Ebole OFF

Aktualno-politična novica
16. 10. 2014 - 14.00
 / OFF

 Varnostni svet Združenih narodov je države članice OZN-ja soglasno pozval k povečanju pomoči za boj proti vse bolj razširjeni eboli. Po mnenju Varnostnega sveta trenutni ukrepi na svetovni ravni niso zadostni, zato je pozval članice, naj v te namene izdatneje posežejo v državne malhe. Za boj proti eboli je potreben denar, predvsem za poljske bolnišnice, mobilne laboratorije, osebje, cepiva in tudi zaščitno opremo. Najvišji organ Združenih narodov je ob tem države članice pozval, naj pri ukrepih za preprečevanje bolezni ohranijo odprte poti za gospodarsko menjavo, prav tako pa naj po nasvetih iz New Yorka v državah, ki jih je ebola najbolj prizadela, tudi kar najmanj omejujejo gibanje ljudi. Najbolj so še vedno na udaru Liberija, Gvineja in Sierra Leone. O eboli je z voditelji Nemčije, Velike Britanije, Francije in Italije v 75-minutni telefonski konferenci govoril tudi ameriški predsednik Barack Obama, sogovorniki pa so se načeloma strinjali s pobudami varnostnega sveta o povečanju sredstev v boju zoper to bolezen.

Obama v telefonskem klepetu z evropskimi voditelji ni mogel mimo Islamske države. Angela Merkel, David Cameron, Francois Hollande in Matteo Renzi naj bi bili skupaj z Obamo zadovoljni z dosedanjim potekom zavezniškega posredovanja predvsem v Iraku in Siriji, ameriški predsednik pa se je evropskim prijateljem prav gotovo pohvalil z novim imenom koalicijskega posredovanja. Ta je v skladu trendi slaboumnega visokoletečega, poetičnega poimenovanja geopolitičnega mešetarjenja in nosi naziv “Neločljivo povezana odločnost”. Novo poimenovanje vojaškega posredovanja naj bi po mnenju avtorjev krilatice izvrstno odsevala naravo koalicijskega delovanja na Bližnjem vzhodu.

Američani v imenu vojaškega posredovanja stavijo predvsem na odločnost, ta pa se v primeru Kobanija zaenkrat še ne kaže. ZDA so sicer pred časom začele z zapoznelim bombardiranjem islamističnih položajev, toda to je premalo intezivno, da bi resno ogrozilo napredovanje Islamske države. Po bombardiranju so kurdski branilci iz rok islamistov sicer uspeli iztrgati kakšnih 20 odstotkov mestnega ozemlja,  Islamska država pa je v Kobaniju ne glede na to začela ponovno kopičiti sile.

Evropsko sodišče v Luksemburgu je razveljavilo razloge za sankcije, ki jih Evropska unija uvedla proti šrilanškim tamilskim tigrom leta 2006. Po mnenju sodišča so evropski voditelji pri sprejetju sankcij proti pripadnikom organizacije Osvobodilni tigri tamilskega Eelama, krajše LTTE, preveč svobodno sledili medijskim in internetnim poročilom o njihovem delovanju, preveč pa so se naslanjali tudi na Indijo in njeno ravnanje s tamilskimi obtoženci. Evropska unija je LTTE uvrstila na seznam terorističnih organizacij, evropsko sodišče pa pri tem ni prisluhnilo tamilskim argumentom, da v vojnem stanju, ko so se bojevali s šrilanškimi vladnimi silami, ne moremo govoriti o terorizmu. LTTE je zagovarjala tezo, da jih v vojnem stanju k bojevanju zavezuje vojni zakon, medtem ko Evropsko sodišče meni, da lahko o terorizmu govorimo tudi v času oboroženih konfliktov. Luksemburško sodišče je prav tako dopustilo možnost, da tamilskim upornikom, ki so jim bila v sklopu protiterorističnih sankcij s strani EU zamrznjena finančna sredstva, ta ostajajo na hladnem še nekaj časa.    

Z izpustitvijo preostalih 10 zajetih paznikov v zameno za izpolnitev njihovih zahtev se je v zaporu Guarapuava v brazilski zvezni državi Parana končal dva dni trajajoči upor zapornikov. Upor je izbruhnil v ponedeljek, potem ko je skupina zapornikov ugrabila 13 paznikov, prevzela oblast nad delom zapora in zahtevala premestitev v drug zapor. Že kmalu po začetku upora, so zaporniki, v upor naj bi jih bilo vključenih 28, izpustili tri zajete paznike, po tem, ko so jim uprava in lokalne oblasti obljubile premestitev, pa še preostalih 10. Upori v prenatrpanih brazilskih zaporih, kjer vladajo nemogoče bivanjske razmere, so precej pogosti, zadnji večji je izbruhnil avgusta v zaporu Cascavel (izg. kaskavel), v nasilju med zaporniki in pazniki pa je umrlo pet ljudi.  
V torkovem OFFsajdu smo poročali o skupni policijski operaciji 25-ih članic Evropske unije, »Mos maiorum«, uperjene v odkrivanje tako imenovanih nezakonitih beguncev. Nacionalne policijske uprave izjav o poteku akcije ne dajejo, italijansko notranje ministrstvo, ki operacijo koordinira, pa prav tako ne. Zavoljo večje informiranosti o akcijah policije je skupina »Net mos maiorum« v sodelovanju s skupino »Nadir« ustvarila platformo, na kateri lahko sami opozorite na aktivnosti policije. Sledite in dopolnjujete jo lahko na spletni strani map.nadir.org oziroma #reportmosmaiorum. Več o akciji in namenu platforme Aleks iz netmosmoirum:

izjavi prisluhnite v posnetku celotne oddaje.

Da ne gre le za spletni aktivizem, še poudari Aleks:

izjavi prisluhnite v posnetku celotne oddaje.

Po nepovabljenih albanskih gostih, ki so razgrajali na nogometni tekmi, tokrat v Beogradu z vsemi častmi gostijo težko pričakovanega ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ta je srbsko prestolnico počastil s svojim prihodom ob 70. obletnici osvoboditve mesta, v sklopu katere poteka velika vojaška parada. V paradi, imenovani “Korak zmagovalcev” in prvi po skoraj treh desetletjih, sodeluje 4.500 pripadnikov vseh rodov srbske vojske in obrambnega ministrstva, ki približno 100.000 obiskovalcem razkazujejo srbske vojaške zmogljivosti, z vojno aviacijo na čelu.

Kljub mogočnim Migom na beograjskem nebu, so vse oči uprte v ruskega predsednika, ki kot osrednji gost obletnice simbolizira zavezniško enotnost med narodoma tekom druge svetovne vojne, saj so pri osvobajanju mesta sodelovale tudi enote Rdeče armade. Zaradi Putinovega obiska so Srbi tudi nekoliko pohiteli z obeleževanjem obletnice; Beograd je uradno namreč osvobojen 20. oktobra 1944. Zgodovina se pač priklanja velikim, nad srbskih poveličevanjem ruskega predsednika pa že vihajo nosove v Evropski uniji. Bruselj srbske oblasti neformalno opozarja, da naj v luči približevanja Evropski uniji pazijo na ravnanje z ruskim predsednikom, pri tem pa ne pozabljajo na srbsko izvzetost iz protiruskih sankcij v primeru ukrajinske krize.  

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v javno razpravo poslalo predlog zakona o partnerski skupnosti, s katerim namerava, kot navaja, preseči razlikovanje, ki temelji na podlagi spolne usmerjenosti. Po predlogu je partnerska skupnost rezervirana za skupnost dveh moških ali dveh žensk in ima enake pravne posledice kot zakonska zveza, ki še vedno ostaja privilegij partnerjev različnega spola. Rešitev je podobna tisti, kot jo je poleti sprejel hrvaški sabor, LGBT aktivisti pa, ob tem, ko priznavajo, da predlog prinaša nekaj sprememb, še vedno pogrešajo rešitve na področju posvojitev otrok. Aktivistka Suzana Tratnik.

izjavi prisluhnite v posnetku celotne oddaje.

Področje posvojitev naj bi po zagotovilih ministrstva reševal bodoči zakon o družinah. Javna razprava je predvidena do 15. novembra.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.