EUOFF

Aktualno-politična novica
de croo with the king
1. 10. 2020 - 14.58
 / OFF

Evropska komisija je proti Združenemu kraljestvu sprožila pravni postopek zaradi neupoštevanja umika spornih določil zakona o notranjem trgu do konca septembra. Združeno kraljestvo je v nasprotju s sporazumom o izstopu iz Evropske unije v predlogu zakona o notranjem trgu - tega je parlament ta teden sprejel - predvidelo, da ne bi uvedli novih kontrol nad blagom na poti iz Severne Irske. Hkrati bi zakon britanskim ministrom omogočil neupoštevanje blagovnih pravil v primeru ekonomskega brexita brez dogovora. To je, kot že rečeno, v nasprotju z izstopnim sporazumom, ki želi preprečiti trdo mejo med Irsko in Severno Irsko. Združeno kraljestvo ima za odgovor čas do konca oktobra, če pa se situacija ne bi spremenila, bi lahko Komisija zadevo prepustila Sodišču Evropske unije.  

Predsednik vladajoče poljske desne stranke Zakon in pravičnost, sicer tudi član Sejma in nekdanji poljski premier Jaroslaw Kacyzinski je po novem član kabineta premierja Mateusza Morawieckega. Kacyzinski je postal namestnik v stranki njemu podrejenega Morawieckega, pristojen pa bo za pravosodje, obrambo in varnost. Imenovanje sledi v soboto sprejeti novi koalicijski pogodbi, s katero je koalicija presekala gordijski vozel slabih odnosov, predvsem zaradi nekaterih ukrepov, ki jih je načrtovala največja stranka - uradnikom je namreč želela podeliti imuniteto za odločitve, sprejete zoper novi koronavirus, pravosodni minister in vodja manjše koalicijske stranke Združena Poljska Zbigniew Ziobro pa se s tem ni strinjal. Mnenja so se kresala tudi zaradi novega zakona o pravicah živali - po mnenju predstavnikov Združene Poljske bi ta ogrozil poljske živinorejce zaradi postopnega ukinjanja pridelave krzna. Poljaki imajo tudi novega ministra za izobraževanje, in sicer Przemylsawa Czarneka. Njegovo imenovanje je sprožilo burne odzive v opoziciji, saj je novoimenovani še posebej oster nasprotnik skupnosti LGBTQ in njenih interesov.

Danes je po lanskoletnih majskih parlamentarih volitvah vendarle prisegla nova belgijska vlada, potem ko so včeraj dosegli koalicijski dogovor. Predsednik vlade je postal dozdajšnji finančni minister Alexander De Croo, član liberalne flamske stranke Open VLD. Vlado sestavlja sedem strank iz štirih političnih grupacij, nekateri pa zato koalicijo imenujejo kar Vivaldijeva koalicija zaradi njegovih Štirih letnih časov. V novi vladi sedijo že omenjeni liberalci, socialisti in zeleni s tako flamskega kot valonskega dela države, pridružili pa se jim bodo še flamski krščanski demokrati. Flamska nacionalistična stranka, ki je lani na parlamentarnih volitvah prejela 16-odstotno podporo in s tem postala največja parlamentarna stranka, v vladi ne bo sodelovala.

Kot novi kuvajtski emir je včeraj prisegel 83-letni šejk Navaf al Ahmed al Sabah. Nasledil je polbrata šejka Sabaha al Ahmeda al Sabaha, ki je preminil v 92. letu starosti po nekajmesečnem zdravljenju v Minnesoti. Slednji se je proslavil kot mediator odnosov v regiji, nazadnje kot posrednik med sprtima Savdsko Arabijo z zaveznicami in Katarjem. Uradno je vladal od leta 2006. Novi emir Navaf al Ahmed je večkratni minister v nekdanjih kuvajtskih vladah: med iraško invazijo na državo leta 1990 je vodil obrambni resor, pozneje pa še ministrstvo za delo in notranje ministrstvo. Kakih večjih sprememb vsaj v zunanjepolitični usmeritvi ni pričakovati - Kuvajt, zanimivo, goji dobre odnose tako z ZDA in Savdsko Arabijo kot tudi z Iranom.

Spopadi v Gorskem Karabahu med Azerbajdžanom in Armenijo se nadaljujejo. Od nedelje je umrlo že več kot sto ljudi, sprti strani pa dialog zavračata. Na bojiščih se po nekaterih poročilih borijo tudi sirski borci, in sicer na strani Azerbajdžana kot turški plačanci, vendar Turki slednje zanikajo. Za to, da bi državi vendarle dosegli premirje, pa sta se včeraj v telefonskem pogovoru zavzela francoski predsednik Emmanuel Macron in njegov ruski kolega Vladimir Putin. Rusija kaže tudi pripravljenost, da bi v režiji njihovega zunanjega ministra Sergeja Lavrova v Moskvi potekali pogovori za dosego miru.

V Bosanski Krajini so se oblasti odločile, da bodo izpraznile nekatera begunska taborišča v središču večjih krajev in tako še poslabšale življenje beguncev pred zimo. V Bihaću so policijske sile že izpraznile begunski center Bira, vseh 350 beguncev pa so nameravali preseliti v dvajset kilometrov oddaljeni center Lipa, a so bile tam kapacitete že polne, zato so begunci prisiljeni spati zunaj v nečloveških razmerah. Po ocenah v Bosanski Krajini pod milim nebom spi že več kot 2500 beguncev. Več o tem v OFFsajdu ob petih.

V Evropski komisiji so predstavili Poročilo o vladavini prava v članicah Evropske unije. To je, grobo rečeno, sestavljeno iz štirih sklopov: pravosodni sistem, protikorupcijske ovire, pluralnost in svoboda medijev ter sistemi zavor in ravnovesij. Pričakovano so največ prahu dvignila poglavja poročila o Madžarski in Poljski - Komisija je izrazila resne pomisleke o neodvisnosti sodstva v omenjenih državah. Poudarila je tudi tesno prepletenost gospodarstvenikov z madžarskim političnim vrhom, kar predstavlja veliko korupcijsko tveganje. Na predstavitvi poročil poimensko sicer niso izpostavili nobene izmed držav. Madžarske oblasti so se odzvale in poročilu očitajo absurdnost. Kolegij komisarjev poročil ni podprl enotno, saj ga, logično, nista podprla madžarski in poljski komisar. Še madžarska Twitter zdraha: račun madžarske vlade je zopet dosegljiv, potem ko so ga na Twitterju za nekaj časa brez opozoril in brez obrazložitve suspendirali.

Kaj pa Poročilo o vladavini prava v Sloveniji? V njem piše, da je delo državnega tožilstva boljše, a da še ostajajo izzivi za izboljšanje preganjanja gospodarskega in finančnega kriminala. Komisija za preprečevanje korupcije ima za svoje delo premalo človeškega in finančnega kapitala. Ugotovili so še, da Agencija za komunikacijska omrežja in storitve deluje s premalo sredstvi glede na vse pristojnosti. Omenjajo tudi nadlegovanje novinarjev, predvsem spletno, in grožnje. Zunanje ministrstvo se je na poročilo odzvalo z besedami, da je to za Slovenijo povečini dokaj ugodno, pravosodno pa, da je poročilo o njihovem resorju pripravljeno korektno. Kritični so bili v opozicijskih strankah, seveda brez Jelinčičeve nacionalne stranke. Poudarili so, da je bilo takšno poročilo pričakovano zaradi nekaterih vladnih potez, ki nas približujejo državam s pomanjkljivim upoštevanjem vladavine prava.

Novice iz Slovenije

Novi predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga, krajše SDH, je postal Janez Žlak. Na položaju je nasledil julija odstopljenega Gabrijela Škofa, začasno pa je SDH vodil Igor Kržan. Kljub nekaterim vezem, ki novega direktorja povezujejo z SDS - trboveljska strankarska izpostava je pred leti neuspešno lobirala, da bi Žlak zasedel direktorski stolček tamkajšnjega zdravstvenega doma - je novi direktor postal po prijavi na mednarodni razpis. Janez Žlak je poklicno deloval v trboveljski termoelektrarni in kot likvidacijski upravitelj rudnika Trbovlje-Hrastnik. Nazadnje je bil zaposlen na Petrolu, opravlja pa tudi funkcijo predsednika nadzornega sveta ELES-a. Položaj bo zasedel v za SDH negotovih časih, saj ga vlada namerava pretransformirati ali bolje vključiti v demografski sklad.

Po poročanju tednika Reporter je odstopila direktorica Študijskega centra za narodno spravo Andreja Valič Zver. Javni zavod, ki ga je Janševa vlada ustanovila maja 2008, sicer uradno preučuje fašizem, nacizem in komunizem, a zdi se, da zadnjemu namenja še največ pozornosti. Postopek za razrešitev je pred tedni začel že svet zavoda, ki pa bi za razrešitev potreboval tudi soglasje vlade. Po mnenju nekaterih je Zver odstop svetoval kar predsednik vlade Janez Janša, ki je z njo tudi družinsko povezan. Janša in soproga sta bila namreč poročni priči zakoncema Zver - mož zdaj že nekdanje direktorice je SDS-ov evropski poslanec Milan Zver. Andreji Valič Zver so v svetu zavoda očitali nepravilnosti pri vodenju: zaradi računovodske napake je prejemala previsoko plačo, eden izmed nekdanjih uslužbencev pa je ponarejal podpise in si s tem pridobil okrog 40 tisočakov protipravne premoženjske koristi. Kljub vsemu ni pričakovati, da bo za Študijski center zavel politično neopredeljen veter.

Mestna občina Ljubljana bo morala za gradnjo kanalizacijskega kanala C0 v dvokilometrskem odseku med Brodom in Črnučami pridobiti okoljevarstveno soglasje. Tako je v prehodnem postopku presodila Agencija Republike Slovenije za okolje zaradi velikega tveganja za prebivalce in zdravje ljudi. Območje med Brodom in Črnučami namreč leži na vodonosnem območju, s katerega se napaja ljubljanski vodovod. Kritiki opozarjajo na nestabilnost tal, saj bi lahko ob potresu kanalizacijske cevi povzročile izlitje odpadnih voda v podtalnico. Zgodba kanala C0 ima sicer že dolgo brado: revizija projekta je denimo pokazala, da je občina pridobila gradbeno dovoljenje pred postopkom presoje vplivov na okolje, gradnji pa nasprotujejo številne okoljevarstvene organizacije.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness