Irska na cestah zaradi vode

Aktualno-politična novica
Irci na ulicah zaradi dodatnih obdavčitev vode.
11. 12. 2014 - 14.00
 / OFF

Na španski teritorij na severu afriške celine, imenovanem Melilla, prihaja oziroma želi priti, vedno večje število migrantov. Španski minister za notranje zadeve pravi, da je število že preseglo 4600 nedokumentiranih priseljencev, ki da so v veliki meri socialno-ekonomski migranti, in tako ne zaprošajo za azil. Ta utemeljitev se nanaša na dejstvo, da se Španija sooča s številnimi kritikami na račun svojega ravnanja z migranti, in sicer naj bi te deportirala takoj po prihodu in jim kršila pravico do azila. Število migrantov, ki želijo vstopiti na špansko ozemlje, se je letos sicer povečalo zaradi konfliktov v Siriji in Iraku. Nevladne organizacije, ki delujejo na področju človekovih pravic sicer pravijo, da prihaja tudi do nasilja nad migranti, ki skušajo preplezati ograjo, ki Melillo loči od sosednjega Maroka.

Zaradi novega španskega zakona o intelektualni lastnini Google v svojo storitev Google News ne bo več vključeval novic iz španskih medijev. Zakonodajne spremembe, ki bodo stopile v veljavo prvega januarja 2015, namreč od Googla zahtevajo, da za uporabo novic  lastnikom medijev plača. Iz googla odgovarjajo, da od objave oziroma posredovanja člankov nimajo nobenega profita, in tako se niso pripravljeni podrediti novi ureditvi. Zakon se sicer nanaša na vse spletne ponudnike, ki objavljajo povezave ali izvlečke člankov, razlog za njegov sprejem pa je želja po zaščiti španskih tiskanih medijev, saj se plačilo nakazuje Zvezi izdajateljev španskih dnevnikov.

Predsednik politične skupine socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu, Gianni Pittella, je na predsednika evropske komisije Jeana Clauda Junckerja naslovil odprto pismo, v katerem zahteva odločne ukrepe za zajezitev davčnih utaj v EU. Povod za odprto pismo je razkritje mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev v Washingtonu, ki prikazuje grozljivo sliko davčnih prevar. Pittella grozi z umikom podpore Junckerjevi komisiji, če ne bo ustrezno odgovorila na kršitve.

V švedski prestolnici Stockholm so policisti izvedli racijo nad popularnim spletnim sistemom za deljenje datotek Pirate Bay. Stran, ustanvoljena leta 2003, ki je pogosto predmet polemik o avtorskih pravicah, je od takrat nedosegljiva. Racija je bila izvedena na pobudo švedske organizacije Rights Alliance, ki je zahtevala posredovanje na podlagi suma kršitev avtorskih pravic. Policisti so pridržali več oseb za zaslišanje in zasegli več strežnikov, ki so gostili spletno stran. Aretacij švedska policija zaenkrat ne potrjuje. To ni prvi poskus onemogočenja spletne strani, vendar je tokrat poziv za zaprtje strani podal tudi soustanovitelj spletne strani, Peter Sunde, ki pa z njo več ne sodeluje.

V Dublinu je potekal protest proti doplačilom za vodo. Več deset tisoč ljudi se je zbralo na ulicah in obdalo irski parlament. Zaradi poskusa uvedbe novih doplačil je na vedno bolj trhlih tleh trenutna vladna koalicija, vedno bolj pa podporo pridobivajo opozicijske stranke, s Sinn Fein na čelu. Kljub velikemu uporu načrtovanim spremembam s strani prebivalstva vlada vztraja na njihovi uvedbi. Odločili so se jih le delno znižati, zdaj bodo tako plačila znašala 1,15 evra na teden na osebo, oziroma tri evre na gospodinjstvo. Paul Murphy iz protivarčevalne zveze je pozval k neplačilu dodatka, ko aprila na naslove državljanov prispejo prve položnice. Prisluhnimo delu njegovega govora na protestu:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

Irski parlament je sprejel nezavezujočo resolucijo, naj vlada uradno prizna palestinsko državo. Minister za zunanje zadeve Charles Flanagan je pri tem podal izjavo, da vso delovanje Irske na Bližnjem vzhodu že tako teži k temu cilju. Tako je sedaj, kot že v nekaterih drugih državah, vključno z Veliko Britanijo, Francijo, Španijo in Slovenijo, žogica na strani vlade.

Medtem ko evropski politiki razpravljajo o mirovnih procesih in dialogu, pa je ozračje v Palestini zelo napeto. Po uboju palestinskega politika Ziad Abu Aina iz stranke Fatah Palestinci namreč zahtevajo pravico in tako neodvisno raziskavo. Ta naj bi bila sedaj, v želji po umiritvi situacije, preden se spremeni v velike spopade, izvedena s strani izraelskega patologa in skupine jordanskih patologov, ki so preiskali okoliščine. Posnetki prič prikazujejo nasilno ravnanje s strani izraelskega vojaka, ki je Abu Aina držal za vrat. To je sprožilo val povezovanja dogodka s policijskim nasiljem v ZDA in tamkajšnjim sloganom “I can’t breathe”.

Zahodno območje Sierre Leone je postalo zaprto območje. Zaradi velikega števila obolelih z ebolo, kar sedem primerov je bilo potrjenih v enem dnevu, so se oblasti odločile za prepoved prihoda in odhoda iz okrožja, medtem ko je notranje gibanje neomejeno.

Boj zdravnikov za življenja obolelih z ebolo je prepoznala tudi ameriška revija Time, ki je objavila izbor osebe leta 2014. Nagrado je prejelo zdravstveno osebje, ki se bori z epidemijo ebole. Izbruh bolezni, ki je najhujši v zgodovini, je v Afriki in po svetu zahteval že več kot 6300 življenj. Ob objavi je urednica revije Nancy Gibbs pohvalila tudi ostale, ki so udeleženi v nesebično pomoč prizadetim. Henry Gray, koordinator organizacije Zdravniki brez meja, zadolžen za območje Gvineje in Liberije, pa je v odzivu na nagrado poudaril, da je vesel za priznanje, vendar bodo v organizaciji mnogo bolj veseli, ko bo ozdravljen zadnji oboleli.

V Hong Kongu je policija začela s sanacijo barikad in aretacijami protestnikov, ki že drugi mesec zapored od kitajske vlade zahtevajo izpolnitev obljub o razpisu svobodnih volitev mestne uprave leta 2017. Trenutni sistem namreč predvideva izbiro med tremi kandidati, ki jih vse določi centralna oblast v Pekingu. Velika večina protestnikov je v preteklih dneh na poziv oblasti in policije zapustila kraj protesta. Sedaj na ulicah vztraja le še peščica najbolj odločnih. Do policijskega posredovanja je uradno prišlo zaradi sodne odredbe na pritožbo avtobusnega prevoznika, ki so mu protesti motili prevozne trase. Kitajske oblasti v Pekingu pa ostajajo odločene, da do spremembe volilnga procesa ne bo prišlo in obravnava proteste kot nelegalne.

Študenti medicine v ZDA so izvedli svojevrsten protest, da bi opozorili na problematiko institucionalnega rasizma v državi, katerega posledica so ne le številne afroameriške žrtve policijskega nasilja ampak tudi vsesplošna zaščita policistov, ki so za nasilje in celo smrti odgovorni. V različnih mestih po državi so izvedli protest v obliki tako imenovanih “die-in” akcij, kjer se protestniki z namenom opozarjanja na problematiko pretvarjajo, da so mrtvi. V New Yorku je v sklopu včerajšnjih protestov skupina NY Justice League pozvala lokalne uradnike, naj odpusti Daniela Pantaleo zaradi uboja Erica Garnerja, pozvali pa so tudi k imenovanju posebnega raziskovalca in oblikovanje bolj jasnih zakonov glede policije in uporabe sile.

V Kopru danes poteka srečanje mreže brezdomnih, ki ga gosti Center Karitas Bertoki. Srečanje obravnava problem brezdomstva v moderni družbi. Govorili smo s predsednikom brezdomne mreže, Boštjanom Cvetičem, ki problem brezdomstva predstavi kot dinamičen pojem:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

Cvetič nadaljuje z mislijo o reševanju vse bolj prisotnega problema brezdomstva, kjer izpostavi vprašanje spreminjajočih se vrednot.

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

Off sta pripravila Zala in vajenec Jernej. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness