Islamistični OFF

Aktualno-politična novica
18. 5. 2015 - 15.00
 / OFF

Današnji OFF začenjamo v Jemnu. Po tem, ko se je včeraj zvečer končala petdnevna prekinitev ognja, je preko noči koalicija zalivskih držav pod vodstvom Savdske Arabije ponovno začela z letalskim obstreljevanjem hutijskih sil v mestih Al Arish in Sawlaban na jugu države, prav tako naj bi letalski napadi potekali v samem mestu Aden, kjer so koalicijske sile bombardirale predsedniško palačo. Po poročanjih iz mesta so navkljub donedavnemu dogovoru o prekinitvi ognja potekali večdnevni spopadi med hutijskimi vojaki in podporniki odstavljenega predsednika  Abd-Rabbuja Mansourja Hadija. Razmere v mestu so iz dneva v dan slabše, v določenih delih je bil prekinjen dovod električne energije, kar dodatno otežuje delo zdravstvenega osebja, ki je še ostalo v mestu. Po uradnih podatkih mestnih oblasti naj bi v zadnjih sedmih tednih ulični spopad in obstreljevanja zahtevala 517 civilnih žrtev.

Savdska arabija vzporedno z letalskim obstreljevanjem jemenskih mest vodi hkrati še jemenski mirovni proces. Včeraj se je namreč začela mirovna konferenca v glavnem mestu Rijad pod geslom “Reševanje Jemna in gradnja federalne države”, na kateri bo 400 delegatov skušalo poiskati mirno rešitev za vojni konflikt. Konference so se poleg jemenskega predsednika Abd-Rabbuja Mansourja Hadija in premiera Khaleda Bahaha udeležile še pomembnejše jemenske politične stranke, med drugim sunitski Islah, Socialisti in stranka Generalni ljudski kongres, bivša stranka nekdanjega jemenskega avtoritarnega predsednika Alija Abdullaha Saleha. Podporniki slednjega naj bi nudili pomembno vojaško podporo hutijskim silam v spopadih na jugu države.

Na mirovno srečanje pa svojega delegata pričakovano niso poslali Hutiji z odgovorom, da morajo pogovori o končanju spopadov potekati v Jemnu in ne v državi, ki ga obstreljuje z letalskimi napadi. Sicer je bilo povabilo v Rijad odprto vsem jemenskim političnim skupinam, vendar pa je bila udeležba na konferenci pogojena s priznanjem legitimnosti predsednika Hadija in njegove vlade, da ponovno zasede svojo pozicijo na čelu jemenske države.

Nadaljujemo z novicami islamističnih organizacij, le da tokrat ta ni monarhična ampak uporniška. Nigerijska vojska poroča o uspešnih napadih na skupino Boko Haram v severnovzhodnem delu države, natančneje v provinci Borno na območju gozdnega rezervata Sambisa, ki velja za eno pomembnejših skrivališč islamistične skupine. V vojaški operaciji ob pomoči enot iz Čada, Nigra in Kameruna naj bi bilo uničenih deset sovražnih postojank, kar vladni uradniki označujejo kot velik uspeh v mednarodnem boju proti Boko Haramu. Slednja se glede napadov vladnih sil še ni javno odzvala.

Pripadniki iraških enot so včeraj v velikem številu zapustili mesto Ramadi, prestolnico province Anbar. Po dalj časa trajajočem obleganju je mesto navkljub ameriškemu letalskemu obstreljevanju zasedla vojska Islamske države. Po prvih poročanjih pa naj bi očiščenje mesta, ki je sledilo umiku vladnih sil, zahtevalo 500 žrtev. Iraška vlada je v mesto že poslala šiitsko vojaško skupino, znano kot Ljudska mobilizacija, slednja je pridobila na slovesu, ko je pred dvema mesecema uspešno zavzela mesto Tikrit izpod oblasti Islamske države. Islamska država trenutno drži nadzor nad polovico obsežnega ozemlja province Anbar, spopadi za Ramadi pa bodo ključnega pomena za razvoj dogodkov v prihodnje, mesto se namreč nahaja komaj 70 kilometrov zahodno od Bagada.

Selimo se v Južnoafriško republiko. Tamkajšnje oblasti so v zadnjih dneh iz države deportirale več kot 400 mozambiških ilegalnih priseljencev. Ukrep je del širše operacije južnoafriških varnostnih sil, ki se ponašajo, da so od vznika nasilnih ksenofobnih izgredov v aprilu aretirale že okoli 3900 ljudi, od tega 1650 ilegalnih migrantov. Operacija, imenovana Fiela, katere uradni namen je napad na južnoafriško kriminalno podzemlje, je bila deležna številnih kritik, da gre v resnici za poskus očiščenja države ilegalnih priseljencev. Glavna vladna stranka Afriški nacionalni kongres pa obtožbe o diskriminatornosti varnostnih ukrepov kategorično zanika. Da se stranka pred negativnimi kritikami spreneveda, priča dejstvo, da čas do razrešitve prošnje za azil v tej državi traja v povprečju med pet in deset let. Priseljenec, ki se znajde v takšnem brezpravnem stanju, pa je označen kot ilegalec in zato potencialna žrtev represivnih aparatov.

Nadaljujemo z migrantskimi novicami Evropske unije. Trenutno poteka srečanje zunanjih in obrambnih ministrov držav članic v Bruslju, na katerem naj bi državniki potrdili načrt boja proti tihotapcem z belim blagom. Predvidoma bi načrtovana pomorska operacija začela s prvimi akcijami naslednji mesec, ta pa med drugim zajema izplutje evropskih vojaških ladij in letalski nadzor nad libijsko obalo. Poleg tega evropski načrt za omejitev priseljevanja še vedno čaka na potrditev Združenih narodov glede vojaške akcije zunaj voda Evropske unije.

Današnji OFF zaključujemo z javljanjem članov aktualnopolitične redakcije Radia Študent s protivladnih protestov v Skopju. Potem ko se je okoli šeste ure popoldan večdesettisočglava množica razšla, je bilo na strani protestnikov sklenjeno, da se pred vladno palačo čez noč postavi tabor. Nočne razmere opiše Lio Novelli.

Izjava.

Za danes popoldan pa je napovedan protest v podporo režimu osovraženega Gruevskega.

Izjava.

Kakšno varnostno grožnjo predstavljajo protesti in ali obstaja možnost konflikta s provladnimi protestniki, zaključi Lio.

Izjava.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.