14. 8. 2017 – 15.00

KosOFFo

Audio file

Mednarodne novice začenjamo v Sredozemlju. Nemška nevladna organizacija Sea Eye oziroma Morsko oko, ki sodeluje pri reševanju migrantov v Sredozemskem morju, je sporočila, da končuje svoje operacije. Razlog za suspenz je četrtkov ukaz libijske mornarice, ki prepoveduje prisotnost tujih ladij na območju, kjer potekajo reševanja. Svojo največjo ladjo so iz reševalnih operacij umaknili tudi Zdravniki brez meja, včeraj pa naj bi ob obalah Libije plula le še ena ladja nevladnikov. Slednja je pod upravo SOS Méditerranée, španska Proactiva Open Arms, ki upravlja z dvema ladjama, pa je po poročanju medija Euractiv še edina, ki je napovedala nadaljevanje svojih reševalnih operacij. Večina nevladnikov ima tako svoje ladje zasidrane na Malti, kjer čakajo naslednjo potezo libijske mornarice. Po besedah predstavnikov organizacije Save the Children naj bi namreč Libija nameravala razširiti nadzor nad svojim morjem z 12 na 70 navtičnih milj od obale. Ta mesec pa je v Libijo prispela tudi italijanska mornarica, ki tam sodeluje z libijsko obalno stražo. Italijanska vlada je prepoved delovanja nevladnikom pozdravila.

Nevladne organizacije, ki delujejo na obalah Libije zadnja tri leta, naj bi rešile tretjino vseh migrantov, ki so izpluli iz Libije. Italija in Libija od nevladnih organizacij zahtevata podpis kodeksa, ki bi njihovo delovanje omejil na odprto morje, preprečil prekrcavanja na druge ladje in prepovedal uporabo svetlobnih signalov, zaradi katerih migrantski čolni ladje lažje opazijo. Navkljub ostremu nasprotovanju je na podpis že pristala večina organizacij, kodeksa do sedaj namreč niso podpisali zgolj še Zdravniki brez meja, Sea Watch in Jugend Rettet.

Nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder je bil z dekretom ruskega premiera Dimitrija Medvedjeva nominiran za članstvo v upravnem odboru največjega ruskega državnega naftnega podjetja Rosneft. Schröder, ki je bil nemški kancler med letoma 1998 in 2005, je prav tako vodja odbora delničarjev v konzorciju Nord Stream AG. Ta združuje podjetja pod vodstvom Gazproma, ki sodelujejo pri upravljanju s Severnim tokom, plinovodom, ki tovori utekočinjen plin iz Rusije neposredno v Nemčijo. Schröder je sicer glasen nasprotnik ekonomskih sankcij proti Rusiji, o njegovem imenovanju pa bodo delničarji odločali konec septembra.

Mukhtar Robow, eden izmed ustanoviteljev somalske islamistične skupine Al Šabab, se je predal lokalnim oblastem. Robow je dalj časa deloval kot govorec v stikih z mediji in vojaški poveljnik, sodeloval pa je tudi pri formaciji skupine leta 2001. Borci Al Šababa delujejo predvsem na območju Somalije in sosednjih držav, njihovi napadi v letu 2016 pa so zahtevali okoli 4200 žrtev. Skupina je v preteklosti usmerjala svoje napade na predstavnike centralne somalske vlade in tuje sile v državi, vendar so operacije somalske vojske in ameriških dronov zdesetkale organizacijsko strukturo skupine. Leta 2014 je tako v napadu z droni umrl vodja skupine Mukhtar Abu Zubair. Prej omenjeni Mukhtar Robow velja za zadnjega še živečega od ustanoviteljev skupine, vendar pa je tudi sam zapustil Al Šabab po sporu glede vodstva leta 2013. Združene države Amerike so do nedavnega še vedno imele razpisano 5 milijonov dolarjev vredno nagrado za njegovo glavo. Ponudbo so na pobudo Somalije Američani junija letos umaknili, Robow pa je pristal na predajo po več mesecih pogajanj z vladnimi predstavniki.

Mjanmarska vlada je medijem potrdila, da je v državo Rakhine poslala bataljon svoje vojske, ki naj bi na območju okrepil že obstoječo vojaško prisotnost. Na območju živi enomilijonska manjšina Rohingja, ki je sistematično zatirana s strani uradnih oblasti, velikemu delu Rohing pa Mjanmar ne priznava državljanstva in so posledično brez pravic. Na območju je povečano število vojakov vse od lanskega oktobra, ko je skupina Odrešitvena vojska Arkan Roginhja izvedla napad na obmejno policijsko postajo. Združeni narodi so že opozorili, da v Mjanmaru ob zadnjih vojaških intervencijah obstaja nevarnost etničnega čiščenja, vendar pa mjanmarska vlada na območje ne spusti predstavnika OZN, ki bi lahko sam opravil preiskave zločinov.

Mednarodni blok zaključujemo na Kosovu. Tamkajšnjim poslancem še v četrto ni uspelo, da bi na ustanovni seji izglasovali predsednika parlamenta. Na seji je bilo zgolj 53 od 120 poslancev, posledično pa seja ni bila sklepčna. Zavezništvo PAN z vodilno Demokratsko stranko Kosova je na zadnjih volitvah 11. junija zmagalo, vendar brez zadostnega števila glasov, da bi lahko stranke prevzele absolutno večino v parlamentu. Med parlamentarno krizo na Kosovu pa se je oglasil tudi srbski zunanji minister Ivica Dačić. Ta je v pogovoru za srbski časnik Novosti predstavil načrt o delitvi Kosova. V njem predlaga delitev na albanski in srbski del ter vključitev slednjega v srbsko državo.

V Kopru se začenja letošnji vnebovzetni sunek kulture Koperground. Začetek kulturnega dogajanja bo danes ob 19:30 na dvorišču TV Koper Capodistria. Zakaj bo letošnji Koperground nekoliko daljši, pojasni Marko Brecelj iz Društva prijateljev zmernega napredka:

Izjava.

Več informacij o Kopergroundu pa na dodogovor.org.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.