Migrantski off

Aktualno-politična novica
19. 8. 2014 - 14.00
 / OFF

Svet ministrov Savdske Arabije je potrdil niz ukrepov, ki bodo olajšali delo mednarodnih podjetij v državi. Pristojno ministrstvo naj bi sestavilo seznam podjetij, ki bodo lahko v sodelovanju z vladnimi agencijami izvajala projekte na področjih, kot so infrastruktura, energija, informacijska tehnologija in gradbeništvo, ne da bi pred tem morala iti skozi ocenjevalni proces. Poleg tega vlada dela na bilateralnih sodelovanjih z Burkino Faso, Kirgizijo, Alžirijo in Jordanijo.

Medtem ko je savdijsko okolje vedno bolj gostoljubno do potencialnih investicijskih in trgovskih partnerjev, pa se toleranca na drugih področjih očitno ne veča. Štirje Savdijci so tako bili usmrčeni zaradi tihotapljenja hašiša. Obsodbo so potrdila tri sodišča, in sicer na podlagi šeriatskega prava. To daje posameznim sodnikom veliko moči in možnosti samostojnega določanja kazni, ki pa so najvišje v primerih umora, posilstva in tihotapljenja drog.

V Zimbabveju se je čez vikend vzporedno s srečanjem političnih predstavnikov držav južnoafriške regije odvil dogodek, ki je združil organizacije civilne družbe. Skupine, ki se ukvarjajo predvsem s temami kmetijstva, izkoriščanjem naravnih virov ter njihovega vpliva na lokalne skupnosti, so se zbrale z namenom delitve izkušenj in pa oblikovanja zahtev za predstavnike vlad. Več o dogodku nam pove Samantha Hargreaves iz južnoafriške organizacije WoMin.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Medtem ko je število smrti naraslo nad 1.200, ebola začasno rešuje migrante. Virus, ki se širi po državah zahodne Afrike, je začel vplivati na delovanje Agencije za vodenje operativnega sodelovanja na zunanjih mejah Evropske unije – Frontex. Varšavska agencija, ki ima pod nadzorom približno dva odstotka vrnitev, je odpovedala lete, ki naj bi vračali migrante nazaj v Nigerijo. S sprejemom tovrstnih odločitev se soočajo tudi agencije v drugih državah, do odpovedi je že prišlo v Avstriji.

Migrantom, specifično otrokom, dobro kaže tudi v Avstraliji. Po tem, ko so organizacije, ki se ukvarjajo z varstvom človekovih pravic večkrat opozorile na škodljive posledice priprtja za zdravje otrok, je vlada sprejela odločitev o izpustu okoli 150 od 876 otrok. Odločitev bo torej veljala le za otroke in družine, ki so v državo prispeli pred sprejetjem lanske zakonodaje, ki je ukrepe za migrante močno zaostrila. Z začasno svobodo bodo prejeli tudi začasne vize, medtem ko se oblasti ukvarjajo z njihovimi prošnjami za azil.

Ameriške letalske družbe ne smejo več leteti znotraj sirskega zračnega prostora. Gre za odločitev ameriške vlade, razmere na tleh naj bi se namreč zaostrile do take mere, da predstavljajo resno grožnjo. Poleg tega pa so prevozniki že nekaj časa izražali dvome o tamkajšnjih letih, opozorila o nevarnosti pa naj bi Ameriška federalna uprava za letalstvo dobila od tako imenovanih opozicijskih elementov.

Premirje v Gazi je podaljšano za nadaljnjih 24 ur. Kljub temu iz pogajanj zaenkrat ni novic o večjih ali sploh kakršnih koli premikih v smeri rešitve. Zaenkrat naj ne bi bilo napredka na nobeni izmed točk, o katerih predstavniki vpletenih razpravljajo v Kairu. Predstavniki Hamasa v izjavah poudarjajo nujnost obširnega dogovora, prav tako Fatah vztraja na dolgoročnih ukrepih. Ena izmed kritičnih točk je zahteva Hamasa po izgradnji letališča ter pristanišča v Gazi, ki se ji izraelska stran izogiba in prestavlja na kasnejše stopnje pogajanj v prihodnosti ter želi na tej točki govoriti samo o razoroževanju Hamasa in pa lastni varnosti.

V kosovskem mestu Prizren poteka festival dokumentarnih in kratkih filmov, ki predstavlja številne ustvarjalce iz regije in sveta. Svoj dokumentarni film “Boj za” je predstavil tudi Siniša Gačič, ki nam je povedal več o dogodku ter lastni predstavitvi.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Lista za pravičnost in razvoj je danes v Mariboru sklicala tiskovno konferenco, na kateri je pozvala k sklicu izredne seje mestnega sveta. Želijo namreč, da se v Mariboru omogoči razbremenitev gospodarstva in pa ohranitev delovnih mest. Na podlagi česa so se za ta poziv odločili in kako naj bi se te cilje doseglo? Več o tem, Stojan Auer:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Stroški stavbnih zemljišč torej niso le neenakomerni, ampak se hitro pretvorijo v omejene zmožnosti delovanja podjetij in posledična zaprtja. Lista za pravičnost in razvoj odgovornost za to vidi predvsem v mariborskih oblasteh. Nadaljuje Auer.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness