Naredite mi to deželo zopet nacistično!

Audio file

Audio file
23. 11. 2023 - 0.05
Nočni program o genocidu v Gazi

Ko zunanja ministrica Tanja Fajon po okupatorskih dvoranah v Tel Avivu išče priložnosti za predvolilne fotografije in izraelska vojska začenja s končno ofenzivo proti Palestincem v Rafi na jugu Gaze, se imperialistično nasilje kot bumerang vrača v jedro imperija. 

V Združenih državah Amerike vodstva univerz nad študente pošiljajo oborožene policiste, ki se ponovno znašajo nad protestniki proti imperialističnim vojnam Združenih držav. V čase pred drugo svetovno vojno pa se vrača tudi Nemčija. No, vrača je netočna beseda za oblast, ki je svoj antisemitizem nemudoma po vojni pričela skrivati za masko antikomunizma in sionizma. 

Audio file
2. 11. 2023 - 17.00
O dejavnikih nemškega proizraelskega in sionističnega sentimenta

Od začetka izraelskega genocida v Gazi oktobra lani nemške oblasti na vseh nivojih stopnjujejo cenzuro glasov solidarnosti s Palestinci in Palestino. Konec preteklega tedna je tako Hasan Abu Sita , kirurg, ki je ob začetku genocida delal v bolnišnicah Al Šifa in Al Ahli, drugače pa je rektor univerze v škotskem Glasgowu, ugotovil, da mu je nemška oblast administrativno prepovedala vstop v celoten schengenski prostor. Abu Sito so zaradi nemške prepovedi francoski policisti deportirali nazaj v Združeno kraljestvo, preden bi lahko o izraelskih vojnih zločinih pričal v francoskem senatu, kamor ga je povabila Zelena stranka. Nemške oblasti so dva tedna pred tem Abu Siti zavrnile vstop v državo, ko bi moral govoriti na propalestinski konferenci v Berlinu, ki jo je 2500 nemških policistov, kajpak, takoj po začetku razpustilo. 

Zaostrovanje represije v Nemčiji v imenu sionizma ter poglabljanje protiarabskega in protipalestinskega rasizma po začetku genocida v Gazi povzame Liad Husein Kantorowicz, palestinska aktivistka in glasbenica iz Nemčije. 

Izjava

Audio file
22. 3. 2024 - 17.00
Nemčija in Francija od EIB hočeta milijardna posojila orožarski industriji

Na institucionalni ravni se poglabljanje nemškega sionizma kaže predvsem v novih političnih metodah omejevanja javnega govora in političnega organiziranja ter zaostrovanju azilne politike. Pred razpustitvijo palestinske konference v Berlinu je nemška policija vse od oktobra prepovedala ali razpustila večino propalestinskih demonstracij na podlagi preganjanja protestniških gesel, ki jih je ocenila za antisemitska in s tem nezakonita. Citiramo jih jasno in glasno: »Od reke do morja, Palestina bo svobodna!«, »Izrael ubija otroke« in »Ustavite genocid v Gazi!«. Sodišči v Münstru in Kölnu sta sicer v dveh ločenih primerih pritožb aktivistov decembra lani odločili, da vsebina sloganov ni protizakonita. Vendar to na ravnanje policije, ki je pretekli petek denimo razbila mirni protest študentov Humboldtove univerze v Berlinu in jih aretirala, ni vplivalo. 

Preprečevanje izražanja solidarnosti z okupirano Palestino v Nemčiji seže onkraj pravice do svobodnega političnega združevanja. Izražanje podpore Palestincem lahko prebivalca ali prebivalko Nemčije stane delovnega mesta, nadaljuje Husein Kantorowicz.

Izjava

Močnejše pritiske in birokratsko nasilje državljanov in državljank Nemčije doživljajo tisti, ki nemškega državljanstva nimajo. V deželi Saška-Anhalt morajo prosilci za nemško državljanstvo od konca lanskega novembra po internem navodilu deželnega ministrstva za notranje zadeve pisno izjaviti, da Izraelu priznavajo pravico do obstoja, ali pa nemškega državljanstva ne dobijo. Pogoji za naturalizacijo so namreč v pristojnosti deželne vlade. Notranja ministrica Saške-Anhalt, Tamara Zieschang iz Krščanskodemokratske unije, znane kot CDU, je kljub temu pobudo o spremembi pogojev na zvezni ravni naslovila tudi na zvezni parlament, a tam zaenkrat niso sprejeli odločitve. Husein Kantorowicz opozarja, da v zatiranju propalestinskih glasov med deželami zares ni razlike. 

Izjava

Audio file
23. 2. 2022 - 21.00
O etiopskih judih, rasizmu in izumetničenosti Izraela

Sionizem in rasizem do Palestincev je v Nemčiji močno razširjen tudi med prebivalstvom, ne le med oblastniki. To so nazorno pokazali udeleženci protesta proti antisemitski neonacistični stranki Alternativa za Nemčijo, krajše AfD. Več Palestincev in tistih, ki z njimi solidarizirajo, je poročalo, da so jih ostali protestniki verbalno in fizično napadali. Sionizem samooklicanih levičarjev v Nemčiji ni nič novega. Kot pojasni Liad Husein Kantorowicz, je v krogih nemških levičarjev politični sionizem svoje mesto našel sredi prejšnjega stoletja. 

Izjava

Audio file
3. 5. 2024 - 17.00
Ameriška policija nad študente

Tako nič ne čudi, da je zloglasna, če ne celo pregovorno levičarska navijaška skupina nogometnega kluba St. Pauli prekinila stike s svojimi tovariši širom sveta za obrambo svojih sionističnih položajev. A s tem so se znašli v koaliciji s svojimi ideološkimi nasprotniki, kot je AfD.

Izjava

Kljub vsemu Husein Kantorowicz opaža trend obračanja javnega mnenja stran od podpore genocidu.

Izjava

Audio file
19. 12. 2023 - 16.00
O smislu propalestinskih protestov v periferni državi

V Odboru za osvoboditev Palestine Aktualnopolitične redakcije Radia Študent optimizma za pozitiven obrat v Nemčiji ne delimo.

Aktualno-politične oznake

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj