OFF ALBERTUSA MAGNUSA

Aktualno-politična novica
15. 11. 2012 - 14.00
 / OFF

Izraelske zračne sile so v zračnem napadu v Gazi ubile Ahmada Džabarija, vodjo vojnega krila Hamasa. Izraelska vojska je sporočila, da je bil Džabari njihova tarča, saj naj bi bil „direktno odgovoren za izvajanje terorističnih napadov proti državi Izrael v preteklih nekaj letih.“ Namen operacije naj bi bilo resno oškodovanje struktur poveljstva in nadzora v vodstvu Hamasa in drugih, po mnenju Izraela in še katere države,  terorističnih združbah. Džabariju se je v preteklosti večkrat uspelo izogniti poskusom atentata. Izraelski napadi na Gazo, ki uživajo podporo Združenih držav Amerike, sicer ne ponehajo.

Varnostni svet Združenih narodov je na izredni seji, sklicani na poziv arabskih držav, vsled uboja poveljnika vojaškega krila palestinskega gibanja Hamas Ahmeda Džabarija s strani izraelske vojske in posledičnih nemirov, o pripetljaju razpravljal poldrugo uro. Zaključili so s slednjim – nasilje se mora končati, izrecno obsojati ne gre nikogar.

Ne obsodbe, ne poziva k prekinitvi morije pa Združeni narodi niso podali ob pomoru upornikov in še več civilistov Tamilskega porekla v zadnji fazi napadov šrilanških vladnih sil na Tamilski severovzhodni del otoka. Poročilo posebnega preiskovalnega odbora pod vodstvom nekdanjega uradnika Združenih narodov Charlesa Petrieja je svetovno organizacijo obtožilo, da je ob pokolih etničnih Tamilcev v Šrilanki ob koncu državljanske vojne leta 2009, ko so vladne sile nekaznovano pobile najmanj 40.000 ljudi, povsem zatajila. Poročilo na 128 straneh med drugim pravi, da so ZN postopali v popolnem nasprotju s svojimi načeli in odgovornostjo, ter priporoča temeljito revizijo uresničevanja mandatov ZN, ki zadevajo zaščito civilistov in humanitarne dejavnosti.

Ruski zakonodajalci oblikujejo prvi zakon od osvoboditve izpod jarma Sovjetske zveze dalje, ki bo prepovedoval glorifikacijo nacizma, uporabe in prisotnosti nacističnih in njim podobnih simbolov ter tipične nacistične gestikulacije na ruskih tleh. Prestopniki bodo, ob sprejetju zakona, oglobljeni z denarno kaznijo v višini 8 tisoč evrov oziroma obsojeni na dvoletno prestajanje kazni v delovnem taborišču. Predstavnik nacionalističnega Gibanja Rusov Dmitrij Demuškin ugovarja, navajamo: „Namesto uveljavitve novega zakona naj prečrtajo člen o Spodbujanju k narodni, rasni, ali verski sovražnosti v Kazenskem zakoniku, saj se uporablja zgolj proti ruskim patriotom, ki jih oblasti ne marajo,“ konec navedka.

V javnost je prišla vest, da je pred približno mesecem dni v Univerzitetni bolnišnici v irskem Galwayu umrla 31-letna Salvita Halapanar, ki je v bolnišnico prišla zaradi spontanega splava in z njim povezanimi hudimi bolečinami v ledvenem predelu. Ko je bolnica od zdravnikov zahtevala, naj ji opravijo splav, so ti njene prošnje odbili, saj naj bi otrokovo srce še utripalo. Po besedah moža pokojnice so splav zavrnili z besedami, da je Irska katoliška dežela in pri tem tudi nadalje vztrajali, čeprav se je sama izrekla, da ni ne katoličanka, ne Irka. Po zavrnitvi je Halapanarjeva v bolečinah preživela še dva dni, dokler fetusu ni prenehalo biti srce. Nato so ga odstranili iz njenega telesa, njo pa preselili na intenzivni oddelek bolnišnice, kjer je čez tri dni umrla zaradi zastrupitve krvi. Tako bolnišnica kot tudi irsko Ministrstvo za zdravje sta uvedla ločeni preiskavi o primeru, je pa  razkritje primera na Irskem doživelo jezen odziv javnosti, saj je splav na Irskem sicer ilegalen, vendar ne, kadar je  življenje ženske, ki ga nosi, v nevarnosti.

V Mjanmarju so v luči skorajšnjega in prelomnega obiska ameriškega predsednika Baracka Obame izpustili nekaj sto zapornikov, ki so jih pomilostili. Natančne številke izpuščenih zapornikov tamkajšnje oblasti ne želijo razkriti, je pa neimenovani predstavnik oblasti povedal, da naj bi izpustili 452 zapornikov, med katerimi je tudi nekaj tujcev. Stranka vodje mjanmarske opozicije Aung San Suu Kyi, Nacionalna liga za demokracijo, je pomilostitev zapornikov pozdravila. Ob tem se je sicer obregnila ob dejstvo, da do nje prihaja prav sedaj. Suu Kyi-jeva je sicer danes na obisku v sosednji Indiji, kjer se je prvič odzvala na nedavno nasilje med budisti in muslimani v Mjanmaru. Po njenih besedah gre za "veliko nacionalno tragedijo", meni pa tudi, da bi Mjanmar moral okrepiti nadzor nad mejo z Bangladešem in tako zaustaviti nezakonito priseljevanje.

Nasilje, ki ga je povzročilo povišanje cen goriva v Jordaniji, narašča, naraščajoča jeza ljudi pa bi v tej kraljevini lahko vodila v nov val nemirov. V sredo zvečer je v strelskem napadu na policijsko postajo v mestu Irbid umrl oborožen civilist, več policistov je ranjenih, nekateri od njih v kritičnem stanju. Še eden napad z avtomatskih orožjem je bil izveden na policijsko postajo v severnem predmestju Amana, Shafa Badran. Policija je prepričana, da nasilneži izrabljajo proteste za izvajanje nasilja. V kraju Salta, severozahodno od mesta Aman, so protestniki zažgali Državni urad, neuspešno pa so poskušali vdreti tudi na sedež predsednika vlade Jordanije Abdullaha nsure, od katerega zahtevajo odstop. Nasilje se je razširilo v torek zvečer, potem ko je bilo na državni televiziji napovedano, da se bodo cene plina povečale za 53 odstotkov, cene bencina pa za 12 odstotkov. Ti ukrepi so del načrtov za zajezitev naraščanja proračunskega primanjkljaja in za zagotovilo dvomilijardnega dolarskega posojila s strani Mednarodnega denarnega sklada.

Senat Komisije za preprečevanje korupcije je na redni seji sprejel načrt preiskave v zvezi z radarji v Mariboru. Predhodni preizkus, ki ga je opravila služba za nadzor in preiskave, naj bi namreč utemeljil sume kršitev iz pristojnosti komisije. Protikorupcijska komisija se bo preiskave v zadevi Nadgradnja in avtomatizacija cestnega prometa v Mestni občini Maribor lotila na štirih vsebinskih področjih. Preiskovala bo sum nasprotja interesov, sum korupcije pri prenosu pooblastila za potrditev investicijskega programa in drugih investicijskih dokumentov ter sum korupcije pri javnem razpisu za nadgradnjo in avtomatizacijo cestnega prometa v Mariboru. Prav tako bo komisijo zanimala morebitna kršitev etike in integritete, kot jo določa zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.

Ob dnevu Velikega Alberta, tudi Albertus Magnusa, enega izmed 33 ljudi, ki jih je katolištvo počastilo z nazivom Cerkveni učitelj, in odkriteljem arzena, slednji ponovno opozarja na nevzdržnost razmer v Zasavju, saj ga je tam zaradi nekdanjega - in nikoli saniranega - rudnika antimona v Znojilah preveč, kot so ugotovili na Inštitutu za varovanje zdravja. Občane pozivajo, naj na območju ne gojijo povrtnin in ne krmijo živine. Več o tem Matjaš Švagan, župan Zagorja.

Posnetek izjave je v celotnem posnetku OFFa.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness