OFF avtonomiji in financam

Aktualno-politična novica
6. 1. 2021 - 15.00
 / OFF

V Hongkongu je lokalna policija zaradi očitkov, da spodkopavajo tamkajšnjo vlado, aretirala več kot 50 aktivistov, ki podpirajo opozicijo. Po več kot leto in pol trajajočih protestih proti kitajskemu vmešavanju v notranjo politiko Kitajska s tem ukrepom izvaja določbe zakona o nacionalni varnosti. Opozicija in drugi kritiki lokalnim hongkonškim oblastem že dalj časa očitajo, da želijo s tovrstnimi akcijami zatreti težnje po demokratični avtonomiji Hongkonga. Prijeta skupina je bila vpletena v julijske volitve v parlament, ki jih je Pekingu naklonjena hongkonška vlada z voditeljico tega upravno avtonomnega območja Carrie Lam na čelu označila za nelegitimne. Med aretiranimi so člani največje opozicijske stranke, demokratični aktivisti in ameriški odvetniki, ki so v preteklosti zastopali protestnike. 

Nezmotljivi severnokorejski diktator Kim Jong Un je na prvem kongresu Komunistične partije po petih letih priznal neuspešnost svojega gospodarskega načrta. Po mnogih naravnih katastrofah in mednarodnih sankcijah zaradi plemenitenja urana je po Kimovih besedah državo prizadela še drastično negativna gospodarska rast. Kljub temu, da  so  severnokorejske oblasti po prvih okužbah s covid-19 povsem zaprle državo, jih je pandemija gospodarsko močno prizadela. Zaprte meje so povzročile izjemno okrnjeno trgovanje z največjo zaveznico Kitajsko in privedle do izrazitega upada BDP-ja.

Včeraj je v ameriški zvezni državi Georgia potekal drugi krog senatorskih volitev. Glede na analize glasovanja ter preostalega dela glasov je Associated Press že naznanil zmago demokratskega kandidata Raphaela Warnocka, ki bi s svojo zmago postal prvi afroameriški senator iz te južne zvezne države. Druga tekma med trenutnim članom republikanske stranke in senatorjem Davidom Perduem ter njegovim izzivalcem demokratom Jonom Ossofom je trenutno pretesna, da bi bil končni zmagovalec že razviden. V primeru dvojne demokratske zmage in posledične večine v senatu bi imela prihajajoča demokratska administracija predsednika Joeja Bidna nekoliko več možnosti za učinkovito vladanje.

Znanstvena ekipa je preverila, kako nas srečanje z enim sevom virusa pripravi na obogaten nabor sevov, ki se trenutno širijo v populaciji. Zaradi obsežnega kroženja SARS-CoV-2 v preteklih mesecih je verjetnost za mutacije v virusnem genomu povečana, z njimi pa tudi možnost, da nas protitelesa, ki so nastala ob predhodnim stikom z virusom ali cepivom, ne bodo zaščitila pred novim sevom. Študija primerja, kako izbrane spremembe na proteinu S vplivajo na interakcijo z že prisotnim naborom protiteles v krvnem serumu, ki so nastala ob predhodnem stiku z drugim sevom virusa. Tako so lahko identificirali nekatera ključna mesta na proteinu S, proti katerim se v največji meri tvorijo protitelesa. Spremembe na teh mestih pomenijo tudi večjo verjetnost, da virusni delci uidejo prepoznanju. Rezultati raziskave o mutacijah SARS-CoV-2 nakazujejo, da se lahko južnoafriški sev zaradi zanj značilne spremembe v večji meri izogne imunskemu prepoznanju v primerjavi z drugim variantami virusa, na primer tisto, ki so jo odkrili v Združenem kraljestvu.  

Po spomladanskem medijskem pompu zaradi nabav zaščitne opreme je Računsko sodišče Republike Slovenije včeraj deležnikom poslalo osnutek revizijskega poročila. Ti imajo mesec dni časa, da na očitke odgovorijo, preden bo to javno objavljeno. Del osnutka poročila je danes razkril časnik Delo. V njem Računsko sodišče Republike Slovenije ugotavlja, da je bilo ravnanje vlade neučinkovito, a da tudi predhodna vlada pod vodstvom Marjana Šarca na nabavo ni bila pripravljena. Zadevo je danes v izjavi za javnost komentiral eden glavnih protagonistov nabave zaščitne opreme, gospodarski minister Zdravko Počivalšek: 

Izjava

Danes sta se preko videokonference sestala tajvanski minister za zdravje Čen Ših Čung in naš premier Janez Janša, sicer v vlogi trenutnega zdravstvenega ministra. Janša se je v pogovoru zahvalil za tajvansko aprilsko donacijo mask in z ministrom izmenjal stališča ter dobre prakse v spopadanju s pandemijo covid-19. Tajvan je bil ena izmed najbolj uspešnih držav v spopadanju z virusom. Slovenija sicer s Tajvanom nima vzpostavljenih diplomatskih odnosov, zato preseneča, da je do pogovora prišlo, zlasti, ker je vprašanje Tajvana izredno pomembna tema za Kitajsko. Ta šteje Tajvan za lastno provinco in nasprotuje vsakršnim stikom. Kako bo to vplivalo na odnose z velesilo, je težko napovedati. Morda bomo nove hitre teste namesto s Kitajske s privatnim letalom uvozili s Tajvana. 

Uprava in uredništvo Radia Študent sta v današnjem sporočilu za javnost opozorila, da je novoizvoljeni študentski zbor Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, krajše ŠOU LJ, na večernem zasedanju 30. decembra odločal o proračunu za leto 2021. V prvem branju je osnutek proračuna vreden slabe tri milijone evrov, postavke za sofinanciranje našega zavoda pa ni več! Prav tako je študentski zbor spremenil pravilnik o financiranju ŠOU LJ, v katerem po novem ni niti minimalnih odstotkov za financiranje zavodov iz koncesijske dajatve.

Na tem mestu si dovolimo citirati našo izjavo za javnost v posavskem, pardon, zasavskem naglasu. "Najbolj v nebo vpijoče nesorazmerje se poraja pri Študentskem kampusu, ki iz koncesijske dajatve v 2021 prejme 325.000 evrov. Prepričani smo, da se o tem, kaj bodo letos na Kampusu počeli s študentskim denarjem ter kaj so počeli od epidemije dalje, ko so v nasprotju z Radiem Študent delovali v radikalno okrnjenem obsegu, ne sprašujemo le na radiu.” Konec citata.

Naj še enkrat vse poslušalce in poslušalke, podpornice in podpornike in ostale spomnimo, da se je RŠ med epidemijo ne le prilagodil epidemiološkim zahtevam za izvedbo vseh programov, temveč uspel izpeljati vse tekoče projekte ter program celo okrepiti. Kljub navedenemu smo lani v primerjavi z ostalimi člani družine ŠOU povsem defavorizirano potegnili najkrajšo slamico. In na to smo opozarjali že sredi leta, SREDI LETA! Ob tem se sodelavci radia sprašujemo, ali bomo odslej vsebine pripravljali brezplačno. Odgovorni urednik Matjaž Zorec odgovarja.

Izjava

OFF sta spisala vajenca Dominik in Matija.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Vladajoča stranka v S. Koreji se uradno imenuje "Delavska stranka Koreje" in naziva "komunistična" v imenu sploh ne nosi.
https://en.wikipedia.org/wiki/Workers%27_Party_of_Korea

Prav tako se je stranka že zdavnaj odpovedala marksizmu-leninizmu ter je posvojila ideologijo "juche", tako da jo je v vsakem primeru ni potrebno imenovati "komunistična" kot to počne velik del medijev.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness