OFF Cinvenovega ultimata

Aktualno-politična novica
4. 6. 2015 - 15.00
 / OFF

V argentinski prestolnici Buenos Aires se je na protestu proti nasilju nad ženskami zbralo okoli 200 tisoč ljudi. Argentino je v zadnjem času pretreslo več primerov umorov žensk s strani njihovih partnerjev. Zbor v podporo Argentincem se je odvil tudi v Montevideu, prestolnici sosednjega Urugvaja.

S protesti se soočajo tudi v Izraelu. Tam se nadaljujejo protesti etiopskih Judov, ki so zaradi barve svoje kože podvrženi diskriminaciji. Včeraj se je zbralo okoli 200 protestnikov. Policija je pred dogodkom opozorila, da naj bi se med protestnike pomešali nasilneži. Kljub temu so demonstracije potekale mirno.

Poleg notranjih se Izrael hkrati sooča tudi z domnevnimi zunanjimi sovražniki. Oblasti so v strateško grožnjo povzdignile kampanjo bojkota dezinvestiranja in sankcij. Kampanja sicer ni nova in skuša prepričati podjetja, javne ustanove, kot so univerze in raziskovalni inštituti, ter ostale k bojkotu izraelskih produktov in dogodkov. Kampanja v zadnjem času postaja uspešnejša predvsem med študenti po svetu. Izraelski uradniki so jo označili za antisemitsko, saj naj bi s propagiranjem pravice Palestincev do vrnitve zanikala možnost obstoja judovski državi Izrael.

Morda bo v boju proti antisemitizmu Izraelu lahko pomagal bivši britanski premier Tony Blair. Ta je po popolnem neuspehu na mestu predstavnika mednarodnih sil za bližnjevzhodni konflikt prevzel vlogo predsednika organizacije Evropski svet za strpnost in spravo. Omenjena organizacija kljub visokoletečemu imenu lobira predvsem za pravice judovske skupnosti. Njen ustanovitelj, Moše Kantor, je hkrati tudi predsednik Evropskega judovskega kongresa. Blair na novi funkciji uradno ne bo plačan, bo pa letno donacijo dobivala njegova organizacija za versko spravo.

Medtem pa se politika Zahoda do Bližnjega vzhoda, ki sta jo začeli administraciji Tonyja Blaira in Georga Busha, nadaljuje. Koalicija voljnih v Iraku in Siriji svoj uspeh še vedno meri v številu ubitih sovražnih borcev. Namestnik ameriškega zunanjega ministra, Anthony Blinken, je ponosno izjavil, da je v zračnih napadih na položaje Daesha koalcija ubila že deset tisoč borcev, in dodal, da bo to zagotovo prineslo rezultate. Medtem ostaja odprto vprašanje, po kakšni definiciji Združene države Amerike ločujejo borce od civilistov. Znano je, da v Pakistanu za borca šteje vsak moški, ki se znajde v območju zračnega napada in ki po starosti sodi med sposobne za služenje v vojski.

Precejkrat nediskriminatornemu nasilju so podvrženi tudi prebivalci severne Nigerije. Poročilo organizacije Amnesty International vladni vojski nalaga odgovornost za številne povračilne napade na vasi v bližini spopadov s skupino Boko Haram. Obtožuje jih tudi sistematične uporabe številnih metod mučenja ujetnikov, od katerih naj bi jih od začetka vojne proti Boko Haramu v ujetništvu zaradi nečloveških razmer umrlo vsaj sedem tisoč. Naj spomnimo, da je do zaostritve konflikta med vlado in Boko Haramom leta 2009 pripeljalo prav nediskriminatorno nasilje nad pripadniki skupine. Novopečeni nigerijski predsednik, Muhammadu Buhari, je izjavil, da poročilo jemlje resno in da bo vlada sprožila preiskavo.

Nadaljujejo se razkritja v korupcijski aferi znotraj mednarodne nogometne zveze FIFA. Nekateri izmed obtoženih so v luči obljub po milejših kaznih začeli sodelovati z oblastmi in razkrivati nove informacije. Chuck Blazer, član izvršnega komiteja FIFE, je priznal, da je sprejel podkupnino za dodelitev svetovnega prvenstva Južni Afriki leta 2010 in Franciji leta 1998. Bivši podpredsednik FIFE, Jack Warner, pa je napovedal, da bo razkril dokumente, ki dokazujejo vpletenost FIFE v splošne volitve v Trinidadu in Tobagu leta 2010.

Razkrivanje dokumentov beli glavo tudi pogajalcem v sporazumu za trgovanje s storitvami, tako imenovanemu TISA sporazumu. Wikileaks je po razpisu nagrade v višini 100 tisoč dolarjev za razkritje dokumentov v povezavi s pogajanji glede katerega koli od prostotrgovinskih aktualnih sporazumov prejel in objavil 17 dokumentov iz pogajanj glede omenjenega sporazuma. Dokumenti se med drugim nanašajo na ureditev telekomunikacijskega sektorja, finančnih storitev, letalskega in pomorskega logističnega sektorja. Po mnenju Daniela Bertosa iz organizacije Public Services International je iz dokumentov moč sklepati na širok obseg sporazuma, ki bo gradil na leta 1995 sprejetem sporazumu general agreement trade in services, krajše GATS:

Izjava

Iz oddaljenih krajev se selimo v soseščino. Kosovsko notranje ministrstvo je objavilo podatke, po katerih se je iz držav Evropske unije na Kosovo vrnilo 7500 migrantov. Ti so bili večinoma del vala novih izseljencev z začetka letošnjega leta, ki ga je spodbudila predvsem nevzdržna gospodarska situacija. Brezposelnost med mladimi se na Kosovu namreč giblje okrog 60 odstotkov. Ker izseljenci nimajo možnosti pridobitve azila, jih države, predvsem Nemčija, Avstrija, Belgija, Francija in Švedska, vračajo. Več Gruša Matevžič iz Helsinškega komiteja na Madžarskem:

Izjava

Blok mednarodnih novic pa zaključujemo z bolj spodbudno. Veliki hadronski trkalnik v raziskovalnem središču CERN je ponovno v obratovanju. Po dobrih dveh letih nadgradnje trkalnika in dveh mesecih zagona so znanstveniki začeli izvajati raziskave. Po trkalniku je včeraj stekel tok delcev z do sedaj nedoseženo energijo.

Britanski investicijski sklad Cinven je vladi postavil ultimat glede odločitve o prodaji Telekoma. Vlada mora slednjo sporočiti do naslednje srede, sicer Cinven grozi, da bo ponudbo za odkup umaknil. To utemeljujejo z domnevnimi omejitvami pri svojem financiranju. Uprava Slovenskega državnega holdinga, krajše SDH, je prodajo Telekoma že potrdila, zdaj jo mora potrditi še nadzorni svet, ki se bo na to temo sestal danes. V vladni koaliciji pa svoje odločitve še niso sprejeli - zaenkrat se ne strinjajo niti o tem, ali bi se sploh odločali o prodaji našega telekomunikacijskega omrežja. V Stranki modernega centra na primer pravijo, da je ta odločitev v domeni avtonomije nadzornega sveta SDH.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.