OFF dokler lahko vol. 2

Aktualno-politična novica
29. 3. 2021 - 15.00
 / OFF

O negativnih cenah nafte
 / 22. 4. 2020
Medtem ko smo v jutru Velikega ponedeljka na samo sedemnajsto obletnico članstva Slovenije v zvezi NATO še enkrat prekleli vse, ki so nam za vikend ukradli eno uro spanca, so se končno zgodili premiki na okopih Sueškega kanala. Nizozemskemu podjetju SMIT salvage je namreč z lunino pomočjo pri plimovanju uspelo iz blatnega primeža osvoboditi zadek zimzelene ladje Ever Given. Ladja je s tem sicer začela delno plavati v vodi, a sprednji del je še vedno vkopan v blato, zato nizozemski reševalci opozarjajo, da bi operacija lahko trajala še več tednov. Veliko bolj optimistični so v egiptovski agenciji za Sueški kanal, ki nemoteno plovbo po glavni žili morskega prometa med Indijskim oceanom in Sredozemljem pričakuje že danes. A napovedi ne morejo biti točne, saj bo o začetku plovbe in prekinitvi gospodarske škode v višini 8 milijard evrov dnevno odločala luna in njena privlačnost z morjem.

Na vrhovnem sodišču padla obsodba bivšega brazilskega predsednika
 / 11. 3. 2021
Premiki so se zgodili tudi v brazilskem pravosodju, natančneje v primeru novinarke Patrície Campos Mello proti predsedniku Jairju Bolsonaru. Prvostopenjsko sodišče v Sao Paolu je odločilo, da mora Bolsonaro zaradi razžalitve novinarke, ko je dejal, da je za grde informacije o njem ponujala spolne usluge, plačati kazen v višini tri tisoč evrov, kar je za oligarhičnega predsednika seveda drobiž. Podobno tožbo je Campos Mello pred dvema mesecema dobila že proti predsednikovemu sinu Eduardu. 

Pomembno obvestilo: iz kletnih prostorov na Trstenjakovi ulici 8 sporočajo, da je obsodba Jaira Bolsonara očiten dokaz, da brazilska sodišča vodijo udbo komunistične paravojaške enote iz Murgel. Za razliko od brazilskih sodišč naša domača slovenska, domoljubna niso obsodila težkih besed, zelo podobnih Bolsonarovim žalitvam, ki jih je prvi med prvimi, Janez Janša, namenil novinarki Eugeniji Carl. 

O porasti monopolov in razlogih zanj
 / 13. 11. 2017
Veliki teden se v Nemčiji pričenja s štrajkom delavcev največje spletne trgovine Amazon v Rheinbergu, Wernu, Koblenzu, Lipsku in Bad Hersfeldu. Združeni sindikat storitvenih delavcev, krajše Verdi, zaradi astronomskega povišanja dobičkov Amazona in povečanega obsega dela v luči kovidno omejene fizične trgovine s štiridnevno stavko zahteva povišanje plač na področju maloprodaje in naročil za 4 in pol odstotka. S stavkovnimi podvigi so v sindikatu pričeli po tem, ko je vodstvo družbe sporočilo, da bodo letos v Nemčiji zaposlili še 5 tisoč novih delavcev, s čimer se bo skupna delavska moč nemškega dela Amazona dvignila na 28 tisoč duš s prenizkimi plačami. Vendar nemška amazonska stavka ni osamljena v povzročanju sivih las na plešasti glavi Jeffa Bezosa, lastnika Amazona. S podobnimi zahtevami so stavkali tudi delavci v italijanskih vejah podjetja, o vzpostavitvi prvega sindikata v Amazonu na ameriških tleh v 27-letni zgodovini podjetja pa bodo danes glasovali delavci v skladišču Bessemer v Alabami.

ursularine
Odobritev prvega cepiva proti covidu-19 in evropska strategija cepljenja
 / 22. 12. 2020
˝Zdej smo pa vsi!˝ so si v brk zamrmrali člani namišljene komore vseevropskih mojstrov za boj proti epidemiji, mednarodni različici Jelka Kacina, ko je Kosovo kot zadnja evropska dežela prejela prvo pošiljko cepiva iz programa COVAX. Pošiljka vsebuje 24 tisoč odmerkov cepiva AstraZeneca, skupno naj bi s programom COVAX Kosovo prejelo nekaj več kot 100 tisoč odmerkov. Da bo mera zgroženosti kosovske anticepilske skupnosti teoretikov zarote še višja, je premier Albin Kurti zapovedal takojšnji pričetek programa javnega cepljenja, po tem ko je bilo prejšnji teden cepljenih nekaj sto zdravstvenih delavcev na prvih bojnih linijah.  

NOVICE V SLOVENIJI::

Na letošnji dan šaljivcev bo vrag vzel šalo. S prvim aprilom naša prelepa deželica vstopa v ponovno hermetično zaprtje javnega življenja. Do 11. aprila zapiramo vse razen enega kupa izjem, ki jih je vzel pod krilo Zdravko Počivalšek in njegovo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Po domače, družili se bodo lahko le tisti in le takrat, ko s svojim garanjem v večinoma prenatrpanih proizvodnih halah prispevajo k višanju bruto družbenega proizvoda. Hkrati bo prepovedano prehajanje regijskih meja, ki formalnopravno v Sloveniji še vedno ne obstajajo, tako da se bomo morali zadovoljiti z neprehajanjem meja statističnih regij. Vendar to še ni vse, jutri se zapirajo tudi državne meje, razen če želite z mamo preveriti delo tujih policistov in ste za to pristojni - torej minister za notranje zadeve Republike Slovenije Aleš Hojs. Seveda pa vodstvo naše sekularizirane državice ni pozabilo na prihajajoče praznike. Veliko noč in ponedeljek, ki ji sledi, bomo lahko preživeli tudi izven matičnih regij, kot nam je blagovolil noriški kralj iz Grosuplja.

Uživajte dokler lahko.

Otroštvo v zaprtem Trebnjem
Anonymous
 / 5. 11. 2020
Občino Trebnje, natančneje naselje Bič na severu občine, bo do septembra zajel močan val brezposelnosti. Svojo proizvodnjo namreč zapira izpostava francoske družbe Treves, kjer približno sto delavcev izdeluje avtomobilske sestavne dele s področja zvočne in termične izolacije. Priročen izgovor za povzročitev socialne krize v občini Trebnje in okolici, ki bo sledila zaprtju proizvodnje septembra letos, vodstvo podjetja išče v neoprijemljivih načrtih novomeškega podjetja Revoz, za katerega Treves iz Biča pripravlja dele za izdelavo Renaultovega modela Twingo. Seveda je olje na ogenj v propadanju slovenskega dela podjetja Treves dolil tudi januarski požar, ki je zajel celoten obrat, a so po ocenah direktorja Andreja Baškoviča večmilijonsko škodo uspeli sanirati do te mere, da lahko zagotovijo redno dobavo za naročnike. 

Prejme naj: kolektiv Pop TV, Kranjčeva ulica 26, 1000 Ljubljana.

Sklic izredne seje Odbora DZ za kulturo glede prevzema družbe PRO PLUS
 / 18. 10. 2017
Spoštovane kolegice novinarke in novinarji POP TV-ja ter ostali mezdni in prekarni delavci na PRO PLUS, d. o. o., prejmite iskreno sožalje aktualnopolitične redakcije Radia Študent. Novica o tragični smrti vašega lastnika, najbogatejšega Čeha Petra Kellnerja, ob helikopterskem preletu Aljaske nas je resnično pretresla. Na tem mestu se sploh ne bomo dotikali Petrove 15 milijard vredne zapuščine, v katero spada tudi sumljiva koncentracija lastništva v medijskih hišah srednje in vzhodne Evrope. Izpustili bomo tudi namigovanja v domačih diplomatskih krogih, kjer se že nekaj časa govori, da se je s pokojnikom zelo želel sestati predsednik slovenske vlade Janez Janša. Raje kot to bomo iskreno sožalje ponudili Danielu Kretinskymu, lastniku češkega EP Holdinga, ki vstopa v strateško partnerstvo z družbo Slovenske železnice - Tovorni promet in je s tastom Petrom vključen tudi v lastništvo Petrola. Kako je hiša POP TV strašno prazna, odkar tebe v njej več ni, prej bila tako prijazna, zdaj otožna se mi zdi.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.