OFF dveh svetov

Aktualno-politična novica
28. 3. 2016 - 15.00
 / OFF

Teroristični napad v pakistanskem mestu Lahore je po zadnjih podatkih zahteval najmanj 72 življenj, okoli 350 je ranjenih. Odgovornost za samomorilski napad je prevzela militantna skupina, povezana z pakistanskimi talibani. Napad je bil očitno vsaj delno usmerjen proti kristjanom, saj se je zgodil v enem izmed parkov v Lahoreju, kjer so krščanske dužine praznovale zaključek velikonočnih praznikov. Poleg tega so v državi v zadnjih dneh potekali nasilni protesti, ki jih je sprožila usmrtitev atentatorja, ki je pred petimi leti ubil guvernerja province Punjab (izg. Pundžab) Salmana Taseerja, ki je bil viden zagovornik sekularizma. V Pakistanu je od leta 2003 v terorističnih napadih umrlo že več kot 60 000 ljudi.

V Bruslju je policija razbila proteste skrajno desnih skupin, ki so se pomešale v množico, ki je na glavni mestni trg prišla izraziti solidarnost z žrtvami nedavnih terorističnih napadov. Za nedeljo je bil sicer napovedan večji “Shod proti strahu”, vendar je bil odpovedan, potem ko je policija prosila, da se ljudje ne zbirajo na ulicah, saj so preobremenjeni s preiskavo napadov in povečano stopnjo varnostnih ukrepov.

Belgijska policija je čez vikend opravila številne hišne preiskave in pridržala več ljudi. Do sedaj so bile obtožnice zaradi teroristične dejavnosti podane proti trem osebam. Med njimi naj bi bil tudi edini preživeli iz trojice napadalcev na letališče Zaventem, ki ga oblasti še iščejo. Policija je do sedaj identificirala štiri izmed domnevno petih napadalcev. Poleg tega ji je s pomočjo analize vzorcev DNK uspelo vzpostaviti povezavo med napadalci, ki so izvedli napad v Parizu novembra lani, in napadi v Bruslju. Prstne odtise Najima Laachraouija, ki bil eden izmed napadalcev na letališču, so francoski preiskovalci našli na dveh neeksplodiranih bombah v pariškem napadu. Poleg tega so v dveh stanovanjih, ki jih je najel Salah Abdeslam, našli DNK napadalcev iz obeh napadov. Abdeslam je bil aretiran štiri dni pred bruseljskim napadom, korespondenca med napadalci pa kaže na to, da je prav njegova aretacija spodbudila napad, saj so se organizatorji zbali, da jih bo Abdesalam izdal.

Razmere v taborišču Idomeni na grško-makedonski meji se ne izboljšujejo. Potem ko je v petek grška vlada začela prazniti taborišče, so se v nedeljo razširile govorice, da se bo meja začasno odprla, zaradi česar so se številni migranti začeli proti meji vračati peš. Izbruhnili so tudi manjši neredi. Policija sumi, da so govorice razširile nekatere izmed nevladnih organizacij, ki nudijo humanitarno pomoč v taborišču, kjer še vedno vztraja več kot deset tisoč ljudi.

Sirska vladna vojska je zavzela zgodovinsko mesto Palmira, ki je bilo od lanskega leta v rokah teroristične skupine Islamska država. Uspeh vladnih sil, ki ga je omogočila tudi zračna podpora ruskega letalstva, odpira možnost za napredovanje v vzhodni del države, ki je sedaj pod nadzorom Islamske države. Po oceni Ramia Abdulrahmana, direktorja Sirskega observatorija za človekove previce, gre za največji poraz Islamske države, odkar je ta skupina, takrat še pod imenom Islamska država Iraka in Levanta, razglasila svoj kalifat. Sirski predsednik Bašar al-Asad je ob tej priložnosti poklical ruskega predsednika Vladimirja Putina in se mu zahvalil za vojaško pomoč. Sirske oblasti so poleg tega povedale, da je škoda na antičnih zgradbah, ki so uvrščene na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine, manjša, kot so pričakovali.

Kalifornijski zakonodajalci so s sindikati dosegli dogovor o zvišanju minimalne plače iz 10 na 15 dolarjev na uro. Dogovor, ki ga podpira tudi guverner Jerry Brown, predvideva postopno zvišanje do leta 2022. Zvezna minimalna plača, ki velja za celotne Združene države, je sicer 7 dolarjev in 25 centov, posamezne zvezne države pa se lahko odločijo za zvišanje. Zvišanje minimalne plače, ki že dolga leta zaostaja za rastjo produktivnosti, je zahteva, ki jo zadnjih nekaj let v ospredje postavljajo ameriški sindikati, predvsem tisti, ki predstavljajo zaposlene v gostinstvu in prehrambeni industriji. Kampanja se je izkazala za relativno uspešno. Podobne zakone je sprejelo že nekaj lokalnih vlad, prvi Oregon, že ta teden pa bo verjetno sledil New York.

Selimo se v južno hemisfero, a ostajamo na drugi strani Atlantika. Benjamin Netanjahu je popustil zahtevam Brazilije in umaknil nominacijo Danija Dayana za mesto izraelskega ambasadorja v tej južnoameriški državi. Diplomatski spor se je začel pred več kot sedmimi meseci, potem ko Braziljia Dayana ni sprejela zaradi kontroverzne vloge, ki jo je imel kot  voditelj judovskih priseljencev na okupiranem Zahodnem bregu. Dayan bo sedaj imenovan na mesto konzula v New Yorku.

Pregled mednarodnih novic pa zaključujemo v spornih vodah Vzhodno kitajskega morja, kjer se stikajo interesne sfere Kitajske in Japonske. Slednja je danes začela uporabljati radarsko postajo v novi bazi na otoku Jonagoni, ki se nahaja približno 100 kilometrov vzhodno od Tajvana in 150 kilometrov od otočkov Senkaku, ki si jih lastita tako Japonska kot Kitajska. Vojaška baza, ki jo Japonska postavlja na otoku Jonagoni, bo povečala prebivalstvo tega samotnega otoka za več kot petino.

Državno mejo je včeraj med Sečovljami in Dragonjo prestopila manjša skupina beguncev, štirje odrasli in dva otroka. Vsi so zaprosili za azil v Sloveniji. Gre za prvi prehod zelene meje na Primorskem. Na tem odseku ni bila postavljena tako imenovana tehnična ovira, ki se začenja pri Dragonji. Tu slovenski vojaki in policisti v zadnjih dneh menjajo materialno podobo te tehnične ovire. Spirale bodeče žice namreč zamenjujejo s prijaznejšo panelno ograjo. Po podatkih Lovske zveze Slovenije je v bodeči žici na meji poginilo že vsaj deset jelenov, košut in srnjadi. Glavna pomankljivost panelne ograje je očitno cena. Po besedah vladnega Urada za komuniciranje je postavitev več kot 160 kilometrov žične ograje stala 2,8 miljiona evrov, do sedaj nabavljenih in postavljenih 11 kilometrov panelne ograje pa nekaj več kot milijon. Povejmo še, da je meja med Hrvaško in Slovenijo dolga 921 kilometrov.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.