Off Evropske centralne banke

Aktualno-politična novica
18. 3. 2015 - 15.00
 / OFF

Evropska komisija bo objavila prvi sveženj ukrepov za krepitev boja proti izogibanju davkov. Ti naj bi določali razkritja dogovorov med posameznimi članicami in podjetji in samodejno izmenjavo informacij o dogovorih posameznih članic ter prepovedujejo selektivne dogovore na podlagi nezakonite državne pomoči. Predsednik komisije Jean-Claude Juncker je obljubil ukrepe po izbruhu lanskoletne novembrske luksemburške davčne afere, kjer je bilo razkrito, da je na stotine podjetij, med večjimi so Pepsi, Ikea, Amazon in  Volkswagen, izkoristilo Evropske davčne zakone in se z Luskemburgom dogovorilo za plačilo nesramno nizkih davkov. Juncker se je ob razkritju luksemburških davčnih dogovorov skliceval na obstoječe evropske zakone, ki naj bi jih izkoristile tudi ostale članice Evropske unije. Sporne davčne dogovore trenutno preiskujeta Evropska komisija in odbor Evropskega parlamenta, a je prva pod pritiskom, da stori še več, saj naj bi predstavljeni ukrepi bili še vedno prešibki.

Na ognjevitem protestu v Atenah so se protestniki z molotovkami in granitnimi kockami spravili nad policiste in bližnje avtomobile. V centralnem predelu Eksarheia se je zbralo okoli 60 protestnikov, ki naj bi bili povezani s skupino Zarota požarnih celic. Zahtevali so, da Siriza izpolni svojo predvolilno obljubo in nemudoma zapre vse najstrožje varovane zapore, ki jih je ustanovila prejšnja vlada pod vodstvom stranke Nova demokracija.  Poleg tega so protestniki zahtevali osvoboditev političnih zapornikov marksistične skupine November 17, člani katere so trenutno  v omenjenih zaporih na gladovni stavki.

Protesti se ob uradnem odprtju novega sedeža Evropske centralne banke odvijajo tudi v Frankfurtu. Na protestu se je zbralo okrog 10.000 protestnikov, za začetek pa povejmo, da je shod že prešel v nasilne izgrede. S strani represivnih organov je bil uporabljen solzivec, protestnike pa so poskušali razgnati tudi z vodnim topom. Zaenkrat je bilo pridržanih 350 oseb. A izbruh nasilja ni stvar, ki bi jo želeli najbolj poudariti, kakor to počnejo osrednji mediji. Vzrok za protest je nasprotovanje varčevalni politiki, ki jo uveljavlja Evropska centralna banka. Da je mera polna, vodstvene funkcije v ECB niso voljene, temveč določene s strani voditeljev držav Evropske unije. Protestniki so kritični tudi do politike, ki zadeva Grčijo in trojko. Več predstavnik Blockupy, Malte Fieller:

izjava

Znani so rezultati predčasnih parlamentarnih volitev v Izraelu. Vlada je razpadla decembra lani po nestrinjanju koalicije glede proračuna in zakona, ki bi Izrael opredelil kot državo Judov. Uradni rezultati bodo znani jutri, po sedaj znanih informacijah pa je zmagovalka konservativna stranka Likud sedanjega premiera Benjamina Netenjahuja. Prejela je dobrih 23 odstokov glasov in s tem močno povečala svojo zasedbo v parlamentu. Drugo mesto je s slabimi 19-imi odstotki zasedla novo ustanovljena levo sredinska stranka Zionistična zveza, ki je nastala ob združitvi Zionistične zveze in stranke Gibanje. Na tretje mesto se je uvrstila še Združena lista, ki zastopa arabsko manjšino.

Benjaminu Netanjahuju, ki je ob zmagi dejal, da je ponosen na Izrael, ki je v kritičnem času sprejel pravilno politično odločitev, bo najverjetneje uspelo sestaviti novo vlado. Če bo izpolnil predvolilne obljube, se obeta nadaljevanje izraelskega poseljevanja okupiranih palestinskih območij, sanje o Palestinski državi pa so za nekaj časa potopljene. Več o tem tudi v Offsajdu ob petih. Za okus vam ponujamo izjavo Setha Frantzmana, novinarja Jerulasem Posta.

izjava

Univerza v Ljubljani je na urad informacijskega pooblaščenca naslovila zahtevo po začasni odločbi o ustavitvi objave  podatkov, ki se navezujejo na honorarje prek avtorskih pogodb. Po navedbah Univerze V Ljubljani naj bi šlo za objavo osebnih podatkov ter dejstvo, da ni nihče predhodno ugotavljal, ali gre res za informacije javnega značaja. Spomnimo, Komisija za preprečevanje korupcije je razkrila, da je v preteklih dvanajstih letih prek avtorskih pogodb iz javnih zavodov v zasebne žepe steklo preko milijarde evrov. Zahtevo po ustavitvi objave je vložila prav odvetniška pisarna bivše informacijske pooblaščenke, Nataše Pirc Musar.

Europocentrični Off sta pripravila Novelli in vajenec Miha.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness