OFF feniksa iz pepela

Aktualno-politična novica
25. 3. 2019 - 15.00
 / OFF

O odločitvi romunskega ustavnega sodišča in romunskih protikorupcijskih naporih
 / 31. 5. 2018
Romunska premierka Viorica Dancila je na srečanju ameriško-izraelske lobistične organizacije Aipac v Washingtonu napovedala, da bo Romunija kot prva država članica Evropske unije sedež svojega izraelskega veleposlaništva preselila iz Tel Aviva v Jeruzalem. Na njene besede se je odzval romunski predsednik Klaus Iohannis, ki je dejal, da je za sprejetje tovrstne odločitve pristojen on in da je premierka s tem pokazala nerazumevanje zunanje politike. Če bi do selitve veleposlaništva v Jeruzalem prišlo, bi Romunija sledila Združenim državam Amerike, ki so se za ta korak odločile maja lani, pred nekaj dnevi pa je Donald Trump napovedal tudi, da bodo ZDA priznale izraelsko suverenost nad okupirano Golansko planoto. Več o tem v današnejm OFFsajdu ob 17. uri.

Volilna komisija na Tajskem je po tehničnih težavah vendarle razglasila delne rezultate parlamentarnih volitev. Komisija je namreč objavila seznam 350 kandidatov, ki so bili v 500-članski predstavniški spodnji dom parlamenta izvoljeni neposredno, ni pa razkrila, kandidati katerih strank bodo zasedli preostalih 150 stolčkov po proporcionalnem sistemu. Po 95 odstotkih preštetih glasov je stranka Pheu Thai dobila 138 poslancev, na drugem mestu ji s 96 poslanci sledi Palang Pracharat, ki jo podpira vojska. Volitev se je udeležilo 66 odstotkov od 52 milijonov volilnih upravičencev.

Pheu Thai je medtem obelodanila, da je pripravljena formirati koalicijo s katerokoli stranko, da bi Palang Pracharatu preprečila ohranitev oblasti. Na oblikovanje nove vlade bo vplival tudi 250-članski senat, imenovan izključno s strani vojske, ki skupaj s predstavniškim spodnjim domom parlamenta nato imenuje novega predsednika vlade. Na Tajskem so bile to prve volitve po državnem udaru leta 2014, ko je z odstavitvijo premierke Jingluk Šinavatri oblast prevzela vojska.

V Srbiji so ta konec tedna potekale spominske slovesnosti ob 20. obletnici Natovega bombandiranja države. Letalske napade na takratno Zvezno republiko Jugoslavijo, ki so se začeli 24. marca 1999 ob 19.45 in trajali 78 dni, je Zveza Nato brez odobritve Varnostnega sveta Združenih narodov sprožila, da bi prisilila srbske sile, da se umaknejo z območja Kosova, kjer so potekali spopadi s separatisti. Osrednja slovesnost, na kateri se je zbral srbski politični vrh, je bila v Nišu. Predsednik Aleksandar Vučić, ki so ga med nagovorom premagala čustva, je med drugim dejal, da se je, citiramo, “Srbija kot feniks dvignila iz pepela” in da srbski narod “ni napaka.” Konec citata. Če so nekateri svoje nezadovoljstvo s posredovanjem izražali verbalno, pa se je pri drugih to materializiralo nekoliko drugače. Tako je bil spet na delu morda najbolj znani zastavomrznež, predsednik in poslanec srbske Radikalne stranke Vojislav Šešelj, ki je sredi Beograda zažgal zastavo Nata in Evropske unije.

Južnokorejske oblasti so sporočile, da se je osebje Severne Koreje vrnilo v urad za zveze z Južno Korejo. Urad, ki sta ga državi vzpostavili v severnokorejskem obmejnem mestu Kaesong septembra lani z namenom spodbujanja komunikacije med obema Korejama, je severnokorejsko osebje zapustilo v petek. Tako kot ga je zapustilo, se je tudi vrnilo - brez uradnega pojasnila.

O podjetju, ki je postavilo rezilno žico in panelno ograjo na meji, in Zavodu za blagovne rezerve
 / 7. 3. 2019
Ljubljansko okrožno sodišče je na prvi stopnji razsodilo, da je podjetje Minis iz Žalca posel na javnem razpisu dobilo z lažno izjavo. S tem ko so v Minisu zatajili, da imajo za 3000 evrov neplačanih davkov in prispevkov, so kršili zakon o javnem naročanju, zaradi česar jim grozi 5-letna prepoved sodelovanja pri javnih naročilih. Če bo sodbo potrdilo višje sodišče, bo moral Minis plačati 12.500 evrov, direktor Bojan Plohl pa 600 evrov kazni. Spomnimo, da je Minis tisto malo podjetje, ki je bilo novembra 2015 na javnem razpisu Zavoda za blagovne rezerve izbrano za veliki posel postavitev panelne ograje in rezilne žice za preprečevanje nezakonitih prehodov meje na slovensko-hrvaški meji.

Zakaj nekdanji minister Jure Leben ni tarča in žrtev, ampak simptom koruptivnega ravnanja z javnimi sredstvi?
 / 27. 2. 2019
Odbor Državnega zbora za infrastrukturo, okolje in prostor je z desetimi glasovi za in petimi proti predstavitev kandidata za ministra za okolje in prostor Simona Zajca ocenil kot ustrezno. Zajc je kot ključne korake izpostavil prenovitev gradbene in stanovanjske zakonodaje, zakona o vodah ter nadaljevanje urejanja področja odpadkov. Če bo njegovo imenovanje na glasovanju v sredo potrdil celoten Državni zbor, bo Zajc, ki je na omenjenem ministrstvu zadnjih šest mesecev deloval kot državni sekretar, na položaju zamenjal Jureta Lebna, ki je bil primoran odstopiti zaradi sumov korupcije pri naročilu makete projekta Drugi tir.

Sočasno je v Državnem zboru potekalo tudi zasedanje Odbora Državnega zbora za zdravstvo, kjer se je prisotnim predstavil kandidat za novega ministra za zdravje Aleš Šabeder. Ker poslanci do začetka seje Državnega zbora niso izčrpali vseh vprašanj, so zasedanje prekinili in bodo z njim nadaljevali v večernih urah.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.