22. 6. 2018 – 15.00

OFF grški krizi

Audio file

Ravnokar poteka ustanovna seja Državnega zbora Republike Slovenije. V državnem zboru so do sedaj že potrdili vseh 90 poslanskih mandatov. Sledi vlaganje kandidatur za predsednika državnega zbora. Najverjetnejši kandidat in verjetno edini kandidat za predsednika državnega zbora je Matej Tonin, predsednik stranke NSi. Ustno podporo je namreč prejel od vseh strank, razen od stranke Levica. O Toninu kot kandidatu za predsednika državnega zbora so se pred začetkom današnje ustanovne seje strinjale stranke LMŠ, SD, DeSUS, SAB, SMC in NSi kot potencialne partnerice v prihodnji koaliciji. Tonin naj bi sicer funkcijo opravljal le začasno, do zaključka koalicijskih usklajevanj. Kandidature so morali poslanci vložiti do 14.55, za vložitev kandidature pa potrebujejo vsaj deset poslanskih podpisov. Tonin za izvolitev potrebuje najmanj 46 poslanskih glasov.

Finančni ministri v območju evra so zaključili program pomoči za Grčijo, ki je v veljavi zadnjih osem let. V Evropski komisiji so namreč ocenili, da je grške krize konec. Grčija je vse od leta 2010 od mednarodnih posojilodajalcev prejela 273,7 milijarde evrov pomoči. Prejetje pomoči je potekalo v treh programih, katerih zadnji se izteče 20. avgusta letos. V zameno za prejetje pomoči je bila obvezana izpolniti okoli 450 ukrepov in izvesti številne reforme. Zadnja injekcija pomoči znaša 15 milijard evrov in je bila s strani ministrov potrjena včeraj. Grčija bo za pokritje finančnih lukenj v prihodnjih 22 mesecih dobila denarno rezervo 24,1 milijarde evrov. Država se je zavezala, da bo do leta 2022 zagotavljala primarni presežek v vrednosti 3,5 odstotka BDP.

Romunsko vrhovno sodišče je predsednika vladajočih romunskih socialdemokratov, krajše PSD, Liviuja Dragneo obsodilo na tri in pol leta zapora zaradi zlorabe položaja. Kot vodja romunske regije Teleorman je bil Dragnea soodgovoren za fiktivne zaposlitve pri uradu za mladino. Fiktivna uslužbenca sta od leta 2006 do 2013 prejemala plačo, čeprav sta delala za PSD. V isti zadevi je sodišče na zapor obsodilo še devet drugih oseb. Sodba še ni pravnomočna, sledijo namreč še pritožbe. Vodja PSD je ves čas sojenja zagotavljal, da je nedolžen, proti njemu pa poteka še eno sojenje zaradi korupcije. Dragnea je bil v preteklosti že obsojen zaradi nepravilnosti na volitvah, zaradi česar ne more biti predsednik vlade. Odločitev sodišča je na ulice nekaj mest zvabila odobravajoče množice. V Bukarešti se je zbralo več kot 6000 ljudi, ki so prepevali evropsko himno in zahtevali odstop Dragnee s položaja predsednika poslanske zbornice. K odstopu so pozivali tudi premierko Viorico Dancila, ki je podpirala Dragneo.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je za nedeljo sklical vrh Evropske unije o migracijah. Države višegrajske četverice Poljska, Češka, Madžarska in Slovaška bodo srečanje  bojkotirale, saj so ga označile za nesprejemljivega. Voditelji držav EU naj bi na srečanju govorili o vzpostavitvi delujočega solidarnostnega sistema, ki bi omogočil obvezno porazdelitev migrantov med državami EU. Višegrajske države takšni migrantski politiki nasprotujejo. Madžarski premier Viktor Orban je poudaril tudi, da je za organizacijo takšnih srečanj pristojen predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in ne Evropska komisija. Več o migrantskih politikah najbolj izpostavljene višegrajske države Madžarske pa v današnjem Kultivatorju, v katerem bo govor o svežnju zakonov Stop Soros, ki ga je sprejel madžarski parlament.

Moldavsko pritožbeno sodišče je potrdilo sodbo nižjega sodišča in tako razveljavilo rezultate županskih volitev v Kišinjevu. Kot razlog za razveljavitev je sodišče navedlo kršitve zakona o predvolilni kampanji s strani obeh kandidatov. Oba  kandidata sta namreč svoje volivce prek socialnih omrežij nagovorila na dan, ko je veljal volilni molk. Odločitev pritožbenega sodišča so pospremili protesti tisočih prebivalcev Kišnjeva, ki zahtevajo ohranitev zmage Andreja Nastaseja, tožilca, katerega kampanja je spodbujala boj proti korupciji in tesnejšo povezavo z Evropsko unijo. Nastase je na lokalnih volitvah, ki so potekale tretjega junija, zmagal z 52,5 odstotka glasov in premagal kandidata Socialistične stranke Iona Cebana. Nastase in drugi kritiki sodne odločitve trdijo, da sta kandidata zgolj pozvala prebivalce Kišinjeva, naj gredo na volitve, kar po določilu evropskih sodišč ne velja za nezakonito kampanjo. Nastase trdi tudi, da je bila odločitev sodišča politično motivirana, in zagotavlja, da se bo pritožil na vrhovno sodišče.

Severna Koreja je pričela z denuklearizacijo in razstrelila enega izmed štirih sedežev za nuklearne preizkuse. Denuklearizacija Severne Koreje je del dogovora med severnokorejskim voditeljem  Kim Džong Unom in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Predstavniki obeh Korej se sicer danes srečujejo na pogovorih o združitvi družin, ki jih je ločila korejska vojna med letoma 1950 in 1953. Pogovori so sad dogovora med Kimom in južnokorejskim predsednikom Mun Dže Inom. V Južni Koreji upajo, da bodo današnji pogovori omogočili redne stike med ločenimi družinami. Delegacija iz Seula bo predlagala tudi vzpostavitev poštnih stikov in obiskov domačih krajev. Predstavniki obeh Korej so se na današnjem srečanju že strinjali, da bodo naslednje srečanje ločenih družin pripravili od 20. do 26. avgusta.

Vzhodnoafriško sodišče je odločilo, da je bila zahteva po prepovedi izdajanja lokalnega časopisa Mesto pred dvema letoma  s strani tanzanijskih oblasti nezakonita. Novinarji, ki so razkrili navedbe o domnevnem koruptivnem financiranju kampanje predsednika Johna Magufulija, so bili takrat obtoženi širjenja lažnih novic. Vzhodnoafriško sodišče obstaja od leta 2001 dalje in ima jurisdikcijo nad vsemi državami iz Skupnosti vzhodnoafriških držav.

 

Aktualno-politične oznake

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj