OFF INF-u

Aktualno-politična novica
5. 7. 2019 - 15.00
 / OFF

Britanska kraljeva mornarica, policija in gibraltarske oblasti so ustavile iranski tanker Grace 1. Gibraltarski premier Fabian Picardo je dejal, da je bila ladja zasedena zaradi po njegovem utemeljenega suma, da je prevažala surovo nafto iz Irana v rafinerijo v Siriji, ta pa je pod sankcijami EU, ki jih je Unija uvedla leta 2011 po izbruhu državljanske vojne. Sankcije veljajo za 277 sirskih uradnikov, vključno z ministri, zaradi očitkov nasilne represije nad civilisti. EU je zamrznila tudi premoženje 72 podjetij in sirske centralne banke v EU ter uvedla embargo na sirsko nafto. Španski zunanji minister in favorit za mesto visokega zunanjega predstavnika EU Josep Borrell  je dejal, da je bila ladja ustavljena na podlagi zahteve, ki so jo ZDA naslovile na Združeno kraljestvo. Iran je dejanje zasega tankerja označil za nezakonito in piratsko ravnanje ter zahteval takojšnjo izpustitev ladje. Na zagovor so pozvali tudi britanskega veleposlanika v Teheranu Roberta Macaira. 

V tokratni oddaji Unikompleks bomo pogledali v Sudan in tamkajšnje revolucionarno gibanje skozi oči univerze.
 / 20. 6. 2019
V Sudanu sta opozicijska skupina Sile za svobodo in spremembo in vojaški svet sklenila dogovor o vzpostavitvi triletnega prehodnega obdobja, med katerim bo državo vodil vrhovni svet, v katerem bosta obe strani imeli petčlansko predstavništvo. V prvi polovici tranzicijskega obdobja bo vrhovni svet vodil  predstavnik sudanske vojske, v drugi pa predstavnik iz opozicije. Dogovor določa, da bodo po koncu prehodnega obdobja v državi potekale volitve. 

Sudanska vojska je 11. aprila z oblasti odstavila predsednika Omarja al-Baširja, ki je bil na oblasti tri desetletja. Proti sedaj že nekdanjemu sudanskemu predsedniku so že več mesecev potekali protesti zaradi inflacije in splošnega slabega gospodarskega stanja. Protesti so se sicer nadaljevali tudi po njegovi odstavitvi, saj so protestniki od vojske zahtevali prepustitev oblasti civilni vladi. V sklenjenem dogovoru sta se obe strani strinjali, da bo izvedena temeljita in transparentna preiskava vseh nasilnih incidentov, ki so se zgodili v državi v preteklih mesecih. 

Iz ameriškega ministrstva za trgovino so sporočili, da bodo uvedli tarife v višini 456 procentov na uvoz določenih jeklenih izdelkov iz Vietnama, ki naj bi nosili lažno oznako “Made in Vietnam”. Iz ministrstva so dodali, da naj bi vietnamska podjetja uvažala poceni jeklo iz Južne Koreje ali Tajvana ter ga obdelanega izvažala v ZDA kot kvalitetnejšo različico. Vietnam je sicer ena izmed držav, ki je močno profitirala v času trgovskih nesporazumov med Kitajsko in ZDA. Prejšnji teden sta za določeno obdobje Kitajska in ZDA podpisali premirje v trgovinsko-carinski vojni. Vietnamsko ministrstvo za zunanje zadeve je v odgovor pozvalo podjetja, naj raje uporabljajo domače surovine in se na ta način izognejo ameriškim tarifam. Za Vietnam so ZDA največji izvozni trg. 

Propad pogodbe o omejitvi jedrskih raket kratkega in srednjega dosega med ZDA in Rusijo
 / 4. 2. 2019
Dva dni po tem, ko je Moskva uradno umaknila podpis s sporazuma o omejitvi jedrskih raket kratkega in srednjega dosega iz leta 1987, se bodo veleposlaniki zveze NATO sestali z ruskim vojaškim predstavnikom, da bi se še zadnjič skušali dogovoriti o oživitvi sporazuma. Omenjeni sporazum iz časov hladne vojne Rusiji in ZDA prepoveduje proizvodnjo in posedovanje raket, ki so sposobne nositi nuklearno vojaško orožje z dosegom od 500 do 5.5000 kilometrov. Washington obtožuje Moskvo, da je prekršila sporazum z razvijanjem raketnega sistema 9M728, ki ga NATO pozna kot SSC-8, zaradi česar so že 2. februarja naznanili odstop od pogodbe in sprožili aktualni spor. ZDA so kot rok, do katerega se mora Rusija vrniti k spoštovanju sporazuma, določile 2. avgust, v nasprotnem primeru bodo od sporazuma tudi uradno odstopile. Rusija zavrača obtožbe Washingtona.

Skupne patrulje na italijansko-slovenski meji
 / 27. 6. 2019
Za včeraj napovedanega srečanja med italijanskim notranjim ministrom Matteom Salvinijem in predstavniki slovenske narodne manjšine ni bilo. Za srečanje sta zaprosila predsednika obeh krovnih organizacij manjšin, in sicer Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij. Predsednik slednje Walter Bandelj je dejal, da je v obvestilu italijanska stran kot razlog navedla, da bo v Rimu v kratkem potekalo vladno omizje, na katerem bodo obravnavali vprašanja z različnih področij zamejske problematike. Več o tem, kaj so bile tematike, o katerih so se želeli pogovoriti z notranjim ministrom, Walter Bandelj. 

- Izjava

Poleg tematik, ki neposredno zadevajo zamejsko skupnost, so se z notranjim ministrom želeli pomeniti tudi o aktualnih dogajanjih. 

- Izjava

Salvini se je včeraj v Trstu med drugim srečal s predsednikom Furlanije - Julijske krajine Massimilianom Fedrigo, s katerim sta skupaj načrtovala boljšo zajezitev mejnih prehodov migrantov.

OFF je pripravila vajenka Anja.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness