Propad pogodbe INF

Oddaja
4. 2. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Izjava

Tako je Mike Pompeo, ameriški državni sekretar, na tiskovni konferenci v petek prvega februarja naznanil ameriški umik iz pogodbe o omejitvi jedrskih raket kratkega in srednjega dosega oziroma pogodbe INF. Ta se nanaša na rakete, nameščene na kopnem,  z dosegom od 500 do 5500 kilometrov . Pogodba je bila podpisana leta 1987, da bi končala oboroževalno tekmo med ZDA in takratno Sovjetsko zvezo. ZDA so od pogodbe uradno odstopile, ker naj bi Rusija več let kršila njena določila ter posedovala rakete z dosegom vsaj 2600 kilometrov.

O zaprtju ameriške zvezne vlade
 / 23. 1. 2019

Drugega februarja, dan po ameriški naznanitvi odstopa, je od pogodbe odstopila tudi Rusija, ki trdi, da imajo zadevne rakete doseg največ 480 kilometrov. Več pove Vlasta Jeseničnik, dopisnica Radiotelevizije Slovenija iz Moskve.

Izjava

Kakšen zgodovinski pomen je imela pogodba o omejitvi jedrskih raket kratkega in srednjega dosega oziroma pogodba INF, razloži Csaba Békéš, profesor mednarodnih odnosov na univerzi Corvinus v Budimpešti.

Izjava

To je bila tudi prva pogodba, ki je dejansko zmanjšala količino orožja in tlakovala pot naslednjim pogodbam o razoroževanju.

Izjava

Rusija je napovedala razvoj orožja, ki je bilo prej s pogodbo prepovedano. Ne bodo pa nameščali tega orožja, če tega ne bodo storili tudi Američani. Več Jeseničnik.

Izjava

ZDA in Nato ocenjujeta, da ima Rusija v lasti rakete z dosegom 2600 kilometrov, s čimer krši določila pogodbe INF. Rusi to zanikajo.

Ob obisku generalnega sekretarja NATA Stoltenberga so bojni oklepniki dobra naložba
 / 9. 10. 2018

Izjava

Békéš tudi ocenjuje, da v mednarodni politiki ne bo resnih posledic zaradi odstopa od pogodbe INF.

Izjava

Možnost uničenja človeštva danes ni nič manjša kot med hladno vojno.

Izjava

Rakete bi Rusija lahko uporabljala kot vzvod pri vplivanju na bivše države Sovjetske zveze Vzhodnega bloka, ki so zdaj samostojne, kot so, recimo, Poljska, Ukrajina in baltske države.

Izjava

Od podpisa pogodbe med ZDA in Sovjetsko zvezo leta 1989 1987 so se pojavile številne nove države z raketami kratkega in dolgega dosega. Tudi to je botrovalo razpadu pogodbe, ki je omejevala samo dve trenutni svetovni sili.

Izjava

Trenutno je v veljavi še pogodba Novi Start, ki omejuje število medcelinskih balističnih raket, nameščenih jedrskih konic, podmorniških balističnih raket, težkih bombnikov in podobnih stvari in je veljaven do leta 2021. Jeseničnik je glede podaljšanja tega sporazuma pesimistična.

Izjava

Nasprotno Békéš meni, da propad pogodbe INF ne bo vplival na pogodbo Novi Start, saj je ta temelj stabilnih odnosov med Rusijo in Združenimi državami Amerike.

Izjava

Békéš zaključi današnji OFFsajd z mislijo, da propad pogodbe ne bo drastično spremenil stanja v svetovni politiki, saj si Rusija ne more privoščiti še ene oboroževalne tekme ter možnosti nove pogodbe, ki bi lahko vključevala tudi druge države. Kitajska sicer nasprotuje vzpostavitvi multilateralne pogodbe o omejitvi jedrskih raket kratkega in srednjega dosega.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.