OFF iskrenega premirja

Aktualno-politična novica
15. 7. 2014 - 14.00
 / OFF

Združene države Amerike in Katar so podpisale pogodbo o katarskem nakupu ameriške vojaške opreme. Zalivska država bo kupila za 11 milijard dolarjev ameriške mašinerije, vključujoč jurišne helikopterje Apače in protiletalske rakete. Ta, po pričakovanjih največji ameriški orožarski posel leta, je izraz jačanja moči Katarja v regiji in širše. Z zemeljskim plinom bogata država gosti ameriško vojaško oporišče, pogajanja z afganistanskimi talibani in igra pomembno vlogo v regionalnih konfliktih, od Libije, Egipta, do Sirije in Iraka.

Misija Združenih narodov v Libiji je evakuirala svoje zaposlene iz države. Poteza je rezultat bojev med liberalnimi in islamističnimi skupinami okoli letališča v Tripoliju, ki so se začeli v nedeljo. Raketni napadi islamističnih skupin na letališče so uničili večino tamkajšnjih letal in poškodovali kontrolni stolp. Libijska vlada je zato prvič po končanju zahodne operacije v državi, ki je pomagala odstaviti bivšega predsednika Moamerja Gadafija, razglasila, da razmišlja o povabilu mednarodnim silam v državo. Te bi pomagale stabilizirati varnostne razmere, ki jih trenutno zaznamujejo boji med lokalnimi milicami.

Izrael je oznanil, da sprejema egiptovsko ponudbo o prenehanju sovražnosti s palestinskim Hamasom. Ta predvideva, da se sprti strani srečata v Kairu v roku 48 ur. A nove, proameriške in proizraelske oblasti v Egiptu, so ponudbo pozabile poslati Hamasu. Ta oznanja, da teksta uradno ni dobil, če pa sklepa po objavah v medijih, je ta ponudba zgolj ponoven poskus ponižanja Palestincev. Kot tako jo zavrača. Zdi se torej, da ameriško-egiptovsko-izraelska naveza zgolj išče nova opravičila za izraelski kopenski napad.

Britanski zunanji minister William Hague odstopa s položaja. Do volitev prihodnje leto bo opravljal funkcijo predsednika spodnjega doma britanskega parlamenta. Odstop je zgolj del pričakovanega prerazporejanja ministrskih položajev. Vlada premiera Davida Camerona o novih imenih še ne govori. Pričakuje pa se, da bodo več položajev dobile ženske in da bo na mesto zunanjega ministra prišel trenutni obrambni minister in evroskeptik, Phillip Hammond.

Vrhovna sinoda anglikanske cerkve je potrdila pravico žensk, da nastopijo na položaj škofinje. Ta poteza prihaja 20 let po tem, ko je anglikanska cerkev uvedla možnost ženskih duhovnic.

Raziskava iz Univerze v Oregonu razkriva, da so dekleta, ki objavljajo seksi fotografije na Facebooku ali drugih socialnih omrežjih, negativno zaznamovane v očeh drugih žensk. Njihove vrstnice, kot tudi nekoliko starejše pripadnice nežnejšega spola, jih dojemajo kot manj fizično privlačne, dajejo jim manj možnosti za prijateljstvo in ne zaupajo v njihovo sposobnost opravljanja zadanih nalog.

 

Sindikati v Srbiji so začeli s protesti glede novega zakona o delu, ki je bil sprejet na današnji izredni seji parlamenta (sta ga danes sprejela Fiskalni svet Srbije in parlamentarni odbor za evropske integracije). Vlado obtožujejo, da se ni pogajala v dobri veri in da želi sindikatom in ljudstvu vsiliti ureditev, ki jim ni v interesu. Sprli so se glede obsega kolektivnih pogodb. Sindikati zahtevajo, da te obsegajo vse gospodarske panoge, medtem ko so po predlogu vlade te omejene le na 5 odstotkov vseh zaposlenih v državi. Protestov ni ustavil niti sobotni odstop finančnega ministra Lazarja Krstiča, ki je zahteval še ostrejše in bolj boleče reforme. Govorili smo z Zoranom Mihajlovičem, sekretarjem sveta Konfederacije avtonomnih sindikatov Srbije, ki smo ga ujeli na beograjskih ulicah v središču današnjega protestniškega dogajanja:

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku oddaje.

 

Začenjajo se enomesečne sodne počitnice. V tem času ne tečejo sodni postopki in roki, obravnavajo se le nujne zadeve. Naš najslavnejši zapornik bo torej kljub odločitvi predsednika Vrhovnega sodišča, Branka Masleše, da primer Patria da v prednostno obravnavo, še vsaj en mesec tvital iz odprtega oddelka zapora na Dobu.

Ob 18.00 se v Ljutomerskem domu kulture začenja deseti Grossmanov festival fantastičnega filma in vina, ki bo trajal do sobote. Povezavo med filmom in vinom nam je razložil Mario Belovič, eden od organizatorjev festivala:

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku oddaje.

 

Na ogled bodo predvsem grozljivke in fantastični filmi, poleg tega pa tudi akcije, komedije in animirani filmi ter kombinacije vseh naštetih žanrov. Tekmovalci se potegujejo za nagrade Hudi Maček, ki bo podeljena najboljšemu celovečernemu filmu, Hrupni maček, ki bo pripadal najboljšemu glasbenemu dokumentarcu, in druge mačje nagrade. Belovič nam je pojasnil, zakaj so si za maskoto izbrali mačka:

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku oddaje.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

World Food Programme v podpori sirijskim ubežnikom v Egiptu, Iraku, Jordanu, Libanonu in Turčiji na teden zbira do 40. milijonov dolarjev za operacijo.
lp

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.