OFF Kissingerja

Aktualno-politična novica
30. 11. 2023 - 15.00
 / OFF

Povečanje izraelskega nasilja na Zahodnem bregu v času napada na Gazo
 / 10. 11. 2023

Izrael in palestinski Hamas sta prekinitev ognja na območju Gaze podaljšala za dodaten dan. Iz Katarja, ki posreduje pri pogajanjih, so sporočili, da bo Hamas za dodaten dan premirja izpustil 10 izraelskih talcev, Izrael pa 30 palestinskih političnih zapornikov. Ameriški zunanji minister Anthony Blinken se je v Jeruzalemu srečal s člani izraelskega vojnega kabineta, izraelski premier Benjamin Netanjahu pa se mu je zahvalil za ameriško podporo pri genocidu Palestincev. Po poročanju Palestinske zaporniške agencije so izraelske sile čez noč na Zahodnem bregu aretirale 40 Palestincev. Z občine Gaza so medtem sporočili, da je sklad Združenih narodov za otroke, znan kot Unicef, zavrnil dovoljenje za prevoz goriva v Gazo, kar bi bilo nujno za zagon vodnih črpalk.

Dobra vest prihaja vsaj iz Združenih držav Amerike. Umrl je namreč Henry Kissinger! V času svoje dolge kariere je med drugim sodeloval pri državnem udaru v Čilu leta 1973, s katerim so Američani odstranili Salvadorja Allendeja, bombardiranju Kambodže in Laosa med vietnamsko vojno v letih 1969 in 1970 ter zakrivanju genocidov v Vzhodnem Timorju in Vzhodnem Pakistanu oziroma današnjem Bangladešu. Za svoja nadvse plemenita dejanja je vojni zločinec prejel tudi Nobelovo nagrado za mir.

hiphiphip
Svež veter v interpretaciji protimonopolne zakonodaje v ZDA
 / 4. 10. 2023

Google in kanadska vlada sta dosegla dogovor o prikazovanju medijskih objav v rezultatih iskanja na Googlovem brskalniku. Google bo moral kanadskim medijem plačati okrog 70 milijonov evrov na leto za prikazovanje njihovih vsebin. Dogovor med Googlom in Kanado je del uvedbe Zakona o internetnih medijih. Ta je odgovor na zahteve medijev, da vlada spletnim velikanom onemogoči izrivanje medijev z oglaševalskega trga. Google je pred dogovorom grozil, da bo ukinil prikazovanje novic med rezultati iskanja, saj naj bi zakon nanj nalagal neomejeno odgovornost, česar v Evropi in Avstraliji ni. Meta, eno izmed podjetij, za katerega zakon velja, je v Kanadi že onemogočila deljenje novic na Facebooku in Instagramu. Meta se je na podoben zakon leta 2021 v Avstraliji odzvala z blokiranjem novic na Facebooku, a je kasneje dosegla dogovor z državo in odločitev razveljavila. Google v Nemčiji medijem plačuje delež prihodka od oglaševanja v višini treh milijonov evrov letno.

Italijanski železniški delavci iz šestih sindikalnih organizacij danes in jutri stavkajo. Stavka je odgovor na nesrečo v Kalabriji, v kateri je na železniškem prehodu vlak trčil v tovornjak in povzročil smrti vlakovodje in voznika tovornjaka. Sindikatom trenutna italijanska zakonodaja omogoča nenapovedane stavke, če so te odziv na kršitve varnosti delavcev. Delavci od oblasti s stavko zahtevajo večjo varnost. Na križanje cestnih in železniških prometnic opozarjajo že dlje časa. Hkrati kritizirajo malomarnost upraviteljev železniške mreže, za katere menijo, da ne namenjajo dovolj pozornosti varnosti železniške infrastrukture. Predlagajo tudi uvedbo zločina uboja na delovnem mestu, ki bi za take incidente delodajalce kaznoval. Italijanski minister za prevoz in infrastrukturo Matteo Salvini je napovedal dodatne investicije v višini pol milijarde evrov za povečanje varnosti delavcev, trdi pa, da zakonodaja ne omogoča dodatnih varnostnih ukrepov na križanih poteh.

Okrožno sodišče v Münchnu je razsodilo, da je bilo prisluškovanje aktivistom okoljevarstvene organizacije Zadnja generacija in novinarjem zakonito. Odločitev utemeljuje, da so člani organizacije predstavljali dovolj veliko grožnjo javni varnosti in je bil zato poseg v načelo medijske svobode legitimen. Sodišče pravi, da namen prisluškovanja ni bila vsebina pogovorov, temveč raziskovanje organizacijske strukture organizacije. Organizacijo namreč zadnje leto preiskuje bavarsko tožilstvo pod pretvezo suma, da so nekateri aktivisti vpleteni v ustanavljanje kriminalne združbe. Zato naj bi bila tudi odobritev naloga za prisluškovanje v skladu z zakonodajo. Nemško Društvo za državljanske pravice in Novinarji brez meja so že najavili pritožbo na bavarsko vrhovno upravno sodišče.

Komisija za preprečevanje korupcije je začela preiskavo o morebitnem konfliktu interesov nekdanje ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik. Do uvedbe preiskave je prišlo na podlagi domnevno sporne izvedbe javnega razpisa za krepitev državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij. Na razpisu je največ sredstev, okrog dvesto tisoč evrov, prejel Inštitut za preučevanje enakosti spolov, ki ga vodi Kaja Primorac, nekdanja sodelavka in poslovna partnerica ministrice, hkrati pa tudi solastnica podjetja Smart Center. Druga lastnica je bila pred začetkom mandata nekdanja ministrica sama, med ministrovanjem pa je lastništvo prevzela njena mati. Ajanović Hovnik pravi, da bo preiskavi ponudila vsa potrebna dokazila in informacije. Dodaja pa, da je bil razpis popolnoma transparenten in da je odstopila zgolj zato, ker ni hotela nositi bremena razčiščevanja o izvrševanju njene funkcije.

Predsednik vlade Robert Golob je vodjem koalicijskih poslanskih skupin predstavil kandidate za prevzem ministrstev za javno upravo, kmetijstvo ter naravne vire in prostor. Vsi kandidati pripadajo kvoti Gibanja Svoboda. Po neuradnih informacijah Televizije Slovenija in portala N1 naj bi ministrstvo za javno upravo prevzel Franc Props, poslanec Svobode in nekdanji direktor Upravne enote Litija. Na časopisu Večer so še včeraj trdili, da jim je več virov blizu vlade potrdilo, da je resen kandidat za ministra za javno upravo Boštjan Koritnik. Trenutno je Koritnik nepoklicni podžupan na ljubljanski mestni občini, minister pa je bil v času tretje vlade Janeza Janše. A danes je vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec dejal:

Izjava

Gospodarski minister Matjaž Han iz socialdemokratov ni imel takih pomislekov:

Izjava

Odstop ministra Brežana ter ministric Šinko in Ajanović Hovnik
 / 6. 10. 2023

Ministrstvo za kmetijstvo bo po neuradnih informacijah medijev prevzel Vojko Adamič, neuspešni županski kandidat v Ivančni Gorici na lanskih lokalnih volitvah in upokojeni major Slovenske vojske. Ministrstvo za naravne vire in prostor bo po neuradnih informacijah prevzel eden od dveh kandidatov: prvi je Jure Leben, ki je ministrstvo že vodil v času vlade Marjana Šarca in je odstopil zaradi preplačane makete za drugi tir. Drugi kandidat je trenutni državni sekretar na ministrstvu za naravne vire in prostor Jože Novak, sicer inženir krajinske arhitekture.

Nova ljubljanska banka, krajše NLB, je prevzela družbo SLS Holdco, vodilno ponudnico avtomobilskih lizingov v Sloveniji. Matično družbo Summit Leasing Slovenija, krajše SLS, in njene hčerinske družbe je banka kupila od ameriškega sklada Apollo in Evropske banke za obnovo in razvoj. Kupnina znaša nekaj čez sto milijonov evrov. SLS je bil del skupine Nove kreditne banke Maribor, nato pa sta jo Apollo in evropska banka prodala madžarski banki OTP. Zaradi pravila varstva konkurence lizinške dejavnosti nista mogla prodati OTP-ju.

Sodni svet je prejel predlog Ministrstva za pravosodje, ki predvideva uvedbo dodatka za opravljanje sodniške funkcije v višini skoraj 578 evrov. Predlog spremembe Zakona o sodniški službi izvira iz junijske odločbe ustavnega sodišča, ki je ureditev sodniških plač spoznala za neustavno. Plače sodnikov namreč niso primerljive z javnimi funkcionarji drugih dveh vej oblasti, to pa po odločitvi sodišča krši načeli delitve oblasti in materialne neodvisnosti sodnikov. Sodni svet opozarja, da predlagana novela zakona ugotovljenih plačnih nesorazmerij ne odpravlja dokončno. Državni zbor ima za odpravo neustavnosti čas do novega leta.

OFF sta pripravila vajenec Rok in Pia Zala.

 

Vir slike: Wikimedia Commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

full nazi

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.