OFF konfucija

Aktualno-politična novica
22. 10. 2015 - 15.00
 / OFF

Sodišče Evropske unije je razsodilo, da je menjava v virtualno valuto Bitcoin oproščena davka na dodano vrednost. Zadeva je na omenjeno sodišče priromala iz Švedske, kjer je David Hedqvist, administrator bitcoin foruma, želel vzpostaviti menjalnico in se posledično sprl z davčnimi oblastmi. Sodišče je odločilo, da bitcoin ni stvar, temveč druga valuta, posredovanje le-te pa šteje za opravljanje storitve, ki je oproščena davka na dodano vrednost. Sodba pomeni lažje kupovanje najbolj razširjene kriptovalute in njeno uporabo v mednarodni trgovini.

 

Ostajamo pri gospodarstvu. Kitajska si odpira trge. V avstralskem spodnjem domu je bil danes potrjen prostotrgovinski sporazum med Avstralijo in Kitajsko, ljubkovalno ChAFTA. Blagoslov mora pred veljavo podati še senat, sporazum pa bo za 95 odstotkov avstralskih izvozov ukinil carinjenje, omogočil kitajskim podjetjem kandidiranje na avstralskih javnih razpisih in dovolil 5000 viz letno za Kitajce, željne odhoda v Avstralijo.

Kitajska sicer med državami Commonwealtha ne diskriminira, obeta se ji podoben sporazum z Novo Zelandijo, nedavno pa je kitajski predsednik Ši Džinpin podpisal sporazum z britanskim premierjem Davidom Cameronom o gospodarskem sodelovanju med državama. Sodelovanje je težko 62 milijard dolarjev, med drugim bo Kitajska vlagala v jedrske objekte, na primer jedrsko elektrarno Hinkley Point v Angliji.

 

Kitajska seveda ne skrbi le za materialne, temveč tudi duhovne aspekte sveta. Poleg različnih gospodarskih povezovanj tujini ponujajo tudi Konfucijevo nagrado za mir. Nagrado podeljujejo od leta 2010, ko je Nobelovo nagrado za mir prejel kitajski disident Liu Šijaobo. Letošnji prejemnik prestižne nagrade je predsednik Zimbabweja Robert Mugabe. V obrazložitvi so zapisali, da je predsednik naredil veliko za politično in ekonomsko stabilnost svoje države in vcepil svežo energijo v boju za globalno harmonijo.

 

Pomena povezovanja se zavedajo tudi militantni islamisti. Ruski generalmajor Igor Konašenkov je javnosti sporočil, da so ruski obveščevalci prestregli komunikacijo med poveljniki Islamske države in nekaterimi večjimi enotami fronte Al-Nusra. Skupini naj bi se združili v boju proti ofenzivi sirske vojske. Islamska država in Al-Nusra sta sicer v sporu od leta 2013, formalno pa sta se razšli januarja 2014.

 

Ustavno sodišče je dopustilo razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Spomnimo, Državni zbor je letos 3. marca sprejel omenjeno novelo, ki je izenačila pravice istospolnih parov s pravicami heteroseksualnih parov. Civilna iniciativa Za otroke gre je začela zbiranje podpisov za referendum, a je Državni zbor zavrnil razpis referenduma. Ustavno sodišče je sedaj sklep parlamenta odpravilo in tlakovalo pot referendumu. Več pa v današnjem OFFsajdu.

 

Zdaj pa k stanju na mejah. Še prej pa zgolj kratko obvestilo z vrha koalicije, ki vam sporoča, da se na vse pretege trudi, da v Sloveniji ne bi aktivirala izrednega stanja. Hvala, koalicija.

Na mejnem prehodu Šentilj je situacijo spremljal sodelavec aktualnopolitične redakcije Luka Tetičkovič.

Izjava

Na mejah pa se očitno dogaja tudi monopolizacija prostovoljstva. Etablirane prostovoljske organizacije so izredno nenaklonjene samoorganiziranim prostovoljcem in prostovoljskim skupinam. Enega od konkretnih dogodkov opiše aktivist in prostovoljec Irfan Beširević.

Izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness