25. 10. 2024 – 15.00

OFF Logarjevih Demokratov

Audio file
Vir: Kolaž: Slovenska demokratska stranka in Talk Film Society

Mozambiška volilna komisija je sporočila izid predsedniških volitev, na katerih je po podatkih komisije s 70 odstotki glasov zmagal Daniel Chapo iz vladajoče stranke Frelimo. Drugouvrščeni neodvisni kandidat Venancio Mondlane je prejel okoli 20 odstotkov glasov, kandidat iz glavne opozicijske stranke Renamo, Ossufo Momade, pa je prejel dobrih pet odstotkov glasov. Mondlane je zmago Chapa označil za goljufijo in manipulacijo, ki jo je omogočila vladajoča stranka Frelimo. Pred volitvami so v Mozambiku sicer potekale demonstracije zaradi umora dveh opozicijskih kandidatov, vendar so jih policijske enote zadušile s solzivcem. Z volitvami se torej na oblasti ohranja Frelimo, ki ta položaj drži že od osamosvojitve države leta 1975.

Ugandsko višje sodišče, pristojno za mednarodne vojne zločine, je nekdanjega načelnika katoliške uporniške skupine Gospodova uporniška vojska, Thomasa Kwoyelo, spoznalo za krivega 44 vojnih zločinov in zločinov proti človeštvu. Gospodova uporniška vojska je bila vzpostavljena v 80-ih letih prejšnjega stoletja, da bi vzpostavila vladavino, ki bi temeljila na desetih božjih zapovedih. V letih delovanja je paramilica na območju Ugande, Sudana, Demokratične republike Kongo in Srednjeafriške republike ubila več kot sto tisoč ljudi ter ugrabila več kot 60 tisoč otrok.

Vir: Christophe Meneboeuf, Wikimedia commons, prirejeno
Audio file
30. 9. 2024 – 17.00
Zmaga skrajne desnice na parlamentarnih volitvah v Avstriji

Poslanci avstrijskega parlamenta so za novega predsednika parlamenta izvolili Walterja Rosenkranzerja iz skrajno desne Avstrijske svobodnjaške stranke, bolje poznane pod kratico FPÖ. Zanj je glasovalo 100 od skupno 183 poslancev. Svobodnjaki so na septembrskih parlamentarnih volitvah prejeli največ glasov, okrog 29 odstotkov, a vseeno ne dovolj za večino. Kljub njihovi zmagi je avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen mandat za sestavo vlade v torek podelil Karlu Nehammerju iz drugouvrščene ljudske stranke, saj FPÖ ni uspela oblikovati koalicije. Danes so začela potekati tudi koalicijska pogajanja med ljudsko stranko in tretjeuvrščenimi socialdemokrati.

Vir: Wikimedia Commons, VectorPortal in GoodFon
Audio file
2. 10. 2024 – 17.00
Vratila se Kathrin in prinaša sveže eksplozive

Albanski novinarji Balkanskega preiskovalno-poročevalskega portala, znanega pod kratico BIRN, poročajo, da je ladja MV Katrin, ki prevaža eksploziv, namenjen za Izrael, skrivaj vplula v albansko pristanišče Porto Romano. Ladja, ki sedaj pluje pod nemško zastavo, naj bi po 24-urnem prenehanju oddajanja radarskega signala pristala v albanskem pristanišču. Spomnimo, da smo že na začetku oktobra poročali o ladji MV Katrin, ko je bila namenjena v Luko Koper. Ladja, ki je začela svojo plovbo v Vietnamu, je po poročanju namibijskih oblasti prevažala orožje za Izrael, zaradi česar so ji tamkajšnje oblasti tudi prepovedala privez. Med drugim naj bi ladja tovorila 60 kontejnerjev eksploziva TNT. Čeprav ji slovenski organi kljub pozivom priveza uradno niso zavrnili, je ladja spremenila svojo plovbo proti Črni gori. Tudi tam ni pristala. V začetku meseca oktobra je lastnik ladje zaprosil za umik portugalske zastave, pod katero je ladja plula, dovoljenje za plutje pod njeno zastavo pa je plovilu kasneje podelila Nemčija. Organizacija Amnesty International opozarja, da država z dovoljenjem priveza ladje krši mednarodno humanitarno pravo, ki vsem državam prepoveduje prenos orožja stranem v oboroženem spopadu, če obstaja jasna nevarnost, da bi to prispevalo k vojnim zločinom ali drugim resnim kršitvam mednarodnega humanitarnega prava.

Slovenski blok začenjamo s slavnostno naznanitvijo. Iz Slovenske demokratske stranke odhaja še en ljubljanski mestni svetnik, Matjaž Vede. Na družbenem omrežju X je Vede zapisal, da iz stranke odhaja tako iz vsebinskih kot tudi osebnih razlogov. Skupaj z ljubljanskim svetnikom Igorjem Horvatom, ki je izstopil že prej, bosta ustanovila samostojni svetniški klub znotraj ljubljanskega mestnega sveta. Svetniška skupina SDS ima tako v ljubljanskem mestnem svetu le še štiri člane. Vede je sedaj že peti član SDS, ki je prestopil v drug tabor, in sicer tabor Logarjevega društva Platforma sodelovanja.

Audio file
14. 10. 2022 – 18.00
Pogovor s kandidatom za predsednika Republike Slovenije

Poslanec, ki koprni po spremembi slovenske politične krajine, v kateri želi z ustvarjanjem nove stranke uveljaviti vrednoto sodelovanja, Anže Logar, je v pogovoru za portal N1 razglasil, da se bo stranka, ki jo namerava ustanoviti 16. novembra, imenovala Demokrati. Na vprašanje, zakaj ravno Demokrati, je Logar odgovoril, da ime predstavlja politično pot, ki jo bo stranka ubrala, torej politično širino. 

Po poročanju Dnevnika je ministrstvo za notranje zadeve priznalo napako, zaradi katere je čez noč prenehalo izdajati potrdila o dostopu do trga dela prosilcem za azil. Organizacija Ambasada Rog je že prejšnji teden opozorila, da je ministrstvo prenehalo izdajati potrdila. Sprva so na ministrstvu obtožbe zavračali. Sedaj so napako priznali in se sklicevali na dejstvo, da gre za odstopanje od ustaljene prakse. Medtem ko so delavci na ministrstvu odstopali od ustaljene prakse, pa so prosilci za azil, ki niso mogli dokazati svoje istovetnosti z originalnim dokumentom, ostali brez dovoljenja za delo.

Poslanci državnega zbora so na izredni seji z 69 glasovi za in enim proti sprejeli odlok o prenehanju veljavnosti odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o JEK 2. Razloge za svoj – in edini – glas proti pojasni poslanec Levice Miha Kordiš.

Izjava

Delavci žirovske Alpine, ki jih je vodstvo podjetja označilo kot presežne, so začeli prejemati odpovedi. V sklopu načrta za prestrukturiranje Alpine v Žireh bodo do konca leta odpustili skupno 83 delavcev ter jih izmed teh izbrali 23, ki bi jim ponudili novo pogodbo za zaposlitev na drugem oddelku. Po podatkih, ki jih je časnik Delo objavil julija letos, je v podjetju Alpina v Žireh zaposlenih 223 delavcev. Po načrtovanem prestrukturiranju pa jih bo le še 160.

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.