OFF Mercatorja

Aktualno-politična novica
26. 6. 2014 - 14.00
 / OFF

Iraški premier Nouri Maliki je potrdil, da je sirska vojska s svojimi letali na iraškem ozemlju bombardirala položaje uporniške skupine ISIL. Čeprav gre za sicer strogo obsojano poseganje v suverenost države, pa Maliki pravi, da kljub temu, da Irak za pomoč ni prosil, pozdravlja samoiniciativo in da so vsaki taki napadi na islamiste dobrodošli. Iraška vlada pomoč pri zadrževanju napredovanja upornikov sicer dobiva tudi iz Irana, saj sta ti šiitski skupnosti močno povezani.

 

Ameriški državni tožilec Eric Holder je po srečanju notranjih in pravosodnih ministrov med Združenimi državami Amerike in Evropsko unijo obljubil, da bo predlagal take zakonske spremembe, da bodo pred neomejenim prisluškovanjem zaščiteni tudi evropski državljani. Kot je razkril žvižgač Edward Snowden, namreč ameriške obveščevalne službe sistematično vohunijo tudi za posamezniki, ob čemer pa je ameriška administracija trdila, da zakon ščiti le njihove državljane, ostali pa so prepuščeni na milost in nemilost paranoje branilcev ameriške varnosti.

 

Brazilska Delavska stranka je predsednico Dilmo Rousseff nominirala za kandidaturo na oktobrskih predsedniških volitvah. Predsednici priljubljenost zaradi visokih življenjskih stroškov in spremljajočih protestov močno pada, tako da se Braziliji obetajo najbolj tesne volitve po letu 2002. Kljub množičnim protestom, ki trajajo že dve leti, Brazilci pa na ulicah nasprotujejo svetovnemu nogometnemu prvenstvu in zahtevajo več sredstev za zdravstvo, izobraževanje in ostale storitve, je Rousseff še vedno v vodstvu pred svojim nasprotnikom iz socialdemokratske stranke, Aecijem Nevesom.

 

Združenje britanskih inženirjev je objavilo poročilo, v katerem opozarjajo, da je britanska infrastruktura zaradi podnebnih sprememb in pomanjkljivega vzdrževanja dotrajana. Energetsko in transportno omrežje ter oskrba z vodo in komunala so ogrožene, prav tako pa zadovoljivega stanja ne dosega sistem za varovanje pred poplavami. V luči vse silovitejših neviht, pogostih poplav in suše, ki jih prinašajo podnebne spremembe, inženirji opozarjajo, da so potrebne velike investicije v višini stotin milijard funtov, ki jih bo britanska vlada morala vložiti v področje, če Britanija želi ohraniti svojo konkurenčnost.

 

Predsednik Južne Koreje, Park Geun-hye, je trenutnega premiera prosil, naj ostane na svojem mestu, saj ni uspel najti zamenjave. Premier Chung Hong-won je aprila namreč ponudil odstop po potopu trajekta, ko je umrlo več kot 300 mrtvih. Predsednik je zdaj ponujen odstop tudi uradno sprejel, saj dva ostala kandidata za mesto nista bila primerna, eden zaradi projaponskih nazorov v preteklosti, drugi pa zaradi etičnih težav.

 

Novoizvoljeni kostariški predsednik Luis Guillermo Solis je razposlal dekret, s katerim ukinja do sedaj splošno sprejet kult osebnosti. Po pisarnah javnih ustanov tako ne bodo več viseli njegovi portreti, na infrastrukturnih projektih, nastalih v njegovem mandatu, pa ne bo njegovega imena. Kot pravi, namreč mostovi in ceste niso njegova last, pač pa last države. Predsednik, ki je zaprisegel prejšnji mesec, je sicer zelo priljubljen, saj je zmagal s skoraj 80 odstotki glasov, njegov nasprotnik v drugem krogu volitev pa je potem, ko je videl, kako priljubljen je, prenehal voditi svojo kapmanjo.

 

Hrvaška trgovinska veriga Agrokor se je odpovedala pogoju prestrukturiranja dolgov, s čimer so bili izpolnjeni pogoji za zaključek transakcije. Konzorcij prodajalcev je tako z Agrokorjem določil tudi datum končanja transakcije, to je petek, s čimer se prodaja 53-odstotnega deleža največjega slovenskega trgovca zaključuje. Za približno 53-odstotni delež bo plačal 172 milijonov evrov. Po tem bo moral objaviti prevzemno ponudbo za preostali del Mercatorja, tako da naj bi za vse delnice Mercatorja odštel približno 325 milijonov evrov. Za komentar prodaje Mercatorja smo prosili predsednika Sindikata kmetov Slovenije, Antona Medveda.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Informacije o tem, da Agrokor ne bo več kupoval pridelkov slovenskih kmetov nimajo, vendar ...

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Več o prodaji Mercatorja, implikacijah in protestih proti temu v Offsajdu ob petih.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness