19. 5. 2015 – 15.00

Off militantnih pekov

Audio file

Ruski premier Dmitrij Medvedjev je preklical odlok, ki je omogočal dostavo orožja in ostalih dobrin silam Nata v Afganistanu preko ruskega ozemlja oziroma njenega zračnega prostora. Rusija je o preklicu odloka že obvestila prizadete države, očitno pa je, da pogovori med predstavniki ZDA in Rusijo v zadnjem tednu dni ne predstavljajo otoplitve odnosov, kot so nekateri zmotno poročali. V Afganistanu sicer ostaja približno 13 tisoč tujih vojakov do konca prihodnjega leta.

Prihaja pa do otoplitve odnosov med Afganistanom in Pakistanom. Obveščevalni službi obeh držav sta podpisali sporazum, s katerim bosta v boju proti Talibanom, ki ta čas vnovič izvajajo večje število napadov, delili informacije. Po mnenju opazovalcev gre za zgodovinski sporazum po tem, ko sta se državi več let soobsojali, da podpirata ali pa vsaj ne ukrepata proti Talibanom, ki se borijo proti režimu sosednje države. Kot je znano, sta se skozi čas izoblikovali dve frakciji Talibanov, ena ki deluje proti režimu v Pakistanu, in druga proti režimu v Afganistanu.

V Afganistanu pa je roka pravice dosegla tudi policiste, ki so zgolj mirno opazovali, ko je množica pobesnelih ljudi pred mesecema linčala žensko v Kabulu. Blazneži so žensko napadli, ker naj bi zažgala Koran, kar pa se je izkazalo za laž. 4 morilci so bili že obsojeni na smrt, 11 policistov, ki je prisostvovalo linču, pa je bilo včeraj obsojenih na leto dni za zapahi.

Začenja se sodni proces proti odstavljeni premierki Tajske, Yingluck Shinawatra. Obtožnica jo bremeni zanemarjanja dolžnosti na mestu predsednice vlade, v primeru obsodbe pa ji grozi do deset let zaporne kazni. Sporen je program državnih subvencij za riž, preko katerega so kmetje za svoje pridelke prejeli plačilo dvakrat višje od tržne vrednosti, kar je državo stalo več milijard evrov. Družina Shinawatra - spomnimo, da v izgnanstvu živi tudi njen brat Thaksin, ki je bil s premierskega mesta odstavljen leta 2006 - ohranja podporo podeželja, spopada pa se s staro elito, ki jo obtožuje koruptivnosti. Ta čas vladujoča vojska medtem premešča splošne volitve na vse kasnejši datum - po zadnjih napovedih naj bi se te odvile avgusta prihodnje leto.

Od riža k pšenici. Za slednjo je bolivijska vlada ukinila subvencije, kar pa je razjarilo predvsem peke, ki so na dvodnevnem štrajku. Po besedah ministrice za razvoj, Veronice Ramos, so - navajamo - “peki imeli korist od subvencij mnogo let. Zdaj so močni in lahko hodijo s svojimi nogami.” Pekovski štrajk je znatno vplival na dostopnost do kruha, zato je vlada v pekarne poslala vojsko, ki bo svoj kruh prodajala v državnih trgovinah do izteka protesta.

Z dvema tretjinama podpore so predstavniki teksaškega senata in kongresa sprejeli zakon, ki lokalnim oblastem prepoveduje vpletanje v proces črpanja ogljikovodikov na teksaškem ozemlju. Zakon prihaja v veljavo po tem, ko je kar 60 lokalnih skupnosti najsibo omejilo ali prepovedalo črpanje ogljikovodikov, predvsem po metodi hidravličnega lomljenja. Zgovoren je komentar mestnega svetnika Deltona, kjer so prepovedali fracking, navajamo: "Zgleda, da gre za odnos, ko velika državna vlada ve bolje od državljanov mesta. Mislim, pa naj gre za konzervativca ali liberalca, da je to nekaj, kar ne bi smeli storili v Teksasu."

Zatem ko so v Makedoniji potekale protivladne demonstracije v nedeljo in sledile podobno dobro obiskane demonstracije provladnih protestnikov včeraj, se bosta na nevtralnem območju Strasbourga srečala premier Nikola Gruevski in vodja opozicijskih socialdemokratov Zoran Zaev. Ob prigovarjanju evroposlancev naj bi skušala premostiti doslej nepremostljive razlike. Evropski poslanec in poročevalec evropskega parlamenta za Makedonijo, Ivo Vajgl, od srečanja med vodilnima makedonskima politikoma ne pričakuje, da bo bistveno spremenil situacijo v državi.

Izjava

Zajetnih pet in pol ur razprave so si vzeli poslanci na današnji redni majski seji Državnega zbora, ko gre za obravnavo predloga zakona o davčnem potrjevanju računov. Zakonskemu predlogu, ki predvideva uvedbo davčnih blagajn z začetkom prihodnjega leta, se v parlamentu obeta podpora, v zadnji različici, kakršno je v začetku maja potrdila vlada, pa je zmotil Zvezo potrošnikov Slovenije. Ta opozarja, da predlog zakona, s tem ko predvideva kaznovanje kupcev, ki ne bodo vzeli in hranili računov, breme nadzora nad plačevanjem davkov nalaga potrošnikom. Predsednica zveze potrošnikov, Breda Kutin:

Izjava

Več o davčnih blagajnih in pomislekih v zvezi s tem ukrepom pa v današnjem Offsajdu ob 17. uri.

Prodaja večinskega deleža Telekoma Slovenije se nahaja v zaključni fazi, sporoča Slovenski državni holding. Da si to želi tudi minister za finance, Dušan Mramor, pa gre razumeti iz njegovih navedb, češ da je izjava Metoda Dragonje, uslužbenca finančnega ministrstva, o povezanem delovanju britanskega investicijskega sklada Cinven in Deutsche Telekoma vzeta iz konteksta. Opozicijska Združena levica je zato podala zahtevo po nujnem sklicu odborov DZ za finance in gospodarstvo, na katerih naj bi prišli do razjasnitve situacije, obenem pa zahtevali, da se postopki prodaje Telekoma do takrat zaustavijo.

 

 

Nočno javljanje APR-ovca Luke Počivalška iz Skopja 

Priloge
Audio file

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.