OFF na zemlji

Aktualno-politična novica
22. 3. 2017 - 15.00
 / OFF

Bolgarski nacionalisti so pet dni pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami blokirali največji mejni prehod Kapitan Andreevo in še nekaj ostalih cest na meji s Turčijo. Protestniki so se medtem že umaknili, a opozorili, da bodo čez vikend ponovili vajo in tako preprečili prihod tisoč avtobusov oziroma 50 tisoč volivcev iz Turčije, ki naj bi po informacijah enega od vodij strank koalicije Združeni patrioti Valerija Simeonova prečkali mejo in oddali svoj glas za koalicijo proturških strank DOST. Odnosi med sosedama so zaostreni že nekaj časa, posebej pa v zadnjih dneh, potem ko je bolgarski premier Ognjan Gerdžikov prejšnji teden brez direktnega poimenovanja vpletenih Turčijo obtožil vpletanja v bolgarsko notranjo politiko. Več o tej tematiki lahko slišite danes ob 17-ih v OFFsajdu.

Interes izven meja so vzbudile tudi prihajajoče srbske predsedniške volitve. Na Slovaškem je podpredsednik tamkajšnje vladajoče stranke Smer - Socialna demokracija, Dušan Čaplović, na Facebooku najavil, da bo slovaški parlament razpravljal o pritiskih Srbske napredne stranke, premierja in favorita za mesto predsednika Aleksandra Vučića na slovaško manjšino v občini Kovačica. Slovaki iz Vojvodine in njihovi mediji naj bi, če je verjeti besedam časnega občana Kovačice Čaplovića, bili tako večkrat tarča izsiljevanj in groženj s strani lokalnih predstavnikov SNS, naj se včlanijo ali vsaj podprejo največjo stranko v Srbiji.

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce je Kamerun obtožil prisilnega vračanja beguncev prek meje nazaj v Nigerijo. Vrnjenih beguncev, ki bežijo pred nasiljem skupine Boko Haram, naj bi bilo po ocenah komisariata okoli 2600, veliko njih pa se je nezmožno vrniti v lastne domove in so nastanjeni v kampu Banki za notranje razseljene osebe v Nigeriji. Kamerun vse obtožbe pričakovano zanika in vztraja, da vse vrnitve potekajo v skladu z nedavnim sporazumom, ki predvideva prostovoljno odločitev vseh beguncev o vrnitvi v domovino

Zvezno sodišče v Leipzigu je zavrnilo pritožbo dveh posameznikov, obtoženih priprave terorističnega napada, v zvezi z njuno deportacijo iz Nemčije. Deportacijo 27-letnega Alžirca in 22-letnega Nigerijca je zahtevalo notranje ministrstvo Spodnje Saške, potem ko je policija prejšnji mesec pri njiju odkrila orožje in strelivo, skupaj z zastavo Islamske države. Gre za prvi primer deportacije v Nemčiji rojenih osumljencev, pred to precedenčno odločitvijo pa je sodišče zahtevalo le zagotovilo alžirskih oblasti, da deportiranec ne bo izpostavljen mučenju ali izpostavljen kakršnemukoli nehumanem odnosu.

Do izgona je prišlo tudi v primeru v Sloveniji rojenega Adela Sulejmana. Ta se je pred šestnajstimi meseci rodil sirskima staršema, ki sta kot begunca prispela v Slovenijo leta 2015, njihova prošnja za mednarodno zaščito pa bo po odločitvi Vrhovnega sodišča obdelana na Hrvaškem, kamor so jih danes zjutraj odpeljali iz azilnega doma Vič v Ljubljani. Na protestu je prišlo tudi do fizičnega obračunavanja in pridržanja aktivista. Več o poteku dogodkov udeleženec protesta Miha Blažič.

Izjava

Zjutraj se je začela stavka pilotov letalskega prevoznika Adria Airways, ki bo načeloma trajala še jutri do 22. ure zvečer. Po oceni stavkovnega odbora Sindikata prometnih pilotov se bo stavke udeležilo 103 od 116 pilotov, posledično je bilo prestavljenih ali odpovedanih že več jutrišnjih poletov. V sindikatu so kot glavni razlog za stavko navedli zniževanje pravic in poslabšanje delovnih razmer po izteku kolektivne pogodbe konec februarja. Če njihove zahteve ne bodo izpolnjene, so že napovedali vnovični dvodnevni stavki 27. in 28. aprila ter 25. in 26. maja.

Ana Jug, pooblaščenka novogoriške Hiše dobrot, ki upravlja pro bono ambulanto za posameznike brez zdravstvenega zavarovanja, je potrdila, da bodo sprožili sodni spor proti odločitvi posebne komisije Ministrstva za zdravstvo, ki jim ni podelila statusa humanitarne organizacije. Pri slednji so leto in pol po začetku postopka v obrazložitvi sporočili, da Hiša dobrot do statusa ni upravičena, ker deluje v okviru verske skupnosti Čezvesoljska zombi cerkev blaženega zvonjenja in torej ni društvo, zveza društev ali pa sestavni del širše mednarodne humanitarne organizacije, ustanovljene v tujini. Ambulanta je v prvem letu delovanja oskrbela približno 100 oseb, brez statusa ne bo mogla sodelovati na številnih razpisih, prav tako pa ni upravičena do popusta pri najemnini prostorov.

Na dražbi Družbe za upravljanje terjatev bank, krajše DUTB, sta najboljši ponudbi za prostore nekdanje tovarne INDE v Kopru, kjer deluje mladinski skvot, oddala lokalna podjetnika Valter Krmac in Rok Cvetkov. Direktorja podjetij KMK Box iz Izole oziroma Kader 100 iz Kopra upata na podpis pogodbe v prihajajočih dneh, s čimer bi dokončno prevzela lastništvo 12 tisoč kvadratnih metrov velikega območja, ki si ga bosta razdelila na pol. Glede obstoječega skvota je Cvetkov razkril, da načrtuje rušenje prostorov, ki so trenutno v uporabi, v zameno pa je mladim pripravljen ponuditi delovna mesta. Bojda razmišlja tudi o gradnji skate parka, ob dobrem sodelovanju pa si mladi lahko celo obetajo koncertno dvorano. Kot da teh vsebin tam trenutno ni ...

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.