Off naci zombijev

Aktualno-politična novica
16. 7. 2012 - 14.00
 / OFF

Severnokorejski voditelj Kim Jong Uno je z vseh položajev odstavil načelnika generalštaba Ri Jong Hoja. Odstavitev generalštaba je dokaj nenavadna poteza mladega voditelja Severne Koreje, glede na to, da je Ri ves čas stal ob strani očetu mladega Kim Jonga, Kim Jong Ilu, poleg tega pa je bil Ri med prvimi, ki je podprl Kim Jong Unovo izvolitev na čelo Severne Koreje po smrti njegovega očeta. Razlog za odstavitev 69-letnega Rija, ki je leta 2009 postal načelnik generalštaba, naj bi bilo njegovo šibko zdravje. Mnogi so izrazili dvome o razlogu, zaradi katerega je Ri odstranjen s položaja vojaškega voditelja. Profesor  na Univerzi za severnokorejske študije v Seulu, Jang Moo Jin, meni, da je Ri odstranjen, ker nima več podpore Kim Jong Una, ali pa ni več konkurenčen drugim vojaškim voditeljem. Na institutu Sejong sporočajo, da mladi voditelj želi okrepiti svojo oblast nad vojsko, ki je v času vladavine njegovega očeta dobila preveč pooblastil.

 

Mednarodna organizacija Afriška unija, ki v afriški regiji skrbi za razvoj demokracije, človekovih pravic in gospodarsko rast je  na vrh izvolila Južnoafričanko Nkosazano Diamini-Zumo, ki je tako postala prva ženska na čelu Afriške unije. Na poti do vrha organizacije so ji najbrž pomagale dolgoletne izkušnje v diplomaciji in boju proti rasizmu v Južni Afriki. Njen nekdanji mož, južnoafriški predsednik Jacob Zuma, je po izrečenih čestitkah Dimamini-Zuma dejal, da to pomeni veliko za celino, za enotnost in za ženske.

 

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je po obisku Egipta odpotovala v Izrael, kjer se je sestala s predsednikom Šimonom Peresom. Tam je bila bolje sprejeta kot v Aleksandriji, kjer so jo pričakali jezni protestniki, ki so na vozilo, v katerem se je ameriška sekretarka vozila, poslali razne predmete, od paradižnika do vode. Hilary Clinton tako najbrž ni ostala ne lačna ne žejna, vprašanje pa je, ali bo predsedniku Baracku Obami uspela priskrbeti judovsko podporo pred novembrskimi volitvami. Izrael bo čez nekaj tednov obiskal tudi njegov republikanski protikandidat Mitt Romney.

 

Direktor izraelskega urada Centra Simon Wiesenthal Efraim Zuroff je potrdil, da so v Budimpešti našli Laszla Csataryja, iskanega nacističnega zločinca, ki je obtožen sokrivde za smrt Judov med drugo svetovno vojno. Leta 1948 je Csataryja češkoslovaško sodišče v odsotnosti obsodilo na smrt, ta pa naj bi po vojni zbežal v Kanado in se v Montrealu in Torontu preživljal kot prodajalec umetnin. Po podatkih centra je bil Csatary med drugo svetovno vojno v času nacistične okupacije takratne Češkoslovaške šef policije v judovskem getu v mestu Košice. Na območju je bilo v času njegovega poveljevanja ubitih 15.700 Judov, ki so jih večinoma prepeljali v koncentracijsko taborišče Auschwitz.

 

Prvič po petih letih je palestinskim družinam iz Gaze dovoljeno obiskati sorodnike, ki so zaprti v izraelskih zaporih. Skupina 40-ih ljudi je tako prišla iz Gaze v južni Izrael in obiskala sorodnike v zaporu Ramon. Izrael je pristal na potezo v dogovoru, ki naj bi končal masovno gladovno stavko palestinskih zapornikov. Prepoved obiskov palestinskih zapornikov v izraelskih zaporih je bila sicer uvedena leta 2007, po tem, ko je v Gazi na oblast prišel Hamas.

 

Podjetje Almont iz Slovenske Bistrice je 22. junija objavilo začetek stečaja. Delavcem Almonta je bilo po objavi stečaja  obljubljeno, da bo proizvodnjo prevzela avstrijska družba Alumero. Ta je na sestanku z delavci konec junija v Slovenski Bistrici napovedal, da bo zaposlil polovico delavcev, niso pa izključili možnosti, da bi kasneje zaposlili kar vse. Danes se je tako polovica delavcev nekdanjega Almonta prijavila na zavod za zaposlovanje, od jutri naprej pa bodo že zaposleni pri Alumeru. Ne glede na to, da bo polovica delavcev še naprej služila kruh, pa Almont svojim delavcem ni izplačal dveh plač in pol ter regresa za letni dopust. Stečajna upraviteljica Romana Kuhar Puc pravi, da podjetje Almont delavcem ne bo ostalo dolžno in da bodo delavci izplačani s sredstvi iz jamstvenega sklada.

 

Danes se bo ob 18-ih v Ljutomeru začel 8. Grossmanov festival fantastičnega filma in vina. Na šestdnevnem festivalu bo prikazanih 35 celovečernih in 40 kratkih filmov, poleg tega pa bodo potekale tudi degustacije vin. Program bodo spremljali tudi koncerti, zaključili pa ga bodo s tradicionalno parado zombijev. Več o Grossmanovem festivalu nam je povedal soorganizator dogodka Mario Belovič:

Izjava je v posnetku oddaje.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Sindikat upokojencev, Konfederacija sindikatov javnega sektorja in Zveza društev upokojencev Slovenije so ob 12.00 na novinarski konferenci predstavili svoja stališča do vladnega predloga za ustanovitev Slovenskega državnega holdinga. Zahteve sindikatov nam je predstavil predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, Dušan Semolič:

Izjava je v posnetku oddaje.

OFF sta pripravila Goran Bečirevič in Aleksandra Đurđević.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.