OFF odlokov

Aktualno-politična novica
12. 3. 2021 - 15.00
 / OFF

Nova ameriška administracija!
 / 22. 1. 2021
Voditelji Združenih držav Amerike, Indije, Japonske in Avstralije, ki sestavljajo kvadrilateralni varnostni dialog, bodo predstavili novo strategijo zagotavljanja cepiva za covid-19 vzhodnoazijskim državam. S to strategijo želijo omejiti vpliv, ki si ga je pridobila Kitajska, ki tudi sama zagotavlja cepiva državam v tem predelu sveta. Ameriška administracija ne skriva, da je Kitajska največja ameriška tekmica. Zaradi bolj spravljive retorike, ki so jo ubrali evropski predstavniki ob nedavnem sprejetju trgovinskega sporazuma, se je predsednik Joe Biden odločil znova zagnati azijsko zvezo, ki je bila zaradi indijske in avstralske želje po spravljivejšem odnosu do Kitajske vrsto let neaktivna.

Malezijske oblasti so s pomočjo izrednega odloka uzakonile kaznovanje zaradi objavljanja netočnosti, povezanih s covid-19 ali z izrednimi razmerami v državi. Vladni izredni odloki namreč niso podvrženi parlamentarni obravnavi. Slednje jim je omogočilo še vedno trajajoče stanje izrednih razmer v Maleziji zaradi pandemije. Kršiteljem odloka, ki bi širili delno ali povsem neresnične informacije, lahko oblasti naložijo denarno kazen tudi v višini več kot 20 tisoč evrov ter največ tri leta zapora. Tiste, ki finančno podpirajo tovrstno širjenje informacij, lahko oblast kaznuje z denarno kaznijo v višini 102 tisoč evrov ter največ šestletno zaporno kaznijo. Malezijske nevladne organizacije opozarjajo, da bo vlada odlok izkoristila tudi za utišanje lastnih kritikov. Dodajajo še, da je podoben zakon o preganjanju netočnosti, ki ga je sprejela prejšnja malezijska vlada, ustavno sodišče razveljavilo.

Vlada na Fidžiju je v parlamentarno obravnavo poslala predlog zakona o policiji, ki ji prinaša znatna dodatna pooblastila in omejuje njihove sindikalne pravice. Tovrsten zakon bi še dodatno omajal zaupanje prebivalcev v organe pregona, katerih člani so bili pogosto vpleteni v kazniva dejanja. Morebitno sprejetje zakona v trenutni obliki bi policiji omogočilo, da lahko preiščejo kraj zločina ali zasežejo dokazno gradivo brez sodnega naloga. Predlog zakona med drugim predvideva tudi prestrezanje sporočil med osumljenci in nameščanje prisluškovalnih naprav v objektih, kamor lahko preiskovalci vstopajo bodisi s silo bodisi skrivoma. Poleg novih pooblastil zakonodajni predlog policistom nalaga tudi prepovedi. Tako bi bila prepovedana tako stavka kot tudi oblikovanje policijskih sindikatov.

Virtualna platformna ekonomija in transformacije dela
 / 7. 3. 2021
Španska vlada je sporočila, da je sprejela dogovor, ki jasno določa delovni status dostavljavcev hrane. Sporazum nalaga podjetjem, da dostavljavce obravnavajo kot zaposlene delavce in ne kot samozaposlene. Tako morajo podjetja delavcem poleg določitve delovnih ur in plačila omogočiti tudi delavske pravice, kot so plačan dopust in koriščenje bolniškega staleža, ter plačevati prispevke za zdravstveno zavarovanje in pokojnino. Dogovor, ki ga je vlada oblikovala v sodelovanju s sindikati, je prvi takšen v Evropski uniji. Španska vlada bo omenjeni sporazum uzakonila z odlokom, ki ne zahteva glasovanja v parlamentu. Tudi druge evropske vlade pripravljajo podobne pobude, čeprav ostaja, zaradi sodnih sporov in razsodb v prid bodisi dostavljavcev bodisi podjetij, področje pravno še nedorečeno.

Na Slovaškem je po pritiskih koalicijskih partnerjev odstopil zdravstveni minister Marek Krajči, ki je del stranke Navadni ljudje premierja Igorja Matoviča. Krajči, ki mu očitajo tudi slabo spopadanje s pandemijo, je s položaja odstopil zaradi prizadevanj slovaške vlade za nakup ruskega cepiva Sputnik-V. Slednjega Evropska agencija za zdravila še ni odobrila. Omenjena prizadevanja so še dodatno načela skrhane odnose v koaliciji in v primeru, da Krajči ne bi odstopil, bi jo zapustili dve stranki. Ti sta bili namreč mnenja, da bi se Slovaška s samostojnim nakupom cepiva oddaljila od evropskih usmeritev. Po besedah premierja Matoviča je ministrov odstop preprečil razpad koalicije in predčasne volitve.

Poljske predsedniške volitve, končno
 / 14. 7. 2020
Evropski parlament je sprejel resolucijo za zagotavljanje svoboščin in zaščito za vse LGBTQ+ skupnosti širom Evrope. Če se na Poljskem določene občine razglašajo za območja “brez LGBTQ+ ideologije”, je Evropski parlament območje Evropske unije razglasil za območje, kjer so svoboščine tovrstnih skupnosti zagotovljene. V resoluciji so tako predstavili in obsodili dogajanje v več evropskih državah, predvsem na Poljskem in na Madžarskem. Evropski poslanci so pozornost namenili tudi konverzivni terapiji, ki je za zdaj prepovedana zgolj v Nemčiji in na Malti. Resolucija je pretežno simbolična in ne nalaga dodatnih napotkov za bolj aktivno ukvarjanje držav članic z vprašanjem svoboščin LGBTQ+ skupnosti.

Po pretresih v vrhu Desusa je bil sinoči svet stranke sklican tudi v vladni Stranki modernega centra. Po odprtem pismu predsednika stranke Zdravka Počivalška in po tem, ko so po njegovem mnenju "imeli dolgo, odkrito, temeljito razpravo", so v svetu stranke sprejel dva sklepa. Prvič, da nadaljujejo s konstruktivnim delom v vladi s ciljem realizacije koalicijske pogodbe. Drugič, da ima Počivalšek podporo sveta za prenovo stranke in da jo kot njen predsednik popelje na naslednje strankarske volitve. Počivalšek verjame, da so v stranki enotni. Vodja poslanske skupine Janja Sluga in podpredsednik stranke Igor Zorčič po koncu sestanka nista podala izjave. To pa ni edino strankarsko dogajanje, saj se v kratkem obeta tudi klavzura stranke SD, v kateri na terenu, po poročanju Radia Slovenije, vlada nezadovoljstvo zaradi odločitev vodstva o usmeritvi stranke za boj za volivce s stranko Levica.

ODPOVED: OFF je pisal vajenec Dominik, usmerjala je Lucija.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.