OFF OHLAJENIH GLAV

Aktualno-politična novica
20. 12. 2016 - 15.00
 / OFF

Kitajski veleposlanik je Filipinom ponudil dolgoročno posojilo v vrednosti 500 miljonov dolarjev, ki ima obrestne mere pod tržnimi. Z njimi bodo lahko Filipinci kupovali opremo za vojno proti drogam in terorizmu. To je lahko kitajski odgovor na to, da Združene države Amerike zaradi pomislekov o varovanju svoboščin v državi nedavno niso podaljšale paketa razvojne pomoči Filipinom, ki so od Korporacije za izzive tisočletja v zadnjih petih letih dobili 430 miljonov dolarjev. V začetku novembra je Amerika zaradi nasprotovanja senatorja ustavila prodajo 26 tisoč pušk M4. Skrbele so jih kršitve človekovih pravic. Poleg posojila so kitajci Filipinom ponudili tudi za 14 miljonov dolarjev orožja malega kalibra in hitrih ladij. Zastonj.

Glede kršitev človekovih pravic pa ni treba skrbeti v Katarju. Organizatorji svetovnega nogometnega prvenstva v Katarju 2022 so sporočili, da bodo delavcem priskrbeli hladilne varnostne čelade. Slednje bodo vsebovale ventilatorje, ki jih bo poganjala energija sončnih celic, kar je kot idealno v katarskem delovnem okolju, kjer povprečna poletna temeperatura zraka znaša 42 stopinj Celzija. Hladilne čelade bodo temperaturo kože delavcev zmanjšale za kar 10 stopinj. Hlajenje bo trajalo tudi do 4 ure zapored, kar bo po oceni organizatorjev prelomno izboljšalo pogoje 12-urnih delavnikov. Delavce je novica navdušila, saj bodo sedaj lahko podlegli zgolj izčrpanosti in nesrečam v nezavarovanem delovnem okolju.

Direktorica Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde je francosko sodišče obsodilo malomarnega delovanja, a ne bo prestajala zaporne kazni. Lagarde kot francoska finančna ministrica v vladi Sarkozya leta 2008 ni nasprotovala kompenzaciji v vrednosti 404 milijonov evrov Bernardu Tapieju, ki je na koncu devedesetih let prodal večinski delež v podjetju Adidas. Tapie je banko Credit Lyonnais tožil, saj naj bi prenizko ocenila njegovo premoženje. Sodni proces je trajal vse do leta 2007, leto kasneje pa Lagarde ni izpodbijala kompenzacije Tapieu-ju, sicer dobremu prijatelju Sarkozya. Ta je zaradi svoje višine v javnosti povzročila nemalo negodovanja. Čeprav je za malomarno ravnanje z javnim denarjem predvidena 1-letna zaporna kazen, je sodnica Lagardejevi ni odredila. Po besedah sodnice so razlogi za nekaznovanje Lagardejeve njena osebnost, ugleden mednarodni položaj, takratna finančna kriza s katero je bila zaposlena ter odločitev sodišča, da mora Tapie 404 milijone evrov denarja vrniti.

Spodnji dom poljskega parlamenta je po nekaj dneh protestov razveljavil pravila, ki so omejevala prisotnost novinarjev v parlamentu in poročanje iz njega. Kot smo že poročali, snemanje in fotografiranje v parlamentu po novem ne bi bilo dovoljeno, prav tako pa bi bila lahko prisotna zgolj dva stalno akreditirana novinarja iz nekega medija.

Cerkniško podjetje Brest Pohištvo se je pridružilo nizu slovenskih podjetji, ki gredo v stečaj. 130 delavcev podjetja je zaradi neizplačevanja plač v zadnjih mesecih večkrat stavkalo, septembra pa so uradno podali predlog za začetek stečajnega postopka. Uprava podjetja Brest, ki je na višku uspeha zaposlovalo 2000 delavcev, je predlogu nasprotovalo in je podalo predlog za prisilno poravnavo. Ljubljansko okrožno sodišče je ocenilo, da je ta nepopoln in zahtevalo, da ga podjetje dopolni. Uprava podjetja je zamudila rok za dopolnitev predloga, zato je sodišče po predlogu delavcev odločilo podjetje poslati v stečaj.

Mestni svet Ljubljane je sprejel Predloga odloka o koncesiji za upravljanje Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Mestna občina Ljubljana je koncesijo za upravljanje krajinskega parka v naslednjih petih letih dodelila javnemu podjetju Snaga. Predlog vsebuje sporen člen, ki predvideva pridobivanje sredstev za upravljanje krajinskega parka iz pobiranja vstopnine. Mesta svetnica Združene levice Nataša Sukič je župana pozvala, naj pred sprejetjem odloka točno določi dejavnosti, za katere bi lahko pobirali vstopnine. Mestni svet je odlok sprejel brez dopolnitve o plačljivih dejavnostih v krajinskem parku. Komentira mestna svetnica Nataša Sukič.

Izjava

OFF je pripravil vajenec Igor.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness