OFF pokrajini Istra?

Aktualno-politična novica
8. 6. 2021 - 14.57
 / OFF

O železni zavesi cepiv proti covidu-19
 / 20. 3. 2021
Indijska centralna vlada bo po valu kritik na račun obvladovanja epidemije prevzela tri četrtine cepilnih kapacitet, potem ko so cepljenje v državi do sedaj pretežno izvajale zasebne bolnišnice - te bodo sedaj izvajale zgolj četrtino cepljenj. Indija bo sedaj brezplačna cepiva ponudila ne le starejšim, ampak tudi odraslim, mlajšim od 44 let. Država z drugim najvišjim številom prebivalcev na svetu je do sedaj cepila zgolj 4 odstotke populacije, za prenos cepilnega programa na centralno vlado pa so se odločili zaradi prepiranja z regionalnimi vladami, ki so se zavzele za brezplačno cepljenje, a so bile cepilni načrt primorane opustiti zaradi primanjkljaja sredstev in cepiv. 

Država Mali, veliki problemi
 / 17. 4. 2019
Malijski polkovnik in glavni protagonist majskega državnega udara Assimi Goita je včeraj prisegel kot tranzicijski predsednik te afriške države. Ob prevzemu predsedniškega položaja je zagotovil, da bo Mali spoštoval pozive mednarodne skupnosti in izpeljal transparentne volitve do februarja prihodnje leto. Malijska vojska na čelu z Goito je 24. maja razpustila državni vrh in s položaja odstranila tako predsednika države kot tudi premierja. Po državnem udaru je nekdanja kolonialna matica Francija sporočila, da bo v znak protesta prekinila sodelovanje z vojsko, Afriška unija pa je zaradi udara suspendirala članstvo Malija.

Evropsko računsko sodišče je izdalo poročilo, v katerem je Evropsko agencijo za mejno in obalno stražo, bolj znano pod imenom Frontex, obtožilo nezmožnosti izpolnjevanja dolžnosti in pretirane porabe denarnih virov. V poročilu so navedli še, da je Frontex nezmožen učinkovitega razpolaganja denarja in ustrezne pomoči državam Evropske unije v boju proti ilegalnim migracijam in kriminalnim dejavnostim na mejah Evropske unije. Sicer je Frontex že dlje časa deležen očitkov o vpletenosti v nedovoljeno prisilno vračanje migrantov.

Ruski predsednik Vladimir Putin je oznanil, da bo Rusija tudi uradno izstopila iz Sporazuma o odprtem nebu. Putin je izstop oznanil že januarja, a so ga prejšnji teden dokončno izglasovali poslanci Dume. Države podpisnice morajo namreč izstop iz sporazuma naznaniti šest mesecev pred uradnim izstopom. S tem je Rusija sledila Združenim državam Amerike, ki so to storile konec lanskega leta pod Donaldom Trumpom, ponovnega podpisa pa sedanji ameriški predsednik Joe Biden  kljub pozivom ne bo izvršil. Sporazum o odprtem nebu so članice zveze NATO in še nekatere druge države podpisale leta 1992, po koncu hladne vojne. Z njim pa je državam podpisnicam dovoljeno izvajanje neoboroženih preletov z namenom opazovanja vojaških enot.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo je Iran pozvala k razjasnitvi glede prisotnosti sledov urana in drugega jedrskega materiala na vsaj treh domnevno neprijavljenih  raziskovalnih in proizvodnih obratih v državi. Podatki, ki jih je pridobila agencija, dokazujejo, da naj bi Iran tam dobro desetletje pred jedrskim sporazumom, doseženim leta 2015, proizvajal in razvijal eksplozivne jedrske naprave. Iranske oblasti so proizvodnjo in jedrsko aktivnost zanikale, poleg tega pa so pritrdile agenciji, da je Iran vedno vztrajal pri sodelovanju glede tovrstnih preiskav. Govorice o nedovoljenih jedrskih aktivnostih na teh lokacijah in proizvodnji jedrskega orožja v Iranu je sicer leta 2018 sprožil kmalu že nekdanji izraelski premier Benjamin Netanjahu. 

Afganistan ob umiku ameriške vojske
 / 16. 4. 2021
Po tem, ko je ameriški predsednik Joe Biden sporočil, da bo z 11. septembrom ameriška vojska zapustila Afganistan, je Nemčija sporočila, da bo sočasno z umikom ameriških sil in NATA iz Afganistana v domovino prepeljala dobrih 20.000 litrov piva. Nemškim vojakom je bilo pred napovedanim umikom dovoljeno spiti dve pločevinki piva na dan, po napovedi pa jim je zaradi razgretega ozračja to prepovedal komandir. Predstavnica nemškega obrambnega ministrstva je že napovedala, da so za prevoz piva in ostalih alkoholnih pijač najeli civilnega pogodbenika, ki bo iz Afganistana - države, kjer je alkohol prepovedan - tekočino prepeljal še pred umikom zadnje vojaške posadke. 

Madžarska skupina Mol je podpisala pogodbo o nakupu 92,25-odstotnega deleža družbe OMV Slovenije, katere preostanek je že imela v lasti. Po nakupu Družbe OMV bo imel Mol ob svojih 53 bencinskih postajah v lasti še 120 servisov, ki jih sedaj upravlja avstrijska energetska družba OMV. Prodaja slovenske podružnice OMV sledi nameri krovne družbe, ki je februarja sporočila, da ima v okviru prodaje naložb v načrtu prodati celoten delež družbe OMV Slovenija, ki je takoj za Petrolom najbolj konkurenčen lastnik bencinskih servisov v državi. 

O zapeltih v državnem zboru
 / 19. 5. 2021
Predsednik državnega zbora Igor Zorčič se je po seznanitvi z mnenjem zakonodajno-pravne službe Državnega zbora odločil, da ne bo sklical izredne seje, na kateri bi obravnavali ustavnost programa stranke Levica. Zahtevo za sklic izredne seje so v začetku meseca v parlament vložili poslanci iz vrst Slovenske demokratske stranke in Nove Slovenije. Zorčič je v dopisu predlagateljem navedel, da vsebinski pogoj za sklic ni izpolnjen. Ustavna, zakonska in poslovna ureditev preprečujejo, da bi Državni zbor vrednostno obravnaval ustavnost programa katerekoli politične stranke ter se o njem izrekal drugim organom.

Štiri istrske občine, Koper, Ankaran, Izola in Piran, so podprle proces oblikovanja pokrajin, ne pa tudi umestitve omenjenih občin v Primorsko-notranjsko pokrajino. Zaradi zgodovinskih, geografskih in gospodarskih značilnosti regije so se zavzele za oblikovanje samostojne pokrajine na območju štirih občin z imenom Istra in sedežem v Kopru. Sklep so že potrdili izolski občinski in koprski mestni svetniki, medtem ko se morajo v Piranu in Ankaranu do sklepa še opredeliti. Več župan Mestne občine Koper Aleš Bržan. 

izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness