OFF poplavnemu nedeljskemu shoppingu

Aktualno-politična novica
18. 8. 2023 - 15.00
 / OFF

O ruskih parlemntarnih volitvah
 / 20. 9. 2021

Ruska policija je aretirala Grigorija Melkonjanca, direktorja neodvisne organizacije za opazovanje volitev Golos. Obtožujejo ga organiziranja dejavnosti znotraj organizacije, ki jo je ministrstvo za pravosodje označilo kot nezaželeno na ruskem ozemlju. Golos je namreč v preteklosti sodeloval z Evropsko mrežo organizacij za opazovanje volitev, ki je v Rusiji nezaželena od leta 2021. Melkonjacu grozi od dveh do šest let zaporne kazni, policija pa je opravila preiskave na domovih še štirinajstih drugih članov Golosa. V organizaciji zagotavljajo, da so sodelovanje z mrežo opazovalcev po tem prekinili, sodišče v Nižnem Novgorodu pa je po lanski reviziji prepričano, da še vedno delujejo v okviru evropske mreže. 

Poljski parlament je razpisal referendum o priseljevanju, dvigu pokojninske starosti, odstranitvi ograje na beloruski meji in privatizaciji državnih podjetij. Referendum bo potekal na isti dan kot parlamentarne volitve, to je 15. oktobra. Državni sekretar Piotr Müller je povedal, da so v vladi proti migracijam, proti dvigu upokojitvene starosti, proti odstranitvi ograje in proti privatizaciji ter da želijo slišati glas ljudstva. Ničesar od tega ni pred tem predlagal nihče. V opozicijski stranki Državljanska platforma razpis referenduma tako označujejo za del volilne kampanje in za način, na katerega se želi vlada izogniti omejitvam financiranja kampanje.

Civilnodružbeno gibanje Pravica za Davida ali kako rešiti zamolčane umore v RS
 / 5. 12. 2018

Sodišče v Banji Luki je odločilo, da mora Republika Srbska  Davorju Dragičeviću izplačati odškodnino v višini 2500 evrov. Dragičević je Republiko Srbsko tožil zaradi diskriminacije in represije, ki ju je, kot navaja, doživel po tem, ko je začel z iskanjem resnice glede smrti sina Davida Dragičevića, ki so ga neznanci umorili marca 2018. Truplo 21-letnega Davida so teden dni po izginotju našli ob sotočju rek Crkvena in Vrbas v središču Banje Luke. Ministrstvo za notranje zadeve Republike Srbske je dan po najdbi zaključilo, da gre za samomor, toda obdukcija je pokazala sledove mučenja in pretepanja. Tožilstvo Republike Srbske je mesec dni pozneje začelo preiskavo umora, ki pa do danes ni zaključena. Pravda za Davida!

Albansko posebno tožilstvo za korupcijo in organizirani kriminal je sporočilo, da je policija aretirala Klodjana Rjepaja, nekdanjega namestnika ministra za zdravje. Obtožujejo ga zlorabe položaja in favoritizma pri podelitvi koncesije v vrednosti 100 milijonov evrov za sterilizacijo medicinske opreme podjetju Sani Service leta 2015. Tožilstvo je aretiralo tudi Ilira Rjapaja [ilíra rjápaja], lastnika podjetja, ki naj bi oškodovalo državo. Skupno so aretirali štiri osebe. Aretiranim grozi do pet let zapora.

Rusko ministrstvo za obrambo je na družbenem omrežju Telegram sporočilo, da ruska in kitajska mornarica izvajata patrulje v Tihem oceanu, natančneje v Vzhodnokitajskem morju. V času skupnih patrulj so ladje obeh mornaric izvedle več pomorskih vojaških vaj, med drugim vaje izvedbe logistične oskrbe med plovbo, usklajevanja manevrov, obrambe pred zračnimi in podmorniškimi napadi ter reševanja na morju.

O bolgarskem vetu na začetek pristopnih pogajanj Makedonije Evropski Uniji
 / 30. 11. 2020

Makedonski parlament je začel desetdnevno razpravo o ustavnih spremembah, ki bi podelile več pravic etničnim in jezikovnim manjšinam, kar seveda najmočneje zadeva bolgarsko manjšino. Predlagane spremembe so del prizadevanj Makedonije za vstop v Evropsko unijo. Gre za kompromisno zahtevo Bolgarije, potem ko njena blokada vstopa Makedonije v Unijo ni dobila podpore drugih držav članic. Bolgarija je od Makedonije sprva zahtevala, da uradno prizna, da je makedonščina bolgarsko narečje in da so Makedonci del bolgarskega naroda, ter da v svojem zgodovinopisju preneha z uporabo izraza »fašistična okupacija« za obdobje bolgarske okupacije dela Makedonije med drugo svetovno vojno.

Ali naj bodo trgovine ob nedeljah zaprte?
 / 28. 5. 2020

Sindikat delavcev trgovin Slovenije je na novinarski konferenci pozval vlado, naj prekliče odlok, s katerim so po poplavah dovolili odprtje trgovin ob nedeljah. Vladi očitajo, da se je posvetovala samo z delodajalci, ne pa tudi z njimi. Odlok ni bil niti časovno niti krajevno omejen, tako da še vedno velja povsod, čeprav, kot pravijo, za to ni več potrebe oziroma je v nekaterih krajih sploh ni bilo. Z ministrstva za gospodarstvo so medtem sporočili, da bo odlok preklican in da bodo trgovine odprte samo še to nedeljo. Vendar pa v sindikatu, dokler odlok ne bo zares preklicam, samo na besedo ne bodo verjeli. Predsednik sindikata Ladislav Rožič pojasni, da je bil odlok površno sestavljen, kar je omogočilo delodajalcem, da so ga zlorabili.

Izjava

Po zaključku redakcije smo izvedeli, da je poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan preklical odlok o odprtju trgovin ob nedeljah. Preklic začne veljati v ponedeljek, 21. avgusta.

 

Vir fotografije: JamesAlan1986, Wikimedia Commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.