Off poslanskih pesti

Aktualno-politična novica
20. 2. 2015 - 15.00
 / OFF

Venezuelska obveščevalna služba je aretirala župana Caracasa Antonia Ledezmo. Ta je zadnja v nizu aretacij, ki jih po domnevno preprečenem državnem udaru izvaja vlada Nicolasa Madura. Udar naj bi opozicija in nelojalni vojaški kadri načrtovali na dan prve obletnice protestov študentov srednjega sloja, ki so se začeli 12. februarja prejšnje leto. Aretacija župana Ledezme je sledila po tem, ko je bilo razkrito, da je tudi on eden od podpisnikov dokumenta o takoimenovani »nacionalni tranziciji«. Ta dokument bi verjetno v primeru uspešnega udara služil kot fundamentalna listina, na podlagi katere bi lahko prehodna vlada državi tlakovala pot države iz bolivarianske revolucije nazaj v  naravno  stanje prostega trga.

V Nigeriji je islamistična skupina Boko Haram izpustila 158  ugrabljenih oseb, ki jih trenutno pregledujejo varnostni delavci in overujejo pristnost njihovih identitet, medtem so deležni tudi psihološke pomoči zaradi doživetih travm. Ena od žrtev je pojasnila, da jih ugrabitelji niso posiljevali ali zlorabljali, temveč zgolj povedali tistim, ki jih njihova vera ne zanima, naj odidejo in jih po določenem času izpustili. Izpuščenim ženskam so nigerijske oblasti dale nekaj hrane, oblačil in denarne pomoči, ki naj bi jim olajšale vrnitev v vsakodnevno življenje.

Prvi korak k rešitvi politične krize so storile vodilne politične stranke v Jemnu. Dogovorili so se o ustanovitvi prehodnega državnega sveta, v katerem bodo predstavljani predstavniki juga države, ki v aktualnih reprezentativnih telesih niso številčni. Spodnji dom parlamenta, ki sestoji iz 301 poslanca, bo ostal nespremenjen. Večina poslancev prihaja iz vodilne stranke in so naklonjeni hutijevskim upornikom. Kljub temu se šiitski Hutiji še niso odzvali na dogovor, prav tako tudi ne glavni opozicijski sunitski stranki, ki predstavljata islamiste in socialiste.

V turškem parlamentu je bilo spet razgreto. Parlamentarci so se že drugič ta teden pomerili s pestmi, in vse to zaradi zakona o nacionalni varnosti, ki bi represivnim organom omogočil večja pooblastila v soočanju s pouličnimi protestniki. A če potegnemo črto, včerajšnji pretep je bil precej bolj mil od torkovega, ko je bilo poškodovanih pet poslancev, od katerih sta dva utrpela hujše poškodbe glave in bila hospitalizirana. Poškodbe naj bi bile posledica uporabe parlamentarnega kladivca, s katerim predsednik parlamenta ponavadi sprejema zakone.

Opozicijske stranke nasprotujejo sprejetju zakona, ki bi iz Turčije de facto naredil policijsko državo. Poleg večje represije bi tudi guvernerjem omogočil izdajo aretacij, ki jih lahko sedaj izdajajo zgolj tožilci in sodniki. Po besedah predsednika Erdogana lahko edino in samo tak zakon vzpostavi in zaščiti pravni red in socialni mir.

Združene države Amerike in Turčija se bosta lotili usposabljanja predvideno pet tisoč sirskih upornikov. Urjenje naj bi potekalo v Jordaniji in kasneje tudi na poligonu v Katarju. Zaenkrat naj bi ZDA identificirale vsaj 1200 primernih prostovoljcev, primarni namen sponzorirane, če ne že kar najemniške sirske svobodne vojske, pa naj bi bila borba proti Islamski državi.  Četudi ni izključeno, da bodo prav prišli tudi v boju proti sirskemu predsedniku Assadu.

Novo razkritje iz Snowdnovih dokumentov je pokazalo, da so ameriške in britanske vohunske agencije vdrle v računalniški sistem nizozemskega podjetja Gemalto. Gre za vodilno podjetje s področja izdelave SIM-kartic in čipov na bančnih karticah. S tem sta varnostno-obveščevalni službi dobili možnost, da neovirano prisluškujeta pogovorom prek mobilnih telefonov po svetu. V letu 2010 naj bi britanski vladni sedež za komunikacijo pridobil 300 tisoč identifikacijskih ključev za mobilne telefone, ki so jih posredovali NSA.

Ameriški Dietary Guidelines Advisory Committee, po naše Svetovalni odbor za prehranske smernice, je objavil nova priporočila za regulacijo in promocijo določene prehrane, pijače in hranil. To je sicer prva posodobitev priporočil od leta 2010 in predstavlja poskus zajezitve napredovanja preprečljivih bolezni, ki so posledice nezdravega življenjskega sloga in napačnega prehranjevanja. Med novosti spadajo trajnostne diete, z namenom zmanjševanja atmosferskega CO2-ja in drugih izpustnih plinov, med ostalimi ukrepi pa so vladi predali tudi predlog o obdavčenju sladke prehrane. Z dodatnim obdavčenjem naj bi omogočili subvencioniranje sadja in zelenjave ter promoviranje zdravega prehranjevanja.

Francoska vlada premierja Mauela Vallsa in vodje Socialistične stranke je preživela včerajšnje glasovanje o nezaupnici vladi. Glasovanje o nezaupnici se je zgodilo zaradi Hollandove uporabe ustavnega določila, ki omogoča manjšinski vladi, da  zakonske predloge pošlje mimo državnega zbora neposredno v senat. Zakon, ki je bil na ta način pripeljan v senat, sicer ne bi prišel v senat, saj omogoča privatizacijo javnega premoženja, podaljšuje nedeljsko nakupovanje in liberalizira medicinske in pravne poklice. Zanimivo pa je nezaupnico dala v glasovanje priljubljena opozicijska desničarska stranka, Unija za ljudsko gibanje, saj zahteva še večje varčevalne ukrepe.

Danes se v Bruslju sestanejo zunanji ministri držav Evropske unije z novim grškim finančnim ministrom, Janisom Varoufakisom. Kako bo Evropska unija disciplinirala Grčijo, bo izdatno obdelano v Kultivatorju. Prisluhnite mu ob 17 ih na valovih Radia Študent.

Okoli 300 kmetovalcev, ki kmetujejo na ožjih vodovarstvenih področjih, je danes protestiralo ob vodnem črpališču Skorba pri Hajdini. Vseslovenski protest lastnikov zemljišč na ožjih vodovarstvenih območjih so privile Civilne iniciative Apaško polje, Dravsko polje, Dobrovce in Ljubljana, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Sindikat kmetov Slovenije. Protest je potekal zaradi slabega ravnanja države s kmetovalci na teh področjih. O namenih protesta in zahtevah protestnikov smo govorili s predsednikom Sindikata kmetov Slovenije, Antonom Medvedom:

izjava

Protest ni potekal zgolj v znamenju nasprotovanja trenutnemu zakonu, temveč želijo kmetovalci prevzeti aktivnejšo vlogo pri reševanju okolja in oblikovanju zakonov in praks s tega področja:

izjava

Trenutni Zakon o vodah sicer že določa nadomestila zemljišč in denarna nadomestila, v primeru da se prizadetih zemljišč ne da nadomestiti. Glede trenutnih nadomestil ima naš sogovornik slednje pripombe:

izjava

Na ekonomsko-socialnem svetu, ki ga sestavljajo predstavniki delodajalcev, delojemalcev in vlade, so danes potrdili osnutek Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev. Kakšne novosti bo osnutek, ki mora biti v parlamentu sprejet do 1. septembra, prinesel na področju delovne zakonodaje, smo povprašali Andreja Zorka iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije:

izjava

Katera področja zlorab bo nov zakon preprečil in s tem migrantom v Sloveniji omogočil lažje in bolj enakopravno življenje Andrej Zorko:

izjava

OFF so pripravili Lio in vajenca Miha in Teja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness