4. 8. 2015 – 15.00

OFF problematičnih statusov

Audio file

V Kataloniji bodo 27. septembra potekale predčasne parlamentarne volitve, ki bodo po obljubah privržencev neodvisnosti za to špansko avtonomno pokrajino prelomne. Predčasne volitve bodo potekale zaradi prekinitve večdesetletnega zavezništva med koalicijskima strankama CDC in UDC, ravno zaradi stališč do statusa Katalonije - prva zahteva neodvisnost, druga višjo stopnjo avtonomije. Stranke privržene samostojnosti, ki so se združile v koalicijo, imenovano “Skupaj Za”, obljubljajo, da bodo v primeru zmage postopke za osamosvojitev izvedle v letu in pol. Na lanskem referendumu o neodvisnosti, katerega veljavnost je bila ovržena s strani ustavnega sodišča še pred izvedbo, se je v podporo neodvisnosti opredelilo približno 80 odstotkov volivcev.

Iz zaenkrat še španske pokrajine v špansko govoreči teritorij Združenih držav Amerike, Portoriko. Na otoku že desetletje ni bilo zabeležene gospodarske rasti, šole in druge javne ustanove se zapira na račun varčevalnih odlokov, emigracija na letni ravni znaša približno odstotek prebivalstva, sedaj pa je po ocenah finančnih institucij še plačilno nesposoben. Nad portoriškim dolgom bdijo tako imenovani hedge skladi, mrhovinarji, kot so pogosto označeni, ki zahtevajo povrnitev  nominalne vrednosti dolga, vladi pa predlagajo nižanje izdatkov za socialno varnost. Skupen dolg je vreden 70 milijard dolarjev, enako letnemu bruto domačemu proizvodu, minuli konec tedna pa je Portoriko poravnal le dobrih pol milijona dolarjev od predvidenih 58 milijonov dolarjev mesečnega plačila prej omenjenim hedge skladom.

Tudi Portoriku, kjer ne manjka aspiracij po neodvisnosti, bi sicer godil drugačen status kot velja aktualno - ker formalno ni zvezna država ZDA, nima pravice do stečajne zaščite, ki omogoča prestrukturiranje dolga in omejuje samovoljo hedge skladov; ker ni samostojna država, ne more po pomoč k Mednarodnemu denarnemu skladu. Slednji vendarle ni zamudil priložnosti za deljenje nasvetov - vladi predlaga znižanje zvezne minimalne urne postavke, ki znaša 7,25 dolarjev. Vlada je ukrep prijazno zavrnila.

Mednarodna organizacija za dodeljevanje spletnih domen je v javno obravnavo poslala dolgo pričakovani predlog za spremenjeni model upravljanja z internetom. V skladu s predlogom, ki bo v javni obravnavi ostal dober mesec, bo Mednarodna organizacija za dodeljevanje domen ustanovila ločeno pravno entiteto, ki bo odgovorna za ključne tehnične funkcije sistema spletnih domen in internetnih naslovov. V nadzor tega na novo oblikovanega pravnega organa Svetovne organizacije za dodeljevanje domen bo vključenih več deležnikov. Čeprav bi po predlogu sedež organizacije ostal v Kaliforniji, naj bi ta postala neodvisna entiteta, brez nadzora ameriške vlade, vsakršno večjo operativno ali strukturno spremembo spletnih domen in internetnih naslovov pa bo moral potrditi odbor direktorjev Mednarodne organizacije za dodeljevanje domen. Slednja je bila sicer ustanovljena leta 1998 s posebno pogodbo ameriške vlade, mednarodna skupnost pa neuspešno že več let poziva k spremembam na področju upravljanja sistema spletnih dilem.   

V Avstralijo, kjer premier Tony Abbott vnovič ni zamudil priložnosti za ujezitev avstralskih prvoselcev. Znotraj večletnega procesa soočanja s posledicami prihoda belega človeka na kontinent in odpravljanja še uveljavljenih diskriminatornih praks oziroma zakonskih določb je predvidena tudi sprememba ustave. O dokončnem besedilu naj bi državljanke in državljani na referendumu glasovali leta 2017, predstavniki staroselcev pa so Abbottu predlagali, da vlada pogovore glede ustavnega priznanja staroselcev prične z njimi. Abbott se ni strinjal in ob tem izjavil, navajamo “tesnobnost, ki jo navdaja ločen proces s staroselci, je, da se križa z idejo o nadomestitvi “oni” in “mi” z “vsi mi””, konec navedka.

Kosovska skupščina je po dolgotrajnem negodovanju in po pritisku mednarodne skupnosti sinoči vendarle sprejela ustavne spremembe, ki omogočajo vzpostavitev posebnega mednarodnega sodišča za vojne zločine, storjene na področju Kosova med oboroženimi konflikti v letih 1999 in 2000. Ustavne spremembe je v kosovski skupščini odločno zavrnila opozicija, proti oblikovanju posebnega sodišča, ki bo po mnenju njegovih nasprotnikov nepravično, selektivno in bo ogrozilo suverenost najmlajše balkanske države, pa je glasoval tudi del poslancev vladne Demokratske stranke Kosova, kosovskega zunanjega ministra Hashima Thacija Po navedbah albanskih kosovskih medijev, ki se sklicujejo na vire blizu britanskega zunanjega ministrstva, bo sedež mednarodnega sodišča za Kosovo v Haagu, britanski minister za evropske zadeve David Lidington pa je oznanil, da bo sodišče financirala Evropska unija. Njen posebni predstavnik na Kosovu Samuel Žbogar pa je optimistično napovedal, da bodo prve obtožnice spisane že januarja prihodnje leto.

V sosednji Albaniji pa žuga Mednarodni denarni sklad, krajše IMF, ki grozi, da bo preklical dogovor z državo o finančnem posojilu v veljavi od leta 2013, kar bi znalo ogroziti aktualno dogovarjanje o še večjem posojilu Svetovnega denarnega sklada. IMF ugotavlja, da se navkljub višjim davkom v državno blagajno ne steka prav nič več novcev, zato je vladi Edi Rame predlagal vnovično povišanje davkov oziroma tarif. Ta je ob ugotovitvi, da je višanje davkov in tarif na tobačne izdelke in goriva, s katerimi so načrtovali povečanje prihodkov, le povečalo šverc, predlog zavrnil, v zameno pa obljubil doslednejše pobiranje davkov in resen boj proti utajevalcem. Opozicija namero označuje za fiskalno diktaturo, ki bo voljo uveljavljala nasilno in selektivno.

Še v širšo domovino, Evropsko unijo. Ta je dosegla načelni prostotrgovinski dogovor z enopartijskim Vietnamom. Glede na dogovor bodo kmalu odpadle skoraj vse carine na blago, s katerimi gospodarstvi trgujeta. Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström je ob dogovoru navdušeno dodala, navajamo "Ta natančno uravnotežen sporazum bo okrepil trgovino z enim od najbolj dinamičnih azijskih gospodarstev. Postavlja nov, boljši in sodobni model za prostotrgovinske sporazume med EU in državami v razvoju in vzpostavlja dober standard za trgovinske odnose med EU in jugovzhodno Azijo kot celoto."

 

Dodaj komentar

Komentiraj