27. 7. 2012 – 14.00

Off propadlega referenduma

Audio file

Na vzhodu Demokratične republike Kongo v obmejnem pasu z Ruando že tretji mesec potekajo spopadi, zaradi katerih je domove zapustilo 260 tisoč ljudi, mnogi civilisti so bili pobiti, številne ženske posiljene. Po poročilu Združenih narodov, da je v konflikt neposredno vpletena Ruanda, da ta podpira, financira in oborožuje upornike, imenovane M23, pa se je konflikt še bolj razvnel, naraslo je nasilje nad Ruandci živečimi v Kongu, Združene države Amerike in Nizozemska pa so, prve delno, druga v celoti, odrekle finančno podporo Ruandi. Konflikt na vzhodu Konga se vleče od leta 1994, ko je na območje pribežalo milijon Hutsijev zaradi konflikta s Tutsiji v Ruandi. M23 je uporniška skupina, vodena s strani Bosco Ntaganda, tako imenovanega Terminatorja, katerega izročitev zahteva Mednarodno kazensko sodišče. Večina pripadnikov M23 je dezerterjev kongovske vojske, cilj pa naj bi bil še vedno obračun Tutsijev s Hutsiji.   



Ruski predsednik Vladimir Putin je med svojim prvim predsedniškim mandatom zaprl mornariško bazo v Vietnamu in vohunsko na Kubi, kar se je razumelo kot poskus vzpostavitve bolj prijateljskih odnosov z Združenimi državami Amerike. Tako je edina ruska baza na tujih tleh ostala v Siriji, v obmorskem mestu Tartus. Viceadmiral Viktor Čirkov pa je potrdil, da si ruska mornarica ponovno prizadeva za vzpostavitev baz na tujih obmorskih tleh, in sicer potekajo pogajanja z Vietnamom, Kubo in Sejšeli, kar se tokrat lahko razume kot poskus postavljanja po robu Združenim državam Amerike.

Ameriški senat pa je pred tednom dni izdal poročilo, v katerem bremeni evropsko največjo banko britanskega porekla HSBC „perverzne onesnaženosti“, saj naj bi ta delovala kot financer klientom, ki so preusmerjali dobičke iz Mehike, Sirije in Irana v zahodne podružnice banke, denar pa naj bi bil plod dobičkov narkokartelov, terorističnih organizacij in utaje davkov v omenjenih državah.

Mehiška nacionalna komisija za bančništvo in varnost je prav tako preiskovala delovanje banke HSBC v lastni državi zaradi resnih administrativnih pomanjkljivosti, ki so omogočale prenos denarja sumljivega izvora v tuje podružnice in HSBC-ju izdala najvišjo kazen doslej – 27 milijonov dolarjev in pol. Mimogrede, ocene o višini sumljivo prenesenih zelencev se gibljejo okoli 7 milijard dolarjev. Direktor mehiške podružnice HSBC Luis Pena je po obsodbi komisije izjavil, citiramo: „te administrativne napake naši banki niso nudile prave varnosti pred nezaželenimi ljudmi, ki bi lahko izkoriščali našo banko za kanaliziranje dobička sumljivega izvora,“ konec citata.

Saudska Arabija se z letošnjo olimpijado ponaša s prvo delegacijo nežnejšega spola. Do žena neprijazno deželo predstavljata Wujdan Šahrkhani v judu in Sarah Attar v atletiki. Slednja, ki sicer trenira in živi zunaj Arabije, je celo izjavila, da si z nastopom želi doseči večjo pripravljenost žensk do športnega udejstvovanja v domovini, dasiravno je tam to praktično prepovedano. A prepovedi  imajo radi tudi v olimpijskem komiteju. Ta se je odločil, da Šahrkhanijeva ne sme nastopati z hidžabom na glavi. Baje iz varnostnih razlogov. Odgovor saudskega olimpijskega komiteja še ni znan.

Na željo Anite Garibaldi, pravnukinje Giuseppeja Garibaldija, enega od treh narodnih herojev, zaslužnih za združitev Italije, kot jih razume pretežna zgodovinska stroka in javnost, dasiravno je njihovo delovanje bolj problematično in manj črno-belo, bo grob Giuseppeja na Capreri, otoku ob Sardiniji - odprt. Ministrstvo za kulturo je odobrilo izkop, saj so se porajali dvomi o tem, da Garibaldi tam zares počiva. Želja tako imenovanega heroja, da se ga upepeli, ni bila uslišana – bil je namreč balzamiran. V primeru, da ga najdejo, se bo ponovno presojalo o njegovi poslednji želji po upepelitvi, a če ga tam ne bo, se odpira lov na njegove poslednje ostanke.

V Srbiji je po nekaj letih v zaporu ponovno zaprt novinar. Tokrat sicer zaradi neplačane globe v višini 150 tisoč dinarjev. Laslo Šaš je namreč pred letom dni v vojvodinskem lokalnem časniku pisal o dvoličnosti madžarskega neonacista Lasla Torockaja, zaradi česar ga je ta tožil in tožbo tudi dobil. Srbsko združenje novinarjev je na predsednika države Tomislava Nikoliča naslovilo poziv k pomilostitvi Šaša, ki je v zaporu zaradi neplačane globe. Več o pozivu in problemu Šaša nam bo povedal generalni sekretar srbskega združenja novinarjev Nino Brajović:

Izjava je dostopna v posnetku

Kakšna je siceršnja politika do klevetanja novinarjev v Srbiji? Nadaljuje Brajović:

Izjava je dostopna v posnetku

Prvotni vznesenosti, da se morda le ne bo izpeljal projekt, nasičen z dvomi tako o gospodarski, ekonomski in finančni kot tudi okoljski primernosti, torej izgradnja Teš 6, je danes zadal nepreklicni konec predsednik Državnega zbora Gregor Virant. Kot je dejal, je za pobudo za zahtevo za razpis referenduma o zakonu o državnem poroštvu za posojilo za gradnjo Teš 6 po podatkih notranjega ministrstva zbranih le 2151 podpisov, kar je premalo za veljavnost pobude. Zbranih bi namreč moralo biti 2500 podpisov.

 

 

Dodaj komentar

Komentiraj