OFF racij pred zabavo

Aktualno-politična novica
fifa_mafija
27. 5. 2015 - 15.00
 / OFF

Švicarski policisti v so v Zürichu aretirali šest vrhovnih uradnikov Fife, tik pred prihajajočim kongresom največje svetovne športne združbe, na katerem bodo med drugim potekale volitve predsedstva organizacije. Med aretiranimi so podpredsednik Jeffrey Webb ter njegov predhodnik Jack Warner, pa tudi predsedniki brazilske, kostariške ter venezuelske zveze. Akcija je rezultat ameriške kriminalne preiskave glede korupcije v povezavi s podelitvijo nogometnih prvenstev 2018 Rusiji ter 2022 Katarju. V igri naj bi bilo približno 150 milijonov ameriških dolarjev podkupnin, v nečedne posle pa naj bi bilo vpletenih 14 ljudi. Dogodek komentira Jaimie Fuller iz organizacije new Fifa Now:

Izjava

Dogodek meče novo slabo luč na nogometno prvenstvo v Katarju, kjer pri pripravah na prvenstvo prihaja do nečloveškega izkoriščanja delavcev. Zadnji primer izkoriščanja je prepoved vrnitve v domovino nepalskim delavcem  po potresih, ki so v Nepalu zahtevali 8000 življenj.

Britanska kraljica je ob nagovoru svežega parlamenta predstavila hotenja zmagovalne vlade torijcev glede bodočega stanja prisluškovalne države v naslednjih letih. Med drugim se bo poskušalo razširiti pooblastila policijskim organom za nadzor interneta; regulator spodobnosti televizijskega programa Ofcom naj bi dobil možnost ukinitve programov, ki oddajajo ekstremistične vsebine; notranji minister pa naj bi prejel pooblastila za prepoved delovanja ekstremističnih organizacij in zaprtja poslopij, kjer se promovira radikalizacija.

Iraška vojska pripravlja ofenzivo za osvoboditev mesta Ramadi. Borci Islamske države so na ofenzivo odgovorili še pred njenim začetkom z več samomorilskimi bombnimi napadi na vojaške konvoje. Osvoboditeljskim silam so se pridružile tudi šiitske milice, kar ne bo nujno botrovalo uspehu kampanje. Mesto Ramadi je prestolnica province Anbar, ki je večinsko sunitska, s čimer obstaja nevarnost odpiranja dodatnih ran med sprtima stranema.

Predstavniki večine frakcij sirske opozicije so v kazahstanski Astani po zaključku najmlajše konference za spravo podpisali osnutek dokumenta za nadaljevanje pogovorov in iskanja rešitve konflikta. Ena težjih točk dogovora je bila ureditev vprašanja tujih plačancev, ki se borijo na strani sirske opozicije. Udeležene skupine so se na koncu strinjale, da bodo plačanci morali dolgoročno zapustiti državo. Pogovorov v Astani se ni udeležila vladna stran, vendar sočasno obelodanila pripravljenost, da se sprti strani še naprej srečujeta v Moskvi. Zadnjič sta se tam dobili aprila, vendar srečanje ni obrodilo sadov.

Ruska federacija je na svoji strani državne meje z ukrajinskimi uporniškimi regijami Luganska in Donecka zgradila 40-kilometrski zid in več kot 100 kilometrov obrambnih jarkov. Kot razlog navajajo vzpostavitev močnejše kontrole nad mejnim območjem z namenom preprečevanja neodobrenih transferov orožja v uporniške regije.

V kibernetičnih napadih na ameriško davčno upravo, krajše IRS, je bilo v zadnjih štirih mesecih ukradenih sto tisoč osebnih informacij ameriških davkoplačevalcev, je dejal vodja IRS John Koskinen. Podatki so bili ukradeni s spletnega programa »Get Transcript«, ki davkoplačevalcem omogoča oddajo zahtev za davčna povračila. Oblasti sklepajo, da gre za načrt kraje nezakonitih davčnih povračil, ki naj bi bil izveden prihodnje leto. IRS predvideva, da je v letu 2013 na račun podobnih kraj izplačala 5,8 milijarde dolarjev nezakonitih povračil tatom identitet.

Na prištinski univerzi se je odvila pogrebna slovesnost za osmimi etničnimi Albanci s Kosova, ubitih 10. maja v spopadih z makedonskimi varnostnimi silami v Kumanovu. Slovesen pokop so izvedli veterani Osvobodilne vojske Kosova z navedbo, da je sveže žrtve treba počastiti isto kot ostale borce, ki so pustili življenje za državo. “Borili so se za svobodo okupiranih ozemelj in združitev v eni državi - Albaniji,” je dodal Xhavit Jashari, vodja organizacije za družine veteranov. OVK je pogreb z nekaj tisočglavo udeležbo organizirala po tem, ko je ministrstvo za obrambo zavrglo zahtevo po državnem pogrebu z vojaškimi častmi. Politični vrh na slovesnosti ni bil prisoten, zato pa naj bi se ga udeležilo več županov in poslancev, tudi iz vrst vladajočih strank.

 

Off sta pripravila Kožuh in vajenec Žiga.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness