OFF Radioaktivnih tun

Aktualno-politična novica
29. 5. 2012 - 14.00
 / OFF

V OFF-u danes zaokrožimo svet. Začenjamo v Egiptu, kjer so po objavi volilnih rezultatov, po katerih naj bi se v drugem krogu predsedniških volitev pomerila Ahmad Šafik, nekdanji sekularni premier v Mubarakovi vladi, in Mohamed Morsi, kandidat Muslimanske bratovščine, protestniki ponovno zavzeli Tahrir. Glavni trg v  prestolnici Kairo je bil glavno prizorišče prodemokratičnih protestov, ki so strmoglavili režim Hosnija Mubaraka. Protestnike je razjezila objava rezultatov, po katerih bodo v naslednjem krogu volitev tako imeli možnost izbire med predstavnikom starega, avtoritativnega režima in predstavnikom versko usmerjene stranke.

A protestniki na Tahrirju so si tako kot na začetku prodemokratičnih protestov različni. Nekateri nasprotujejo volilnim nepravilnostim, nekateri le kandidaturi predstavnika bivšega režima Šafika, med njimi tudi sokandidat Morsi. Egipčansko Vrhovno ustavno sodišče mora do 11. junija podati sodbo o ustavnosti zakona, ki prepoveduje kandidiranje višjim uslužbencem Mubarakovega režima. V večernih urah so sicer jezni protestniki napadli Šafikov volilni urad v Kairu, a po ugibanjih naj bi napad izvedli bivši podporniki padlega režima, saj naj bi mu koristil pri volilnem boju. 

Iz Egipta preskočimo v Sirijo, kjer se je posebni odposlanec Združenih narodov in Arabske Lige Kofi Anan sestal s predsednikom Bašarjem Al Asadom. Videti je, da je konec mešetarjenja visoke politike, saj se je Anan šokantno odločil, da bo z Asadom odkrito spregovoril o petkovem masakru v mestu Houla, v katerem je bilo umorjenih 109 ljudi in ki je zabolel celo samega papeža Benedikta XVI. Raje se ne vprašajmo, na kakšni ravni in v kakšnem tonu so pogovori potekali do sedaj, ko je bilo po podatkih v protestih in uporu ubitih okoli 13.000 ljudi, a mednarodna skupnost ni naredila ničesar konkretnega.

V luči mirovnih pogovorov med Sudanom iz Južnim Sudanom, ki naj bi se nadaljevali v etiopski prestolnici Adis Abebi pod nadzorom Afriške unije, je vojaški predstavnik Sudanskih oboroženih sil obljubil umik vojske z območja Abyei. Abyei, z nafto bogato območje, je območje spora med državama vse od lanskoletne osamosvojitve Južnega Sudana po dolgoletni državljanski vojni. Sudanska vojska je zavzela omenjeno območje maja lanskega leta. Med napovedjo nadaljevanja mirovnih pogajanj pa iz Južnega Sudana poročajo o napadih sudanske vojske na severu države, kjer naj bi po poročanjih že tri dni bombardirali severno provinco Bahr el Ghazal. Med tem Tomo Križnar, ki se trenutno nahaja prav tam, poroča o 30.000 beguncih, ki morajo pešačiti več tednov v varna taborišča daleč stran od konfliktnih predelov.

Poglejmo si še dogajanje v Filipinih, kjer so Renata Corono, predsedujočega Vrhovnemu sodišču, v zgodovinskem sojenju v filipinskem senatu spoznali za krivega prikrivanja premoženja. Corona je bil poleg obtožbe o prikrivanju premoženja obtožen še korupcije in skrivnega pridobivanja premoženja. Po obsodbi, na katero se sicer lahko še pritoži, pa mu je odvzeta funkcija in podana prepoved kakršnega koli delovanja v službi javnosti. Sojenje je bilo močno podprto s strani novo izvoljenega predsednika Benigna Aquina, ki se je zavzel za izkoreninjenje korupcije v državi. Corono je na položaj vrhovnega sodnika, malo pred odstopom s položaja, postavila prejšnja predsednica Gloria Arroyo. Arroyeva, ki je trenutno v priporu, kjer čaka na sojenje, ker je obtožena prirejanja glasov, naj bi Corono na položaj postavila z namenom protekcije med sojenjem. Slučajna povezava s kakšnim našim premierjem, sojenjem in postavljanjem sodne veje oblasti v roke izvršilne veje pa je le naključna.

Fantomska pa ni radioaktivna onesnaženost, ki jo je povzročila lanskoletna jedrska nesreča v Fukušimi. V Kaliforniji so znanstveniki odkrili radioaktivno onesnaženje v lanskoletnem ulovu modroperutnih tun, ki so se brstele v japonskih vodah po nesreči. Odkritje zbuja močno zaželeno zaskrbljenost in razmislek o škodljivem vplivu, ki ga imajo lahko podobne nesreče na  oddaljene, a z migracijskimi tokovi neposredno povezane ekoregije. Znanstveniki sicer dodajajo, da naj bi bile tune užitne in radioaktivnost v mejah normale, a se pojavlja vprašanje, kolikšna je radioaktivna onesnaženost rib in živali, ki so dlje časa izpostavljene radioaktivnosti v Japonskem morju, kot bo na primer letošnji ulov tun na obalah Pacifika.

Ostajamo v pacifiških vodah, preusmerjamo pozornost z morja na vodne vire. Perujska vlada je po sedmih dnevih protestov, usmerjenih proti rudniku bakra v provinci Espinar na jugu Peruja, v regiji razglasila izredno stanje, preklicala je svobodo zborovanja in podelila posebne pravice policistom za zatrtje demokratičnega protesta. Protest je usmerjen proti rudniku zaradi povečanega izkoriščanja onesnaževanja vodnih virov in narave ter plačnih nesoglasij. V protestih sta bila ubita dva protestnika, ranjenih pa 70 policistov. Izredno stanje bo veljalo 30 dni, ni pa prvo v predsednikovanju Ollanta Humale. Prejšnji december so omejili svoboščine v severni regiji Cajamarca, kjer je civilna iniciativa, z guvernerjem province na čelu, sprožila splošno stavko in proteste proti gradnji ogromnega rudnika zlata s strani ameriškega podjetja Newmont Mining Corporation. Nasprotovanje gradnji rudnika je le eno od šestdesetih odprtih nesoglasij, usmerjenih proti rudnikom po celotni državi, ki onesnažujejo vodne vire in življenja okoliških kmetov.

Predsedniki parlamentarnih strank in vodje poslanskih skupin so dosegli načelno soglasje glede ustavnih sprememb referendumske ureditve. Po novem se državljani ne bi smeli več odločati o obrambi države, ukrepih glede naravnih nesreč, človekovih pravicah in temeljnih svoboščinah ter fiskalnih vprašanjih. Obenem bi se vzpostavil kvorum za veljavnost referenduma na 35 odstotkov volilnih upravičencev, Državni svet in tretjina poslancev parlamenta ne bi mogli več razpisat referenduma, bi pa ga lahko večina v Državnem zboru.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je na današnji konferenci podala svoje stališče do predlaganih ukrepov. Poslušamo predsednika Zveze Dušana Semoliča:

Izjava je dostopna v zvočnem posnetku oddaje.

Kako se pobuda veže na primarna področja dela Zveze? Nadaljuje Dušan Semolič:

Izjava je dostopna v zvočnem posnetku oddaje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness