16. 1. 2013 – 14.00

Off ruske volilne komisije

Audio file

Predsednik Združenih držav Amerike Barack Obama bo danes objavil predloge za spremembo zvezne zakonodaje o orožju. Številne zahteve po spremembi dotične zakonodaje so zopet postale aktualne po decembrskem pokolu v Newtownu, v katerem je umrlo 26 otrok ter storilec in njegova mati. Guverner zvezne države New York Andrew Cuom je v torek že podpisal najostrejšo zakonodajo o uporabi orožja ZDA, kar je bil povod za plaz kritik s strani republikancev in orožarskega lobija. Newyorški državni kongresnik, republikanec James Tedisco, je izjavil, da je orožje del svoboščin, ki jih imajo Američani in ga potrebujejo za zaščito pred lastno vlado. Drugi zagovorniki orožja pa ironično hvalijo Cuoma in Obamo, ker je zaradi njunih ukrepov prodaja orožja skokovito porasla.

Nova zakonodaja ima največ opravka s polavtomatskim orožjem, kot je bila puška, ki je bila uporabljena v pokolu na osnovni šoli Sandy Hook. Polavtomatsko orožje v ZDA predstavlja največji del tako imenovanega "napadalnega orožja", torej orožja, ki ni namenjeno le samoobrambi. Nacionalna orožarska zveza NRA je podpornike spremembe zakona obtožila, da namesto  poostritve nadzora nad ljudmi s psihičnimi motnjami in kriminalci teptajo pravice tistih lastnikov orožja, ki zakone spoštujejo.

Ruska volilna komisija trdi, da minule ameriške predsedniške volitve niso potekale v skladu z demokratičnimi standardi in mednarodnimi obveznostmi. Poročilo bo v celoti predstavljeno na dan inavguaracije Baracka Obame, 21. januarja, so pa predstavniki komisije že postregli z nekaj izhodišči. Ameriške volitve so kot, navajamo: „ameriški hamburger – na zunaj zgleda lep, navznoter pa je pleskavica umetna,“ konec navedka. Med pomanjkljivostmi so kot glavno navedli dejstvo, da več kot 50 milijonov polnoletnih državljanov nima pravice voliti – kar 38 odstotkov Afroameričanov in približno polovica ljudi hispanskega porekla.

Vlada kanadske province Quebec je sporočila, da bo nadaljevala postopek sprejemanja zakonodaje o evtanaziji. Zakonodaja, poimenovana “dostojanstveno umiranje”, cilja na večanje pravic zdravnikov pri končanju življenja smrtno bolnih. Ekipa sodnih izvedencev pripravlja novelo zakona, ki bi zaobšla kanadsko zakonsko prepoved pomoči pri samomoru v primerih, ko si smrtno bolna oseba želi sama izbrati čas smrti. Jean-Paul Ménard, vodja sodnih izvedencev, je za javnost izjavil, da verjame v pravico izbire vsakega posameznika, da zaključi svoje življenje v skladu z lastnimi vrednotami in življenjskimi izkušnjami. Nasprotniki zakona opozarjajo na nevarnost takšne zakonodaje, s stališča, da naj bi omogočala evtanazijo bolnikov, ki trpijo za depresijo ali psihičnimi motnjami, ki ne spadajo pod klasifikacijo “smrtne bolezni”.

Egipčanski organi pregona so obsodili mati in njenih sedem otrok na petnajst let zapora zaradi spremembe islamskega priimka v krščanskega. Obtoženka, ki je sprejela islamsko veroizpoved zaradi svojega moža, je po njegovi smrti svojo družino želela zopet pokristjaniti, vendar naj bi pri tem kršila egiptovsko zakonodajo o spremembi imen. To naj ne bi bil osamljen primer, kristjani v egiptu, ki sprejmejo islamsko veroizpoved, naj bi se velikokrat soočali s problemi pri konverziji nazaj v krščanstvo, še posebej pri pridobitvi uradnih dokumentov.

Policija je oglobila Univerzo v Ljubljani in rektorja ter tajnico zaradi sklenitve človeškega obroča okoli parlamenta po shodu proti rezom v visokem šolstvu 6. decembra. Globa bo stala univerzo 500 evrov, rektorja in tajnico pa vsakega po 250 evrov. Univerza je že izrazila ogorčenje nad globo, rektor in tajnica pa sta povedala, da bosta globo poravnala sama.

Same demonstracije so v bojni položaj postavile notranjega ministra Vinka Gorenaka ter generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja. Prvi v enem izmed, kar se tiče resnicoljubnosti vprašljivih tednikov v intervjuju razlaga, kako drugi ni podal odgovora na prošnjo za usmeritve, kako okvalificirati posamezna dejanja vstajnikov na protestih širom Slovenije. Fišer odgovarja, da so usmeritve glede nekaterih kazenskopravnih vidikov demonstracij, če bi se te sprevrgle v nasilje, obravnavali na vrhovnem državnem tožilstvu, prejeli pa so jih tudi policisti. Zato ministrove izjave po mnenju tožilstva kažejo, da minister, navajamo: "ne zna in ne zmore delovati v okviru svojih pristojnosti, temveč državno tožilstvo kot organ pregona pojmuje instrumentalno zgolj kot podaljšano roko policije", konec navedka.

Pred Gospodarsko zbornico Slovenije je danes ob enajstih potekal protestni shod Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije. O razlogih in zahtevah stavke ter odzivu Gospodarske zbornice nam je več povedala Lidija Jerkič iz sindikata.

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Amnesty international je v Študentski menzi v Rožni dolini odprl razstavo fotografij grafitov iz ulice Mohameda Mahmouda v Kairu, ki odslikavajo spomine na žrtve demonstracij Egiptovske pomladi. Več nam bo povedala predstavnica Amnesty internationala Jerneja Turin.

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

OFF sta pripravila Natan Vitežnik in Jankvić.

 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.