OFF Severnoirskega protokola

Aktualno-politična novica
28. 2. 2023 - 15.00
 / OFF

Novica na prostoru današnje Republike Slovenije:

O sindikalnem boju proti prenosu zaposlitve sobaric iz Hotelov Bernardin na zunanjega izvajalca
 / 22. 2. 2023
Sobarice in ostali delavci družbe Sava Turizem, zaposleni v Hotelu Bernardin, so med deseto in štirinajsto uro stavkali proti svoji premestitvi k zunanjemu izvajalcu. Uprava družbe v večinski lasti Slovenskega državnega holdinga je namreč napovedala, da bodo od jutri sobarice delale za zunanjega izvajalca, Aktiva čiščenje. 

sobarice

Regijska sekretarka Zveze svobodnih sindikatov Irena Jaklič Valenti predstavi, kako so stavkale.

Jaklič Valenti

Podpora stavki je širša od hotela Bernardin, pri stavkanju sobaricam pomagajo tudi hotelski gostje.

Jaklič Valenti

To pa je šele začetek, opozarja Jaklič Valenti. 

Jaklič Valenti

Novice v tujini:

Sprememba zakona o predsedniku in protesti v Črni gori
 / 13. 12. 2022
Nadaljujemo na tujem. V šesto gre rado, so sklenili črnogorski poslanci in s potrditvijo treh novih ustavnih sodnic odblokirali delovanje ustavnega sodišča. Sodišče ne deluje od lanskega septembra, ko so se upokojili štirje od sedmih ustavnih sodnikov. Šestim sodnikom se mora pridružiti še sedmi. Bo že. Pravzaprav bi ga lahko dobili že tokrat, a so poslanci opozicijske Demokratske stranke socialistov predsednika Mila Đukanoviča in Bošnjaške stranke odrekli podporo kandidatu narodnih manjšin Faruku Resulbegoviću. Zahtevajo namreč, da se albanska in bošnjaška manjšina najprej dogovorita, kdo bo skupni kandidat, sicer bo ena ostala brez svojega ustavnega sodnika. Podgoriške Vijesti pa po lastnih anonimnih virih poročajo, da socialisti Resulbegovića ne podpirajo, ker je kot tožilec v Ulcinju vložil obtožnice proti njihovim članom. Na primer proti nekdanjemu županu zaradi suma o partijskem kadrovanju v občini. Predsednica skupščine Danijela Đurović je napovedala, da se bo parlament o četrtem kandidatu izjasnil s tripetinsko večino čez najmanj en mesec. Brez delujočega ustavnega sodišča v Črni gori ne bi mogli izvesti predsedniških volitev 19. marca. Poleg tega mora ustavno sodišče oceniti ustavnost sprememb zakona o predsedniku, ki je pomemben pri izboru novega mandatarja za sestavo vlade, vlada Dritana Abazovića je na papirju namreč tehnična. Sodišče na mizi čakajo še pritožbe po lokalnih volitvah oktobra lani, zaradi katerih denimo novoizvoljeni župan v Podgorici ne more prevzeti oblasti.

Iraški družbeno-politični sistem pod drobnogledom
 / 2. 9. 2022
Nekaj sto Iračanov je v središču Bagdada protestiralo proti sprejetju spremembe volilnega zakona, ki jo je s podporo koalicijskih kurdskih in sunitskih strank predlagal predsednik vlade Mohamed Šia Al Sudani. Amandma zakona bi ponovno združil pred tremi leti razdeljene volilne okraje, kar bi močnejšim strankam, predlagateljicam amandmaja, omogočilo premoč nad neodvisnimi strankami, ki so nastale v zadnjih dveh letih. S tem bi se iraška volilna zakonodaja v ključnih delih povrnila v stanje pred spremembo leta 2020, ki jo je parlament spremenil, da bi pomiril množične proteste. Poslanci, ki so bili lahko izvoljeni prav zaradi spremenjene zakonodaje, so včerajšnjo parlamentarno sejo, na kateri naj bi potekalo drugo branje predloga, bojkotirali, tako da do glasovanja ni prišlo. Odločitev o načinu poteka volitev bo v poštev nemara prišla že letos, saj je premier Sudani napovedal tako parlamentarne kot pokrajinske volitve. 

 

Vest iz Unije:

Zakaj je današnje imenovanje Tanje Frank Eler in Mateja Oštirja politična zaušnica za vlado Janeza Janše
 / 24. 11. 2021
Evropsko javno tožilstvo je sporočilo, da je policija v italijanski Brescii evropski poslanki Stefanii Zambelli iz vrst Salvinijeve Lige zaseglo 170 tisoč evrov premoženja. Skupaj s svojimi štirimi asistenti je Zambelli obtožena izdajanja računov za delo, ki ga niso opravili. Poleg tega so asistenti navajali napačne podatke o svoji izobrazbi in strokovnem znanju, najmanj eden od njih pa naj bi bil z evropsko poslanko v sorodu. Zambelli na svojem socialnem omrežju odgovarja, da je bilo »naše delo vedno prežeto z najmočnejšo lojalnostjo in transparentnostjo do Institucij in kolektiva.« Do katerih institucij in kolektiva, ni jasneje definirala. 

 

Imperialistični blok:

Afera Partygate ali Full english 3
 / 28. 1. 2022
Prvi minister Združenega kraljestva Rishi Sunak je s predlogom novega dogovora o ekonomskih odnosih s provinco Severno Irsko obiskal Belfast. V pompoznih okoliščinah, ki evroatlantskim razintegracijam pritičejo, je predlog novega dogovora podprla tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen . Predlog predvideva spremembo carinskega režima izvoza blaga iz Velike Britanije v Severno Irsko. Od leta 2019, ko je Boris Johnson sklenil postbrexitski severnoirski protokol z Evropsko unijo, je veljalo, da se carina izvaja na meji med Severno Irsko in kolonizatorjem, saj je Severna Irska kljub izstopu Združenega kraljestva iz Unije ostala del evropskega enotnega trga. Po novem bo ocarinjeno le blago, ki bi potencialno lahko nadaljevalo pot v Evropsko unijo, to je Republiko Irsko. Poleg tega novi dogovor parlamentu Severne Irske omogoča, da nasprotuje morebitnim novim evropskim carinskim pravilom. Seveda bo nad tem bdela vlada v Westminstru, ki bo lahko na take odločitve provincialne vlade vložila veto. Lanskega junija je vlada Borisa Johnsona predlagala spremembo severnoirskega protokola tako, da bi Velika Britanija lahko enostransko ignorirala nekatere carinske omejitve izvoza v Severno Irsko. Takrat so iz Evropske unije zagrozili s tožbo, a je po Sunakovem posredovanju Unija očitno pristala na osnovno idejo predprejšnje britanske vlade. 

Za konec še k najsilnejšim zagovornicam »svobodne trgovine«. Trgovinsko ministrstvo Združenih držav Amerike je odprlo razpis za izdelovalce čipov v skupni vrednosti 37 milijard evrov. Gre za ukrep, ki ga je kongres sprejel po koronskem pomanjkanju vezij, z namenom konkuriranja kitajski proizvodnji čipov. V tej luči je tudi eden od pogojev za prijavo na razpis zaveza proizvajalcev, da svoje proizvodnje vsaj naslednjih deset let ne bodo širili na Kitajsko. Hkrati morajo podjetja, ki bodo na razpisu zaprosila za več kot 140 milijonov evrov, predstaviti načrt otroškega varstva za otroke zaposlenih. 

Republikanski guverner Floride Ron DeSantis je podpisal zakon, ki odpravlja avtonomijo davčnega okrožja v lastništvu korporacije Walt Disney, torej območja Disneyjevih tematskih parkov. S tem se je poskušal maščevati korporaciji, ker je v javnih objavah nasprotovala DeSantisovim homofobnim zakonom lanskega marca. Waltu Disneyju je Florida pred več kot pol stoletja podelila paradržavni status, da bi davkoplačevalce razbremenila bremen upravljanja dobrih 110 kvadratnih kilometrov zemljišč. Disney je bil tako izvzet iz gradbene zakonodaje, institucionalne požarne varnosti, državnih regulatornih mehanizmov in dogovora o transparentnosti. Novi zakon sicer ne ukinja davčnega okrožja in ne premešča Disneyjevih dolgov na državljane, ustanovil pa je petčlanski državni odbor, ki bo nadziral Disneyjevo davčno okrožje. V odbor je DeSantis tudi že imenoval pet konservativcev.

 

 

Vir naslovne slike: https://en.wikipedia.org/wiki/Lega_Nord 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness