Off slovenske periferije

Aktualno-politična novica
26. 5. 2014 - 14.00
 / OFF

Avtonomni regiji Xinjang na Kitajskem se je v protiteroristični politiki pridružila še preostala država. Lansirala je namreč enoletno kampanjo, namenjeno nadzorovanju in zaustavljanju pretoka militantnih ljudi na svojih mejah. Reakcija je posledica petkovega bombnega napada v mestu Urumči, za katerega krivijo predvsem muslimanske ujgurske separatiste, ki so deležni dolgoletne segregacije.

Na Tajskem, kjer se je v četrtek pod vodstvom načelnika  Prajuta Čan-o-Čaja zgodil državni udar, konflikti ne jenjajo. Včeraj so bile ulice Bangkoka preplavljene s tisoči protestniki, protesti pa so se sicer odvili brez hudega nasilja. Načelnik je na demonstracije odgovoril z grožnjo uporabe nasilja v bodočnosti in pridržanja protestnikov za dobo do največ dveh let. Čan-o-Ča je prav tako  dobil podporo pri opravljanju funkcije predsedniaka vlade s strani tajskega kralja  Bhumibola Adulyadeja, ki je kot avtoritarni voditelj v omenjeni državi viden kot zagovornik moralnosti. Praznovanje njegovega rojstnega dne v soboto je celo zaustavilo tamkajšnje konflikte, četudi so protestniki v petek že napovedali nov val demonstracij.

Sodeč po podatkih vzporednih volitev je na ukrajinskih predsedniških volitvah zmagal Petro Porošenko, znan tudi pod vzdevkom Čokoladni kralj. Njegova sladkobna oligarhnost je z ocenjenimi 55,9 odstotka glasov pridobila takojšnje zavzemanje funkcije predsednika, saj ukrajinska zakonodaja določa nujnost drugega kroga volitev le v primeru, da določeni kandidat dobi naklonjenost volivcev pod pragom 50 odstotkov. Med njegovimi političnimi načrti lahko poleg končanja tamkajšnjega kaosa, seganja po enotni Ukrajini in proevropske tendence vidimo tudi obljube večanja ugodne investicijske klime in upravljanje države kot svojega uspešnega podjetja. Če ekonomska trickle down theory, ki enači bogastvo gospodarske rasti z njegovim razdeljevanjem, drži, bomo v Ukrajini tako lahko priča cedenju čokolade.

Volitve v Ukrajini so sicer potekale pod budnimi očmi tisoč opazovalcev iz Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, ki so bili prisotni predvsem na zahodu, kjer so hkrati potekale tudi kijevske lokalne volitve. Na slednjih je zmago žel Vitalij Kličko, poglavitna konkurenca mu je bil zamaskirani mračni sithlord Darth Vader, ki se predstavlja kot kandidat s človeškim obrazom. Na vzhodu je za vojaško prisotnost medtem skrbela ukrajinska vojska. V regijah Doneck in Lugansk je bila volilna udeležba zaradi spopadov državne vojske s proruskimi separatisti in zahtev po avtonomniji sicer zelo nizka. Po današnjih spopadih, ki so terjali ducat smrtnih žrtev, so separatisti razglasili izredne razmere z namenom odgnati ukrajinsko vojsko.

Konfederacija sindikatov 90 Slovenije opozarja na  netransparentnost pri prodaji Mercatorja podjetju Agrokor, ki  skuša prikriti neugoden položaj prodajanega podjetja ter ob tem nastala nezakonita in škodljiva dejanja. Slovensko gospodarstvo namreč pod praporom tranzicije s podobnimi cenovno ugodnimi razprodajami vse bolj dobiva periferne značilnosti. Zaradi te vpetosti v globalni ekonomski sistem je manevrski prostor države precej manjši. O problemu načina prodaje in možnih rešitvah smo se pogovarjali  s predsednikom Petrom Majcenom.

 

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

 

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je pozvala vlado k prenovi kaznovalne politike do delodajalcev. Povod poziva je bil poleg splošnega pomanjkanja nadzora nad delodajalci predvsem primer dogovorjenega začasnega zadržanja 10 odstotkov plač delavcem v podjetju Iskra, kar je tudi kasneje ostalo v veljavi. To namreč krši kolektivno pogodbo, zaradi česar je podjetje dobilo globo v višini 4000 evrov, medtem ko je kazen za odgovorno osebo delodajalca znašala borih 334 evrov. Zaradi preseganja koristi kršitev od škodljivosti zakonksih sankcij v zvezi zato poudarjajo spremembo sistema, ki spodbuja kršenje pravic delavcev v zameno za dobrobit delodajalca. O razmerju med zakonodajo in delovnimi razmerami smo se pogovarjali z Goranom Lukičem, članom zveze sindikatov.

 

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

torej tri barve po tvojem mozgu
RDEČA so komunajzerji, ki ne vedo kam bi s svojo teorijo, ker je nikoli niso do potankosti brali oz. ne vedno kako bi jo prizemljili
ZELENA je kapital
MODRA je neka daljna modrost, ki se je nihče več ne spomne

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness