OFF socialne kaprice

Aktualno-politična novica
7. 8. 2014 - 14.00
 / OFF

Kitajska vlada je v mestu Karamay, v regiji Xinjiang, prepovedala nošenje muslimanskih oblačil in brad na avtobusih. Regija je dom turško govoreče manjšine Ujgurov. Ukrep je bil tokrat sprejet zaradi varnosti med prihajajaočim atletskim dogodkom dvajsetega avgusta. Gre namreč zgolj za zadnji skupek represalij, vzpostavljenih zaradi porasta nasilja v območju. V juliju je v napadu, ki so ga izvedli nože vihteči ekstremisti, življenje izgubilo sto ljudi. Istega meseca je bil v mestu Kašgar ubit vladno nastavljeni muslimanski iman Tahir. V maju pa je v bombnem napadu razneslo 39 ljudi. Pripadniki manjšine iz regije in tujine so ukrep označili za diskriminatoren. Po njihovih besedah naj bi bilo nasilje ravno posledica tovrstnih ukrepov.

Otroci z vsega sveta gredo lahko odslej na počitnice na severnokorejski tabor Songdowon v mestu Wonsan. Severnokorejski voditelj Kim Džong Un se je namreč odločil prenoviti letovišče, ki je bilo v preteklosti namenjeno druženju socialistične mladine z vsega sveta. Sedaj so tam dobrodošli vsi, tudi otroci imperialistične Amerike, ki lahko tako spoznajo korejsko kulturo, igrajo računalniške igrice ali uživajo na zasebni plaži. Severnokorejski propagandni aparat fotografije srečne mladine seveda uporablja kot dokaz, da je ideja socialistične utopije še vedno živa.

Medtem sta bila v Kambodži na doživljenjski zapor obsojena edina še živeča visoka predstavnika Rdečih Kmerov. Nuon Chea, znan tudi kot brat številka dve, in Khieu Samphan, predsednik predsedstva kmerske republike, sta bila spoznana za kriva zločinov proti človečnosti, religiozne diskriminacije, umorov in mučenj, ki so v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja povzročili redukcijo dveh milijonov ljudi. Obsojena sta ponudila različni razlagi svojih dejanj. Vodja države se je skliceval na pomanjkanje pristojnosti in vso odgovornost zvalil na zlohotnega vodjo Pola Pota, medtem pa je brat številka dve vso krivdo premestil na Vietnamce. Oba se bosta na obtožbo pritožila.

To leto se bo proti njima začel še proces za pripoznanje krivde za genocid. Proces so razdelili na dva dela zaradi visoke starosti bivših Kmerov, ki bi drugače utegnila umreti pred razglasitvijo obsodbe. Taka usoda je doletela Lenga Saryja, bivšega zunanjega ministra, medtem ko je prva dama režima in njegova žena Leng Thirith iz sodnega postopka izpadla zaradi slabega zdravja. Sojenje je deležno številnih kritik, vezanih na visoke stroške procesa, ki so dosegli 200 milijonov dolarjev. Poleg omenjenih dveh je bil obsojen le še Kaing Guek Eav, tako imenovani Dutch, vodja zloglasnega zapora S21.

V Gazi poteka prekinitev ognja, ki bo predvidoma potekla v petek. Na izrealski predlog, ki bi omogočil podaljšanje prekinitve, se je vodja Hamasa - Ismael Radwan - odzval negativno. Če Izrael ne bo deblokiral Gaze in izpustil palestinskih ujetnikov, se o začasni prekinitvi morije ne misli pogovarjati. Jeruzalem je medtem iz kriznega območja umaknil 27 tisoč rezervistov, 55 tisoč pa jih čaka v pripravljenosti. Obsodbe s strani Združenih narodov se nadaljujejo hkrati z Netanyahujevim opravičevanjem genocida.

Nemirnemu Bližnjemu vzhodu pa se obeta še ena humanitarna kriza. Na pobočje gore Sinjar je pred sektaškim nasiljem Islamske države pobegnilo 40.000 pripadnikov kurdsko govorečih Yazidov, najstarejše manjšine v Iraku. Yazidovci so se tako znašli med dvema ognjema, v primeru, da se vrnejo v mesto Sinjar, ki ga okupira ISIS, jih čaka spreobrnjenje v sunitsko ločino islama ali gotova smrt. V primeru, da ostanejo v izgonu, pa jih čaka gotovo hiranje zaradi dehidracije in pomanjkanja hrane. Yazidovci so sicer pripadniki ločine starodavne zoroastrske religije, zaradi česar so jih skrajneži ISIS-a razglasili za častilce hudiča. Iz mesta Sinjar so se morali umakniti po tem, ko so ga nehale varovati kurdske oborožene sile Pešmerga.

Spori med zahodom in Rusijo se nadaljujejo na ekonomskem in vojaškem področju. Rusija je na ukrajinski meji razvrstila dvajset tisoč vojakov. Zahod z bojaznijo opozarja, da bi Rusija pod pretvezo humanitarne akcije lahko sprožila ofenzivo na ukrajinsko območje, kot je to storila leta 2008 s posredovanjem v gruzijski separatistični republiki Južni Osetiji. Situacija na kriznem ukrajinskem območju se medtem izteka v priprave na vladno obleganje separatističnih regij Doneck in Lugansk.

Rusija je na embargo, vsiljen s strani Evropske unije in ZDA, odgovorila z istovrstnim protinapadom. Državam, ki so proti njej uvedle sankcije, je prepovedala uvoz večine živil. Turneja po Latinski Ameriki Vladimirja Putina sočasno že izkazuje sadove v obliki nadomestka na izgubljeni uvoz. Brazilija je že potrdila, da lahko v celoti zapolni manjo ameriške perutnine. Po besedah premierja Dimitrija Medvedjeva Rusija poleg tega razmišlja o zaprtju zračnega prostora nad Sibirijo za zahodne letalske družbe.    

Kot poslušalstvo verjetno že ve, socialna kapica ostaja žarišče koalicijskih pogajanj med strankami Social demokratov, Nove Slovenije, Mira Cerarja in DeSUS. Medtem ko zadnjo zanimajo predvsem pokojnine in dopolnjevanje europassa Karla Erjavca, se največji ideološki boj bije med NSi in SD. Cerarjevi medtem oportuno opazujejo, ali bo uvedba socialne kapice v javnosti sprožila ogorčenje, zaradi katerega bi Mirko Cesar na socialnih omrežjih dobil manjše število všečkov kot navadno. Za komentar dogajanja smo poklicali poslanca Združene levice Luko Mesca:

izjava je dostopna na posnetku

Medtem se število osebnih stečajev v Sloveniji glede na isto obdobje lani - povečuje. Na mesečni ravni se je pojavnost stečajev zvišala za 28 odstotkov, na letni pa kar za 42 odstotkov. Število stečajev gospodarskih družb se po drugi strani zmanjšuje, prav tako pa se zmanjšuje število novoustanovljenih pravnih oseb.

OFF sta pripravila Matija in Luka Tetičkovič.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness