OFF tihih in manj tihih protestov

Aktualno-politična novica
21. 3. 2014 - 14.00
 / OFF

Italijanske oblasti sporočajo, da so s svojo mornarico in obalno stražo rešile okoli 2000 afriških migrantov, ki so pluli proti italijanski obali. Reševalna akcija je ponavadi le izgovor za deportacijo migrantov nazaj v afriške države ali zaprtje v centre za tujce. Italijanske oblasti so se resneje lotile tako imenovanih reševalnih akcij, potem ko se je lani v mediteranskem morju utopilo več sto migrantov, ker državna mornarica in obalne straže niso pravočasno intervenirale. Ladje, s katerimi migranti pridejo iz severne Afrike na italijanski otok Lampedusa ali na Sicilijo, so ponavadi v slabem stanju in pogosto obtičijo sredi morja. Po mednarodnem pravu so državne oblasti v mednarodnih vodah dolžne rešiti vse oblike žrtev brodoloma, vendar te zapovedi – v primeru migrantov - pogostokrat kršijo.

Prek omenjene morske poti pride največ nedokumentiranih migrantov v Evropsko unijo, kjer največkrat zaprosijo za azil na Siciliji ali otoku Lampedusa. Po arabski pomladi, ki se je začela leta 2011, se je število beguncev povečalo, iz migracijskih uradov pa jih zaradi boljšega vremena pričakujejo še več.

Zaključuje se neuradni referendum za odcepitev Benečije na predlog Beneškega gibanja za neodvisnost, katere podpornik je tudi predsedujoči Benečiji Luca Zaia. Glavni razlogi za odcepitev so predvsem ekonomski - v Rim se od beneške dežele steka 71 milijard evrov, v obliki investicij pa se vrne 21 milijard evrov manj, čeprav predstavniki gibanja obenem trdijo, da proces “italianizacije” izrinja pristno dediščino Benečije. Po doslej znanih rezultatih naj bi približno 65 odstotkov prebivalstva podpiralo odcepitev.

Turške oblasti so omejile dostop do socialnega omrežja Twitter. Turški uporabniki tega popularnega socialnega omrežja poročajo, da so bili namesto odobrene prijave napoteni na posebno spletno stran, ki je citirala odločitev sodišča o omejitvi do njenega dostopa. Po besedah sodišča naj bi objavljene vsebine grobo posegale v zasebnost nekaterih turških državljanov, vendar niso želeli natančneje pojasnjevati, koga s tem mislijo. V javnosti najbolj odmevajo tviti, ki govorijo o premoženju turškega premierja. Tako se niti ni čuditi dejstvu, da je najbolj zagrizen turški borec proti Twitterju prav premier Recep Tayyip Erdogan. Ta je ob tem povedal, da prepoved dostopa do tega socialnega omrežja manifestira moč turške države.

Tajsko ustavno sodišče je razveljavilo rezultate februarskih predčasnih parlamentarnih volitev. Do nepravilnosti med volilnim procesom naj bi prišlo zaradi protestnikov, ki so ovirali volilni proces. Ulični izgredi so volitve onemogočili v petini vseh volilnih okrožij, s čimer so preprečili dosego volilnega kvoruma. Volitve v spodnji dom so tako po besedah tajskega ustavnega sodišča nelegalne in nelegitimne. Politična kriza se na Tajskem vleče že od leta 2008, ko so z vojaškim prevratom z oblasti vrgli Taksina Šinavatro, brata trenutne predsednice vlade Yingluck Šinavatre. V torek so sicer na Tajskem odpravili izredne razmere, kar nakazuje na ponovno politično stabilizacijo države.

Protesti so medtem izbruhnili tudi v Tajvanu, kjer je v torek okoli 200 študentov zasedlo tamkajšni parlament. Situacijo in razvoj dogodkov je opisal Luka Furjan, študent sinologije na izmenjavi v Tajvanu. Protestniki so v stavbi nemudoma napravili barikade in oznanili, da bodo na svojem položaju vztrajali do današnje pravne revizije trgovskega sporazuma s Kitajsko.

Izjava dostopna v zvočnem zapisu.

Razlog za proteste je bila oznanitev podpisa trgovinskega sporazuma s Kitajsko, ki bi z večjo liberalizacijo meddržavnega gospodarskega sodelovanja po besedah študentov iz Tajvana naredil drugi Hongkong, ki bi padel pod nadzor Kitajske. Sporazum predvideva možnost investicij v nekatere doslej zaprte storitvene sektorje v obeh državah. Prav tako pakta o gospodarskem sodelovanju obeh držav ni podprla opozicija, ki zatrjuje, da vlada ni prisluhnila njihovim predlogom. Sporazum o trgovskem sodelovanju je politično sporen tudi zaradi zgodovinskih konfliktov obeh držav. Bojazni študentov o kitajskih ozemeljskih apetitih po Tajvanu so, glede na uradno stališče Pekinga, ki trdi, da je Tajvan del Kitajske, zelo upravičene.

Novice iz Slovenija

 

Za danes je napovedan tihi protest s konopljo. Govorili smo z aktivistom Sanjinom Jašarjem, ki nam je za začetek povedal, kaj je namen shoda.

Izjava dostopna v zvočnem zapisu.

Časi, ko bomo lahko zavohali travo, kajeno v rekreativne namene, še niso na vidiku, v protest za podporo medicinske uporabe pa bodo posamezniki na različnih javnih površinah zasadili semena konoplje.

Izjava dostopna v zvočnem zapisu.

Sanjin poziva:

Izjava dostopna v zvočnem zapisu.

Interesenti, ki bi pri protestu radi sodelovali, pa niso vključeni v tako ali drugačno obliko skupnosti ljubiteljev “zelene”, prek katere bi prišli do semen, naj bodo malce kreativni:

Izjava dostopna v zvočnem zapisu.

Ob akciji velja opozoriti balkonske vrtičkarje, da industrijska konoplja lahko osemeni svoje sestrične v radiju desetih kilometrov, kar lahko vpliva na kvaliteto pridelka.

Zaključimo z najavo seminarja o uporabi konoplje v medicinske namene z naslovom Demistifikacija konoplje, ki bo naslednjo soboto, devetindvajsetega marca, v veliki dvorani Grand hotela Union.

ODPOVED: OFF sta pripravila vajenca Lio in Martin pod nadzorom Luke Tetičkoviča.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness