OFF to France

Aktualno-politična novica
11. 11. 2022 - 15.00
 / OFF

V francosko pristanišče Toulon je priplula ladja Ocean Viking, ki je z več kot dvesto migranti na krovu dva tedna zaman čakala na dovoljenje italijanske vlade za privez. Francoska vlada pravi, da gre za enkratno dejanje, in kritizira italijanske poteze kot nerazumljive in nesprejemljive. Po francoski izjavi bo italijansko zavračanje sprejema ladje imelo posledice v odnosih med državama. Italijanska premierka Giorgia Meloni vztraja pri dokazovanju svojega desničarstva z nespoštovanjem mednarodnega prava o sprejemo rešenih beguncev. 

Mestno sodišče v kirgizistanski prestolnici Bíškek je zavrnilo pozive več kirgizistanskih politikov in aktivistov, da bi prek 20 protestnikov sojenje dočakalo na prostosti. Oblasti so jih 23. oktobra pridržale zaradi suma organizacije množičnih izgredov. Skupina opozicijskih politikov in aktivistov nasprotuje izmenjavi 4500 hektarjev velikega vodnega rezervoarja Kempir-Abad za okoli 19 tisoč hektarjev uzbekistanskega ozemlja, saj menijo, da bi moral rezervoar ostati pod nadzorom Kirgizistana, kljub temu da večino vode porablja Uzbekistan. Po poročanju kirgizistanske tiskovne agencije sta zunanja ministra dogovor o mejnih območjih in o upravljanju z vodnim rezervoarjem podpisala prejšnji teden.

Balkanski borci na ukrajinskem bojišču
 / 1. 10. 2022
Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da se je ruska vojska z desnega brega reke Dneper v mestu Hersón umaknila brez izgub. Celotno oblast kljub temu še vedno razumejo kot del Ruske federacije in ne umikajo priključitve. Ukrajinski poslanec hersonskega regionalnega parlamenta Serhij Klan je sicer zatrdil, da se je več ruskih vojakov preobleklo v civiliste, ker drugače niso mogli zapustiti mesta.

Združene države Amerike so z Južno Korejo sklenile pogodbo o dobavi topniškega streliva za pomoč Ukrajini. Kljub uradnim navedbam Združenih držav Amerike, da je strelivo namenjeno za vojno v Ukrajini, južnokorejska vlada pričakuje, da bo končni uporabnik ameriška vojska in se deklarativno vzdržuje pošiljanja kakršnegakoli orožja Ukrajini. Po ameriških navedbah bodo strelivo kupili s sredstvi iz Iniciative za varnostno pomoč Ukrajini, a ni znano, ali bo v Ukrajino poslano neposredno ali prek Združenih držav Amerike.

Sodišče ameriške zvezne države Connecticut je odločilo, da bo moral skrajnodesničarski teoretik zarot Alex Jones družinam ubitih v pokolu na šoli Sandy Hook plačati dodatne pol milijarde evrov odškodnine. Odškodnino bo moral plačati zaradi širjenja lažnih trditev, da so starši umrlih plačani igralci, katerih namen je povečati podporo za strožji nadzor nad nabavo in lastnino orožja. Jones je tako po več sodbah dolžan že okoli milijardo in pol evrov odškodnine.

Avstralska policija je za uhajanje zdravstvenih podatkov več kot 10 milijonov strank ponudnika zdravstvenega zavarovanja Medibank okrivila skupino ruskih hekerjev REvil. Avstralska policija prav tako zahteva, da ruska policija pomaga v preiskavi hekerske skupine. Ruska policija pa trdi, da so skupino spomladi že ustavili s pomočjo informacij, pridobljenih od Združenih držav Amerike. 

Državni uslužbenci v Južni Afriki stavkajo za višje plače. Po zastoju v pogovorih z vlado so se odpravili na stavko, kar ogroža delovanje nujnih služb v državi. Trenja med uslužbenci in vlado so se zaostrila, ko je minister za delo Thulas Nxesi izjavil, da bodo v celotnem javnem sektorju plače zvišali za 3 odstotke, medtem ko stavkajoči zahtevajo 6,5-odstotno povišanje. Stavko vodi sindikat Asociacija državnih uslužbencev, katerega člani so včeraj protestirali pred pisarno zakladnice v Pretoriji s črnimi transparenti z napisom »Javni uslužbenci krvavijo«. Opozorili so, da bo imela stavka resne posledice na področjih notranjih zadev, transporta in nadzora mej, in ministrovo komunikacijo okrivili za poslabšanje že tako skrhanih odnosov med sindikati in državo. Finančni minister Enoch Godongwana je med oktobrsko predstavitvijo »mini proračuna« izjavil, da si vlada lahko privošči le 3,3-odstotno povišanje plač, kar pa je daleč pod inflacijo v Južni Afriki, ki je julija dosegla vrh pri 7,8 odstotka.

Funkcionarji Srbske liste so množično odstopili iz kosovskih institucij
 / 7. 11. 2022
Kosovska volilna komisija je zamenjala deset odstopljenih srbskih poslancev državnega parlamenta. Poslanci Srbske liste so prejšnji teden z drugimi srbskimi javnimi uslužbenci protestno odstopili s svojih položajev. Kosovska volilna komisija je sklenila, da jih bo zamenjalo devet poslancev iz iste stranke in en poslanec iz druge največje srbske stranke v državi, Civilne iniciative za svobodo, pravico in preživetje. Menjava prihaja v obdobju povišanih napetosti, v luči katerih se bosta na političnem vrhu v Parizu srečala srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Albin Kurti z namenom razrešitve konflikta med srbsko in albansko narodno skupnostjo. Konflikt je sprožila prepoved uporabe srbskih registrskih tablic v štirih severnih občinah Kosova s srbsko večino, posledica prepovedi pa so bili tudi odstopi prej omenjenih poslancev in številnih drugih javnih uslužbencev.

Gradnja obvoznice mimo Hrpelj in Kozine se lahko začne. Obvoznica bo skupen projekt podjetij Godina s Kozine in Rudar z Reke, nanjo pa prebivalci obeh krajev čakajo že od leta 1998. Nova obvoznica bo obe naselji razbremenila tovornega prometa in cesto naredila varnejšo za najranljivejše udeležence v prometu. Gradnja se bo začela po skoraj trimesečni prekinitvi postopka, saj se je eden od neizbranih izvajalcev pritožil na odločitev občine, a je državna revizijska komisija pritožbo zavrnila kot neutemeljeno in gradnji obvoznice pod izbranima izvajalcema pustila prosto pot. Na občini predvidevajo, da bo obvoznica zgrajena v roku dveh let.

V državnem zboru so razpravljali o predčasnem povišanju pokojnin in pomoči domovom za starejše. Kriza se poleg energetike pozna tudi na stroških bivanja, zato odločajo o predčasnem povečanju pokojnin. Domovom za ostarele želi vlada nameniti 13 milijonov, kar bi služilo pokritju v zadnjih mesecih izpogajanih višjih plač in blaženju draginje. Na seji so obravnavali tudi predlog novele zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma, ki je že prestal glasovanje na odboru za finance. Zakon so tudi že potrdili. Z zakonom želi vlada urediti nadzor nad izvorom premoženja pri politično izpostavljenih osebah in gotovine pri čezmejnem prenosu. 

COP24 po notah rudarskega ansambla
 / 5. 12. 2018
Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj ne bo obratoval do konca novembra, premogovnik Velenje pa je podpisal pogodbi za uvoz indonezijskega premoga. Zaradi aktualne energetske krize je že od 14. oktobra šesti blok Termoelektrarne Šoštanj ustavljen, z delom naj bi nadaljeval v zimskih mesecih, ko bo potreba po energiji večja in uvoz dražji. Vzrok za varčevanje je predvsem v nezadostnih količinah izkopanega lignita v premogovniku Velenje. V skladu s tem je premogovnik sredi nabavnega postopka, v sklopu katerega so podpisali dve pogodbi za uvoz indonezijskega premoga, dogovarjajo pa se tudi z balkanskimi in vzhodnoevropskimi dobavitelji.

Kandidat za župana Ljubljane Aleš Primc je vložil ustavno pritožbo na prepoved referenduma o družinskem zakoniku. S tem želi doseči, da bi ponovno lahko razpisali referendum, ki ga je državni zbor izglasoval kot nedopustnega, saj implementira ustavno odločbo, na kar ni mogoč razpis zakonodajnega referenduma.

OFF sta pripravila vajenca Luka in Tilen, mentoriral je Jan. 

 

 

Vir slike: vajenec Tilen (avtorsko delo), FreeSVG 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.