28. 8. 2014 – 14.00

OFF turistov na socialni pomoči

Audio file

V Pakistanu se po štirinajstih dneh nadaljujejo protivladni množični protesti. Prvič od njihovega začetka se je na njih javno odzval pakistanski premier Nawaz Sharif in zavrnil vse možnosti za svoj odstop. Voditelja protesta - muslimanski klerik Al Kadri in opozicijski voditelj Imran Khan - bosta zato nadaljevala s protesti.

Neodvisna komisija Združenih narodov je Islamsko državo in sirsko vlado obtožila vojnih zločinov. Islamska država izvaja javne eksekucije, na katerih so prisotni tudi otroci. Otroke Islamska država tudi novači v svoje vrste. Na drugi strani poročilo komisije tudi navaja, da naj bi sirska vlada v aprilu večkrat uporabila bojni plin klor. Ta se je skupaj z ostalimi eksplozivi nahajal v sodih, ki jih je sirska vojska odvrgla iz helikopterjev. Takšna eksplozivna sredstva so nenatančna, zato pa nevarna tudi za civilno prebivalstvo. Obtožbe letijo tudi na zapiranje moških sorodnikov uporniških borcev ter na mnoge nepojasnjene smrti v zaporih. Preiskovalci so sestavili tudi tajen seznam štirih ljudi, ki bodo prejeli mednarodno obtožnico za vojne zločine.

V Libiji so Združeni narodi poostrili embrago na uvoz orožja in prepovedali potovanja voditeljem muslimanskih milic. A libijski ambasador v Združenih narodih opozarja, da se država vsak dan potopi globlje v državljansko vojno. Zaradi spopadov med libijsko vlado in islamskimi milicami iz Tripolija beži množica sto tisočih beguncev, sto petdeset tisoč pa jih je že pobegnilo iz Libije. Konflikt se stopnjuje vse od Gadafijevega padca in umika zahodnih sil iz države. Pomoč takratni novoizvoljeni vladi pa je bila s strani zahoda zelo majhna. Združene države Amerike trdijo, da so bila tuja letala, ki so pred nekaj dnevi napadla položaje islamskih milic, egipčanskega in savdijskega izvora, kar pa omenjeni državi zanikata.

Ukrajinski uporniki so vkorakali v mesto Novozavovsk, ki leži na obali Azovskega morja. Ukrajina izgublja vse več obale, uporniki pa se približujejo strateškemu pristanišču Mariopol. Kijev in ameriška vlada Rusijo obtožujeta, da se v Ukrajini bori veliko ruskih vojakov, uporniki pa odgovarjajo, da je v njihovih vrstah okrog štiri tisoč Rusov, a so prostovoljci in ne vojaki.

Nemška vlada je pripravila osnutek zakona za boj proti zlorabam socialne pomoči, ki jo prejemajo tuji državljani. Sodišča bodo po novem za kaznovanje takih zlorab določile kazen v obliki prepovedi vstopa v državo za do pet let. Tak ukrep je do sedaj čakal le tiste, ki so bili spoznani za grožnjo nacionalni varnosti. Po novem zakonu se bo tudi skrajšal rok za priseljence, v katerem si morajo poiskati zaposlitev. Evropska komisija bo preučila, ali je predlog v skladu z evropsko direktivo o svobodnem prehajanju prebivalstva. Kritiki zakona trdijo, da bo nov zakon le prestrašil ljudi, da za socialno podporo ne zaprosijo, njegov pravi namen pa je, da se pomiri nestrpno nemško prebivalstvo.

Medtem se več nemških lokalnih mestnih oblasti pritožuje nad prihodom velikih romskih družin iz Romunije in Bolgarije, ki prejemajo socialne pomoči in visoke otroške dodatke, a naj hkrati ne bi imeli nobenega namena iskati zaposlitve. Nemška vlada je odgovorila s finančnimi injekcijami v sklade, namenjene socialnim pomočem, in dodatnim denarjem, namenjenim integraciji.

V Sloveniji se veliko vrti okrog stranke Mira Cererja. Vsebina pride pred formo in vsebina koalicijske pogodbe naj bi bila sedaj usklajena, forma pa še ne popolnoma. Dogovoriti se morajo še o ministrskih stolčkih, saj Desusovi pogajalci zahtevajo več ministrstev, če bo za komisarko izbrana Tanja Fajon iz Socialnih demokratov.

Cerar je v telefonskem pogovoru s predsednikom Evropske komisije Junckerjem izrazil svoje preference do kandidatov, ki prihajata iz vrst koalicijskih strank, torej - odrekel je svojo podporo samopredlagani Alenki Bratušek.

Znan pa je tudi poslanec, ki bo nadomestil Cerarja, ki je postal predsednik vlade. To bo Dušan Verbič, bivši načelnik Upravne enote Ljubljana.

 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.