OFF vstaje

Aktualno-politična novica
28. 3. 2013 - 17.00
 / OFF

Več kot tisoč oboroženih civilistov, ki so vzeli pravico v svoje roke, so zasedli mesto Tierra Colorada na jugozahodu Mehike v odziv na ponedeljkov uboj enega izmed njihovih voditeljev, Guadalupe Quinones Carbajala. Oboroženi z avtomatskimi puškami so zadržali lokalnega vodjo policije, ki ga obtožujejo uboja in sodelovanja z narkokarteli, ter še enajst drugih policistov, preiskovali so tudi hiše. V mesto je država poslala državno policijo in vojsko, množica pa, ki je bila v večini oborožena s puškami, se je umaknila šele, ko so lokalne oblasti omenjenega vodjo policije suspendirale in obljubile, da bodo proti njemu sprožile preiskavo. V Guerreru so zaradi nasilja kriminalnih združb in neuspeha policije, da bi zagotovila varnost, skupine za samozaščito čedalje bolj številčne. Skupine pravijo, da se borijo proti nasilju, ugrabitvam in izsiljevanju kriminalnih skupin, v zameno pa so jih obtožili kršenja zakona in zlorabe pravic tistih, ki so jih pridržali. V Mehiki je v zadnjih šestih letih zaradi z drogami povezanega kriminala umrlo že vsaj 70 tisoč ljudi.

Egiptovsko prizivno sodišče je odredilo preklic odločitve predsednika države Mohameda Mursija, ki je novembra odpustil glavnega državnega tožilca Abdela Mahuida Mahmuda in na njegovo mesto imenoval drugega, Talata Ibrahima. Mursijeva poteza, ki je bila ena od prvih po tem, ko si je dodelil nove moči, je razjezila višje sodnike, ki so dejanje dojeli kot napad na njihovo avtoriteto. Ena od novih uredb predsednika je sicer sodstvu odvzela tudi vsakršno moč, da bi preklicala odločitve, ki jih predsednik sprejme, vendar se je tej moči Mursi zaradi množičnih protestov sčasoma odpovedal, umaknil pa ni novo imenovanega glavnega tožilca. Mursi naj bi se sicer trenutno nahajal v Katarju na srečanju Arabske lige.

Evropska komisija predlaga zakonodajo, s katero želi doseči večjo preglednost nad aktivnostmi EUROPOL-a s strani nacionalnih in evropskih institucij, obenem pa skupni policiji širi pristojnosti in nalaga več delovnih nalog v boju proti kriminalu in terorizmu, sporočajo iz Bruslja. Predstavniki komisije o širitvi pristojnosti še niso podali konkretnih podatkov in razlag, poudarjajo pa, da bi v primeru sprejetja zakonodaje EUROPOL veliko bolje kot doslej upravljal z osebnimi podatki in te varoval. Zakonodaja obenem predvideva spojitev CEPOL-a, evropske visoke šole za policijo v Londonu, s sedežem EUROPOL-a v Haagu. CEPOL je sicer prva agencija Evropske unije, ki je zaradi nepravilnosti in nepreglednosti delovanja utrpela zamrznitev bančnega računa s strani Evropskega parlamenta.

Vojaški in vladni vrh Tajske je ob mediaciji Malezije začel mirovne pogovore z uporniško skupino s skrajnega juga države, do pred stoletjem samostojnega Islamskega sultanata. Upori so se ponovno pričeli pred desetletjem in terjali približno 5.000 življenj, uporniki pa po večini napadajo simbole pretežnega prebivalstva na Tajskem – učitelje, budistično duhovščino in oblast, bodisi lokalno ali vojaško. Pogovori s predstavniki največje med uporniškimi skupinami Barisan Revolusi Nasional bodo sprva potekali v iskanju skupnega zaupanja in zmanjševanja nasilja, sčasoma naj bi se pogovorom pridružile tudi druge uporniške skupine, celoten mirovni proces pa naj bi terjal več let usklajevanja med sprtima stranema.

Norveška agencija za varnost hrane je sporočila, da bodo norveško prehrambeno podjetje Kuraas prijavili lokalnim oblastem, saj so ugotovili, da njihovi halal produkti vsebujejo med 5 in 30 odstotkov svinjskega mesa. Podjetje je medtem že sporočilo, da ni imelo namena zavajati svojih potrošnikov, temveč je najverjetneje prišlo do napačnega etiketiranja. Prašičjo DNK so našli tudi v klobasah in šunki, ki jo proizvajajo v moskovski tovarni Tsaritsino, ki ponuja vrsto halal proizvodov. Vendar so z Vseruskega inštituta za raziskavo mesa Gorbatov sporočili, da to še ne pomeni, da je v izdelkih dejansko svinjina, temveč bi bili lahko produkti zgolj v kontaktu s svinjino. V Kanadi pa je močno v porastu prodaja kozmetike, namenjene muslimankam. Tako imenovani halal make-up ne vsebuje živalskih proizvodov, alkohola in drugih sestavin, ki jih islamsko pravo prepoveduje.

Zveza društev upokojencev je v Državnem zboru skupaj s pet tisoč šeststo devetindvajsetimi podpisi podpore volivcev in volivk vložila predlog novele zakona o volitvah. Predlog predvideva, da bi polovico poslancev volili po obstoječem sistemu, polovico pa na način neposrednih večinskih volitev. Predsednica Zveze društev upokojencev Mateja Kožuh Novak nam je tako utemeljila njihov predlog:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Ob osemnajsti uri bo na Oddelku za gozdarstvo Biotehniške fakultete predavanje Setha Wilsona, enega vodilnih svetovnih strokovnjakov za konflikte med rjavimi medvedi in ljudmi. Predstavil bo svoje izkušnje z večjim projektom v ameriški zvezni državi Montana, kjer so v treh letih s pomočjo inovativnih pristopov osveščanja in vključevanja javnosti v reševanje konfliktov ter preprečevanja dostopa do antropogenih virov hrane za medvede uspeli zmanjšati vse konflikte med medvedi in tamkajšnjim lokalnim prebivalstvom za kar 91 %. Izsledki tega projekta so lahko v pomoč tudi v Sloveniji, kar nam je pojasnil dr. Miha Krofel z Biotehniške fakultete:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness