17. 5. 2024 – 15.00

Porevizijski ŠouOFF

Audio file

Audio file
16. 5. 2024 – 17.00
O zasedbi univerze SciencesPo

Univerza v belgijskem Gentu je prekinila sodelovanje s tremi izraelskimi institucijami, povezanimi z izraelskimi oblastmi in orožarsko industrijo. Vodstvo univerze je prekinilo sodelovanje s Holonskim tehnološkim inštitutom, tehnološkim inštitutom MIGAL Galilee in kmetijsko raziskovalno organizacijo Volkani Center. Dekan fakultete je odločitev sprejel po priporočilu univerzitetnega odbora za človekove pravice, ki je ugotovilo, da so institucije neposredno povezane z izraelsko orožarsko industrijo ali pa so v lastništvu izraelskih oblasti. Odločitev vodstva univerze sledi 11-dnevni zasedbi univerzitetnega kampusa. Študentje so v odzivu pozdravili prekinitev sodelovanja z izraelskimi institucijami, a opozorili, da bo zasedba potekala, dokler univerza ne prekine sodelovanja še s preostalima dvema izraelskima ustanovama. 

Audio file
8. 4. 2024 – 17.00
Protesti delavcev proti trgovanju z Izraelom

Španska vlada je zavrnila prošnjo za vplutje ladje z orožjem, namenjenim v Izrael. Gre za ladjo Marianne Danica, ki pluje pod dansko zastavo in ki je zaprosila za privez v cartagenskem pristanišču 21. maja. Po poročanju španskega časopisa El País ladja prevaža 27 ton eksplozivnega materiala, namenjenega v izraelsko pristanišče Haifa. Španski zunanji minister José Manuel Albares je odločitev označil kot načelno in naznanil, da Španija tudi v bodoče ne bo dovolila vplutja ladij z orožjem, namenjenim v Izrael. Prepoved vplutja sicer prihaja v času spora med premierjem Pedrom Sánchezom in levo koalicijo Sumar, nekdanjim Podemosom,  glede druge ladje, Borkum, ki je do Cartagene priplula prejšnji petek. V Sumarju trdijo, da tudi Borkum prevaža vojaški material v Izrael, in so od Sáncheza zahtevali prepoved vplutja v pristanišče. Španski minister za promet Óscar Puente očitke zavrača in trdi, da gre v primeru ladje Borkum za orožje, namenjeno na Češko. Po podatkih portala VesselFinder je ladja zdaj na poti v Luko Koper, kamor bo po podatkih portala prispela 22. maja. Kaj ob tem zahtevajo od slovenske vlade, razloži Barbara Vodopivec iz Gibanja za pravice Palestincev. 

Vodopivec

Audio file
28. 4. 2023 – 17.00
»Prvi levičarski predsednik v zgodovini moderne Kolumbije«

Direktorja kolumbijskega zapora Modelo v Bogoti Élmera Fernandeza so ubili neznani napadalci. Kolumbijski predsednik Gustavo Petro je ob tem družini direktorja izrekel sožalje in napovedal vzpostavitev odbora za varnost, ki se bo ukvarjal z izboljšanjem varnosti v kolumbijskih zaporih. Oblasti so sicer že februarja razglasile izredno stanje v zaporih, s katerim so med drugim omejile obiske in vodstvom zapora dale večjo avtonomijo pri razporeditvi sredstev. Fernandez je mesto direktorja zapora, ki sprejme skoraj tri tisoč zapornikov, zasedel pred šestimi tedni. 

Audio file
19. 4. 2024 – 17.00
Hrvaške predčasne parlamentarne volitve, ki spremenijo veliko, a v resnici nič

Hrvaški sabor potrjuje novo vlado, na čelu katere bo ostal dosedanji premier Andrej Plenković iz vrst Hrvaške demokratske skupnosti, krajše HDZ. Glasovanje o potrditvi ministrske zasedbe sledi koalicijski pogodbi, ki jo je HDZ včeraj sklenil z neoustaškim Domovinskim gibanjem. Gibanje je v novi vladi dobilo novoustanovljeno ministrstvo za demografijo ter ministrstvi za kmetijstvo in gospodarstvo. V vladi sicer ne bo predsednika Domovinskega gibanja Ivana Penave in ostalih vidnejših predstavnikov gibanja. Vsi HDZ-jevi ministri iz prejšnje bodo ostali v novi vladi, v kateri bo sedelo 18 ministrov, dva več kot v prejšnjem mandatu. Vladajočo koalicijo sestavlja 79 poslancev v 150-članskem saboru, skupaj s predstavniki manjšin. Treh predstavnikov srbske manjšine ni v koaliciji, kar je bil izrecen pogoj Domovinskega gibanja za vstop v vlado. 

Mariborski in ljubljanski kriminalisti so v okviru preiskave nekdanje ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik opravili hišne preiskave. V okviru preiskave so prečesali domove, poslovne prostore in prostore ministrstva. Pri tem so zasegli elektronske naprave in dokumentacijo. Ajanović Hovnik preiskujejo zaradi suma zlorabe uradnega položaja pri razpisu, v katerem je ministrstvo marca lani razpisalo skoraj 11 milijonov evrov državnega denarja nevladnim organizacijam. Na razpisu je Inštitut za preučevanje enakosti spolov, ki ga vodi ministričina nekdanja sodelavka in poslovna partnerka Kaja Primorac, dobil levji delež sredstev. Razpis so na ministrstvu kasneje v celoti razveljavili. 

Audio file
4. 4. 2024 – 16.00
O prenovah mariborskega mestnega središča in potrebah prebivalcev

Vrhovno sodišče je zavrnilo pritožbo mariborskega župana Saše Arsenoviča, s katero je želel doseči začasno zadržanje odloka mestnega sveta o ustanoviteljskih pravicah v Javnem holdingu Maribor. Te pravice je novembra županu odvzel mestni svet, v katerem Arsenovič nima zagotovljene večine. Javni holding Maribor sestavljajo občinska podjetja, med drugim Energetika Maribor, Snaga Maribor in Mariborski vodovod. Vsebinske odločitve o odloku sodišča še niso sprejela. Vrhovno sodišče je Arsenoviču pojasnilo, da je bil v svojem utemeljevanju nepopravljivih posledic, ki bi po njegovem nastale s tem, ko sam nima nadzora nad holdingom, preveč pavšalen.

Državna volilna komisija je sprejela sklep, po katerem bo prazno poslansko mesto v kvoti Gibanja Svoboda zasedel Branko Zlobko. V državnem zboru bo zamenjal Moniko Pekošak, ki je aprila odstopila zaradi zaposlitve na Darsu, kjer dela kot svetovalka uprave državnega avtocestnega podjetja. Zlobko je upokojeni vojaški častnik, predsednik Zveze lovskih družin Kočevje in član upravnega odbora Lovske zveze Slovenije.

Audio file
7. 2. 2024 – 18.00
Nezakonit dodatek za delovno uspešnost direktorja Klasinca

Računsko sodišče je Študentski zbor Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, krajše ŠOU, pozvalo k ukrepanju, da bo letno poročanje ŠOU skladno z Zakonom o računovodstvu. Računsko sodišče je objavilo porevizijsko poročilo, s katerim ocenjuje ukrepe, ki jih je ŠOU predlagala za odpravo neučinkovitosti poslovanja pri zastopanju študentskih interesov, ki jih je sodišče ugotovilo v lanski reviziji. Med drugim sodišče ugotavlja, da ŠOU ni storila dovolj za upoštevanje priporočila sodišča v točki računovodskega poročanja, saj ni navedla konkretnih načinov, s katerimi bi zagotovila računovodsko poročanje v skladu s predpisi. ŠOU se v odgovoru na revizijo sklicuje na poslano zahtevo o obrazcu, ki so ga poslali na Ajpes, kar po mnenju računskega sodišča ni zadovoljiv ukrep. ŠOU bi morala, tako sodišče, navesti aktivnosti, ki bi jih organizacija izvedla še pred izdajo letnega poročila, česar ŠOU ni storila. Zato je po ugotovitvi sodišča ŠOU kršila obveznost dobrega poslovanja. Študentska organizacija je Ajpesu poslala obrazce za osebe zasebnega prava, čeprav bi po ugotovitvah sodišča morala upoštevati določbe, ki se nanašajo na osebe javnega prava. Bolj podrobno bodo o porevizijskem poročilu poročali na Univerzitetni redakciji. Študentski zbor mora o svoji odločitvi računskemu sodišču poročati v roku 30 dni.

 

Vir fotografije: Društvo turističnih novinarjev Slovenije, Cveta Potočnik, fotografija objavljena s privolitvijo avtorice

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj