22. 9. 2023 – 15.00

S kim si takav si OFF

Audio file

Audio file
17. 8. 2022 – 21.00
Pogovor o vlogi pravoslavne cerkve v rusko-ukrajinski vojni

Bolgarski oblastniki so zaradi ogrožanja državne varnosti iz države izgnali vodjo ruske pravoslavne cerkve v Bolgariji arhimandrita Vasijana in dva beloruska duhovnika. Po trditvah Bolgarske agencije za nacionalno varnost je trojica v službi Boga sodelovala pri vplivu Rusije na bolgarsko družbeno-politično življenje. Poleg izgona imajo omenjeni tudi pet let prepovedi vstopa v državo. Ustanovitelj portala Cross-border Talks Vladimir Mitev pravi, da je izgon predstavnikov pravoslavne cerkve v Bolgariji močno povezan z izgonom treh ruskih diplomatov iZ Makedonije prejšnji teden. 

Izjava

Audio file
14. 9. 2022 – 21.00
Gibanje brezdomnih delavcev v luči brazilskih predsedniških volitev

Brazilsko vrhovno sodišče je z devetimi glasovi za in dvema proti odločilo proti poskusu, da bi staroselcem odrekli pravico do zavarovane zemlje, kjer fizično niso bili prisotni leta 1988, ko je bila sprejeta trenutna ustava. Ta poskus so podpirali predvsem veliki kmetje, ki si trenutno lastijo zemljo, na kateri že več sto let živijo staroselci. Po pobudi, imenovani »argument časovnega okvira«, bi morali staroselci dokazati, da so bili tam fizično prisotni leta 1988. Oba sodnika, ki sta glasovala za uvedbo tega »argumenta«, sta bila imenovana v času desničarskega predsednika Jaira Bolsonara, ki je med svojim predsedovanjem vodil protistaroselsko politiko. Staroselce so podprli tudi okoljevarstveniki, ki trdijo, da so se staroselski rezervati izkazali za najboljši način proti krčenju gozdov. Zmago, ki so jo sicer dosegli znotraj institucij zatiralske in v preteklosti do njih genocidne države, so staroselci proslavili pred vrhovnim sodiščem. 

Latvija je 3500 ruskih državljanov in državljank pozvala, naj zapustijo državo. Tamkajšnje oblasti trdijo, da gre za ruske državljane, ki niso vložili dokumentov za podaljšanje bivanja oziroma se do prvega septembra niso prijavili na test znanja latvijskega jezika. Latvijski parlament je namreč lani kot del protiruskih politik v luči vojne v Ukrajini sprejel spremembo zakona, po katerem je pogoj za bivanje ruskih državljanov v tej baltski državi znanje latvijskega jezika na stopnji A2. Kdor se je na izpit prijavil, a ga ni opravil, lahko zaprosi za dovoljenje za bivanje za dve leti in izpit ponovno opravi v tem času. Ta zakon vpliva na okoli 20 tisoč ruskih državljanov in državljank, ki trenutno živijo v Latviji.

Natova misija na Kosovu, krajše KFOR, na severovzhodu države začenja z vojaškimi vajami, imenovanimi Robust Ram, ki bodo trajale do prihodnje srede. Pri orodju Natovega imperializma poudarjajo, da se bodo izvajale zgolj rutinske vaje, s katerimi bi utrdili svojo pripravljenost v primeru stopnjevanja konflikta. Razmere so se na severu Kosova močno zaostrile po aprilskih lokalnih volitvah, ko so bili v štirih večinsko srbskih občinah za župane izvoljeni Albanci. 

Indijski parlament je podprl zakon, ki določa, da bo v spodnjem domu parlamenta in parlamentih zveznih držav ena tretjina mest rezervirana za ženske predstavnice ljudstva. V spodnjem domu parlamenta sta proti spremembi zakona, ki je bil prvič predlagan že pred 27-imi leti, glasovala zgolj dva poslanca. Tokrat je spremembo zakona predlagala vladajoča stranka BJP predsednika vlade Narendre Modija. Sprememba zakona bo prišla v veljavo na splošnih volitvah, ki so predvidene za naslednjo pomlad. Trenutno sicer ženske zasedajo zgolj 13 odstotkov sedežev v spodnjem domu parlamenta.

Audio file
16. 7. 2022 – 15.00
Južna hemisfera o debaklu demokracije v Tuniziji

Tunizijsko državno tožilstvo je pridržalo karikaturista Tavfika Omraneja zaradi njegovih karikatur, na katerih se je umetnik norčeval iz tunizijskega predsednika Kaisa Sajeda. Po besedah Omranejevega odvetnika Anasa Kadusija je policija karikaturista brez prisotnosti odvetnika zadrževala več ur ter ga nato, kot je na Facebooku zapisal Omrane, izpustila. Predsednik države Sajed je poleti 2021 v državnem udaru odstavil vlado in razpustil parlament. Lani je s spremembo ustave Sajed oblast tudi formalno skoncentriral v svojih rokah. Pridobil si je pooblastila za imenovanje predsednikov vlade, ki izvršujejo njegove politike. V letošnjem letu je bilo v Tuniziji aretiranih že več kot 20 politikov, ki naj bi delovali proti državi. 

Ankaranski občinski svetniki zaradi odsotnosti opozicije niso sprejeli sklepa o razdelitvi premoženja, s katerim bi odgovorili na odlok občine Koper o razdelitvi ustanoviteljskih pravic v javnih zavodih. Občini se ne strinjata glede datuma, po katerem naj bi prišlo do delitve premoženja. Ankaranska občina za izhodišče jemlje junij leta 2011, torej datum, ko je bil sprejet sklep o ustanovitvi občine. Koprska občina pa stanje uveljavlja z začetkom leta 2015, ko je ankaranska občina po lokalnih volitvah začela z delovanjem. Med obema datumoma je koprska občina prodala in oddajala več nepremičnin, ki so danes del občine Ankaran. Ankaranski župan Gregor Strmčnik je v začetku meseca zaradi izpada prihodkov izdal sklep o začasni zaustavitvi izvajanja proračuna. Predstavniki liste Vsi smo Ankaran in Gibanja Svoboda se seje občinskega sveta niso udeležili, saj menijo, da je trenutno obravnave najbolj potreben županov sklep o zadržanju izvrševanja proračuna, česar pa ni bilo na dnevnem redu.

foto: Creative Commons, https://www.lookandlearn.com/history-images/YW045663V/Two-Indian-women-…

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj