10. 9. 2024 – 15.00

Sodni OFF Googlu in Applu

Audio file
Vir: Prirejen posnetek zaslona
Audio file
12. 2. 2024 – 17.00
Imran Khan volitve zmagal iz zapora

Pakistanska policija je aretirala več poslancev parlamenta iz stranke Pakistansko gibanje za pravico nekdanjega premierja Imrana Kana. V stranki trdijo, da je policija aretirala 13 njenih članov, med njimi predsednika stranke Goharja Ali Kana. Policija je sicer potrdila samo štiri aretacije, uradnega razloga zanje pa ni navedla. Aretacije sledijo protestom v prestolnici Islamabad, ki so potekali dan prej in na katerih je več tisoč podpornikov nekdanjega premierja zahtevalo njegovo izpustitev. Kan je v zaporu že več kot leto zaradi različnih obsodb, ki jih sodišča po pritožbah razveljavljajo, vendar Kan ostaja v zaporu zaradi novih obtožb in obsodb. Nazadnje ga je višje sodišče julija oprostilo po islamskem pravu nezakonite poroke, vendar je ostal v zaporu, saj so oblasti prej izdale tri nove naloge za aretacijo zaradi nasilja na protestih proti njegovi aretaciji maja lani. Poslanci Pakistanskega gibanja za pravico svoja mesta v parlamentu uradno zasedajo kot neodvisni poslanci, saj je bilo stranki, tako kot Imranu Kanu, na februarskih parlamentarnih volitvah prepovedano kandidirati zaradi obsodb. Kanovi neodvisni kandidati so osvojili relativno večino na volitvah, vendar niso uspeli sestaviti vlade.

Audio file
28. 6. 2017 – 17.00
Komisarka za konkurenčnost naložila kazen spletnemu velikanu Google v višini 2.4 miljarde eurov

Sodišče Evropske unije je zavrnilo pritožbo podjetja Google in potrdilo dve in pol milijardi evrov denarne kazni zaradi diskriminiranja konkurence. Kazen je Googlu za favoriziranje lastne spletne trgovine Google Shopping v prikazovanju rezultatov iskanja izrekla Evropska komisija leta 2017, a se je podjetje nanjo pritožilo. Uredba Evropske unije o digitalnih trgih tehnološkim podjetjem prepoveduje, da na svojih platformah preferenčno prikazujejo lastne storitve in proizvode. Preiskavo v tej zadevi je Evropska komisija sprožila leta 2010.

Isto evropsko sodišče je potrdilo še ukaz podjetju Apple za plačilo davkov v višini 13 milijard evrov. Plačilo 13 milijard evrov, ki jih je podjetje prihranilo zaradi davčnih ugodnosti na Irskem med letoma 2003 in 2014, je Applu ukazala Evropska komisija leta 2016. Po mnenju Evropske komisije so davčne ugodnosti predstavljale nezakonito državno pomoč. Apple in irska vlada sta se na odločitev pritožili in Splošno sodišče jo je razveljavilo julija 2020. Septembra istega leta se je nato komisija pritožila na Sodišče Evropske unije. Sodna potrditev odločitve komisije de facto opredeljuje Irsko, kjer je Apple prijavljal vse svoje dohodke iz držav Evropske unije, kot davčno oazo.

V Jordaniji prvič po spremembi volilnega sistema potekajo parlamentarne volitve. Volivci lahko po novem sistemu oddajo dva glasova. S prvo glasovnico oddajo glasove za posamezne kandidate. Na ta način izbirajo 97 od 138 poslancev spodnjega doma parlamenta. Z drugo glasovnico glasujejo za celotne liste političnih strank, med katere se na ta način razdeli preostalih 41 sedežev. Namen novega volilnega sistema je povečati vlogo političnih strank. Na dosedanjih parlamentarnih volitvah so kot neodvisni kandidati zmagovali plemenski vodje. Sistem je predlagala Kraljeva komisija za modernizacijo političnega sistema leta 2021, marca naslednje leto pa ga je potrdil parlament. 65-članski zgornji dom parlamenta še vedno imenuje kralj. 

Audio file
23. 11. 2023 – 0.05
Nočni program o genocidu v Gazi

Izraelska vojska je bombardirala begunsko šotorsko naselje Al Mavazi v Han Junisu, pri čemer je ubila 40 ljudi in jih še 60 ranila. Okupatorska vojska je napad pospremila z izjavo, da je bombardirala zračno poveljstvo Hamasa. Svetovna zdravstvena organizacija je medtem začela cepljenje proti otroški paralizi izvajati še na severu Gaze, kjer nameravajo cepiti 200 tisoč otrok, potem ko so na jugu in v osrednjem delu enklave uspeli cepiti nekaj več kot 400 tisoč otrok. Okupatorska vojska je hkrati izdala ukaz za evakuacijo območij, na katerih zdravstveni delavci načrtujejo cepilno akcijo.

Audio file
9. 2. 2024 – 17.00
O kmečkih protestih in problemih kmetijske politike EU

V avstralski prestolnici Kanbera so kmetje protestirali proti kmetijski politiki laburistične vlade. Po besedah organizatorjev se je protesta udeležilo več kot dva tisoč kmetov z vse države, pridružili pa so se jim tudi predstavniki konzervativne opozicijske Liberalne stranke. Kmetje nasprotujejo napovedani prepovedi izvoza živih ovc, omejitvi porabe vode in gradnji sončnih in vetrnih elektrarn ter električnih napeljav na podeželju. Trdijo, da se vlada s tem podreja okoljskim aktivistom in ogroža njihovo preživetje. Vlada načrtuje postavitev 10 tisoč kilometrov napeljav do leta 2050, kmetje pa temu nasprotujejo, ker bi po njihovem mnenju napeljava ovirala kmetovanje in predstavljala požarno nevarnost. Prepoved izvoza živih ovac je vlada napovedala maja letos, uveljavili pa bi jo do leta 2028. Avstralija je lani izvozila nekaj več kot pol milijona ovac, večino na Bližnji vzhod, izvozu pa nasprotujejo aktivisti za pravice živali zaradi razmer na ladjah.

Sarajevski zdravstveni delavci protestirajo pred zgradbo vlade Kantona Sarajevo v Bosni in Hercegovini. Delavci zahtevajo povečanje plače s 1,57 evra na 1,89 evra na uro. Zaposleni v zdravstvu so protest začeli, ker kantonska vlada ni pripravila novega predloga za dogovor o povišanju plač potem, ko so delavci zavrnili njen predlog zvišanja urne plače na 1,66 evra na uro. Predsednik Sindikata zdravstvenih delavcev kantona Sarajevo Senad Sadiković je na protestu napovedal, da bodo pred vladnim poslopjem vztrajali, dokler vlada njihove zahteve ne sprejme, in da so se pripravljeni tam utaboriti ter stavkati.

Kitajska nogometna zveza je zaradi sodelovanja v prirejanju izidov tekem zaradi stav izrekla disciplinske ukrepe 61 osebam. 43-im je izrekla doživljenjsko prepoved ukvarjanja z nogometom, preostalim pa petletno prepoved. Med tistimi, ki so dobili doživljenjsko prepoved ukvarjanja z nogometom, je tudi državni reprezentant Jin Jingdao. S policije so hkrati sporočili, da so v zvezi s prirejanjem izidov tekem sprožili kazenske preiskave. S tem se nadaljuje protikorupcijska čistka v kitajskem nogometu. Prejšnji mesec je zaradi korupcije sodišče v mestu Jingzhou v provinci Hubei zaradi korupcije obsodilo nekdanjega podpredsednika Kitajske nogometne zveze Li Yuyija na enajst let zapora. Marca je zaradi sprejemanja za več kot deset miljonov evrov podkupnin sodišče v Hubeiu obsodilo nekdanjega predsednika Kitajske nogometne zveze Chen Xuyuana na dosmrtni zapor.

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.