Stavka pacientOFF

Aktualno-politična novica
10. 1. 2023 - 15.00
 / OFF

Stopnjevanje secionističnih teženj Republike Srbske in Milorada Dodika
 / 13. 12. 2021

V vzhodnem Sarajevu sta potekala slovesnost in vojaški shod ob obletnici ustanovitve Republike Srbske. Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je parado ob neustavnem prazniku v preteklih letih organiziral v Banjaluki. Paradi so prisostvovale nacionalistične skupine, ki jim Dodik ni pozabil pihati na dušo.

Izjava

Dodik je na slovesnosti podelil odlikovanja, med drugim tudi ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, kar je Evropska unija že obsodila. Praznovanje ustanovitve Republike Srbske je ustavno sodišče Bosne in Hercegovine že dvakrat razglasilo za neustavno.

Varnostni svet Združenih narodov je soglasno sprejel resolucijo o polletnem podaljšanju mehanizma za dostavo humanitarne pomoči iz Turčije v sirsko pokrajino Idlib. Območje na severozahodu države je pod nadzorom džihadističnih in proti oblasti Bašarja Al Asada upornih skupin. Transport v skladu z mehanizmom, ki je po podatkih Združenih narodov hrano, zdravila in drugo nujno pomoč zagotavljal približno 2,7 milijona ljudem, poteka preko mejnega prehoda Bab Al Hava in ne prečka ozemlja pod nadzorom sirske vladne vojske. Po besedah generalnega sekretarja Združenih narodov Antónia Guterresa, kot jih je medijem predal njegov predstavnik za stike z javnostmi, so humanitarne potrebe dosegle najvišjo raven od začetka vojne v Siriji leta 2011. K temu prispevata huda zima in epidemija kolere. Mehanizmu čezmejne pomoči, ki je v uporabi od leta 2014, je v preteklosti sicer nasprotovala Rusija, ki se je zavzemala za vpeljavo humanitarnih konvojev z območij pod nadzorom sirske vlade. Razlog za to je, da Turčija milice v Idlibu vojaško podira, konvoje pa bi lahko zlorabila za transport orožja.

Venezuelska vlada in opozicija podpisali dogovor, Chevron bo lahko spet črpal nafto
 / 2. 12. 2022

Sodišče v Venezueli je izdalo naloge za aretacijo treh opozicijskih voditeljev, Dinorah Figuera, ki je na čelu opozicijske narodne skupščine zamenjala Juana Guaidója, in njenih namestnic, ki ne priznavajo vladavine predsednika Nicolása Madura. Obtoženi so izdaje, pranja denarja in lažnega izdajanja za javne uslužbence. Vse tri obtožene so prejšnji teden v opoziciji imenovali za nove vodje, potem ko so s tega položaja decembra odstranili Juana Guaidója. Madurova vlada je za pomoč zaprosila Interpol, saj obtoženi trenutno prebivajo v tujini.

Ameriški kongres je v prvem poskusu potrdil poslovnik spodnjega doma kongresa za naslednji dve leti. Novi poslovnik slabi vpliv predsednika predstavniškega doma, kar je ena od zavez, ki jih je moral sprejeti predsednik spodnjega doma Kevin McCarthy. V zameno za zavezo je bil po petnajstih krogih izvoljen na položaj. Tako bo lahko že en sam poslanec zahteval glasovanje o njegovi odstavitvi, odpravljena pa bo možnost glasovanja na daljavo oziroma prek zastopnika, kar so v kongresu vpeljali med pandemijo covida-19.

Pakistan je v zadnjih treh dneh v Afganistan deportiral 600 afganistanskih beguncev. Deportacija v prihodnjih dneh čaka še 800 ljudi. V Pakistan je od talibanskega prevzema oblasti v Afganistanu zbežalo okoli 125 tisoč ljudi, z njihovimi deportacijami pa so začeli lansko poletje. Pakistanska država ni podpisnica konvencije Združenih narodov o beguncih.

O oboroženih spopadih na vzhodu Demokratične republike Kongo
 / 19. 11. 2022

Predsednik Ruande Paul Kagame je oznanil, da država ne bo več sprejemala beguncev iz Demokratične republike Kongo. Po podatkih Organizacije Združenih narodov je do novembra lani v Ruando prišlo nekaj več kot 70 tisoč beguncev iz Konga, kjer potekajo spopadi med državno vojsko in uporniško milico M23. Združene države Amerike in Evropska unija sta Ruando obtožili financiranja uporniških milic v Kongu, a Kagame vztraja, da vojna in begunci niso njihov problem.

Volilna komisija v Nigeriji je opozorila, da bi lahko, če se varnostne razmere v državi ne bodo izboljšale, zamaknila ali odpovedala splošne volitve, predvidene za 25. februar. To bi lahko povzročilo ustavno krizo. Na severu potekajo boji z islamistično skupino Boko Haram, na jugovzhodu pa separatistične težnje kaže organizacija staroselcev Biafre, kot se je tudi imenovala republika, ki je kot delno priznana neodvisna država obstajala med letoma 1967 in 1970. Po zagotovilih nigerijskega nacionalnega varnostnega svetovalca, upokojenega generala Mohammeda Babagana Monnguna, bodo oblasti sicer zagotovile varno izvedbo volitev. Za predsedniški položaj, ki ga po dveh mandatih zapušča Muhammadu Buhari, se poteguje 18 kandidatov.

Vlada in Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, krajše Sviz, sta dosegla dogovor o dvigu plač pomočnic vzgojiteljic. Plače se bodo zvišale za štiri plačne razrede, kar bi predvidoma pomenilo dvanajst- do trinajstodstoten dvig. Kljub temu pa izhodiščne plače še vedno ne bodo dosegle minimalne plače, kar je bila naslovna zahteva peticije Inštituta osmi marec, Nihče ne sme imeti nižje plače od minimalne! Dogovor mora potrditi še vlada, v tem primeru bo sobotni shod Sviz najverjetneje odpovedan.

Ob 17. uri bo po slovenskih mestih potekal shod pacientov. Osrednji zbor med tako imenovano stavko v organizaciji iniciative Glas ljudstva bo potekal pred državnim zborom. Zahteve stavkajočih pacientov so dostop do osebnega zdravnika vsem pacientom, odprava dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, odprava dvoživk v zdravstvu, preprečitev preskakovanja čakalnih vrst, ki jih omogočajo komercialna zavarovanja, in postavitev potreb pacientov v središče zdravstva. Jašo Jenulla iz Glasu ljudstva smo vprašali, kako odgovarja na mnenje, da bi lahko vlada njihove zahteve uporabila za še večjo privatizacijo zdravstva. 

Izjava

Dopoldne pa se je začela mediacija med ministrstvom za zdravje ter Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Fides, ki jo vodi Slovensko zdravniško društvo. Strani imata čas, da dosežeta dogovor, do 18. ure, ko bo jasno, ali se bo za jutri napovedana stavka zdravnikov in zobozdravnikov dejansko zgodila.

Svet Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti je na ponedeljkovi prvi seji v Lendavi izvolil novega predsednika sveta. To je postal Dušan Orban, ki je na položaju nasledil Ferenca Horvatha. Horvath je svetu predsedoval zadnjih dvanajst let, v tokratni svet pa ni bil izvoljen, ker mu člani Madžarske samoupravne narodne skupnosti Občine Lendava na decembrskem glasovanju niso namenili dovolj glasov.

OFF je pripravil vajenec Tilen, mentoriral je Fabjan.

Foto: prirejeno po wikipedia commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness