Stavkovni OFF

Aktualno-politična novica
1. 2. 2023 - 15.00
 / OFF

Agencija za varstvo konkurence je madžarski banki OTP izdala soglasje za prevzem Nove kreditne banke Maribor, krajše NKBM. S tem je OTP izpolnila vse pogoje za prevzem. Štiripetinski delež NKBM je leta 2015 od države za okrog četrt milijarde evrov prevzel ameriški sklad Apollo, petino pa je prevzela Evropska banka za obnovo in razvoj. Neuradno bo OTP za prevzem polnega lastništva NKBM plačala okrog milijardo evrov. Medtem je NKBM od države kupila še Abanko. OTP si pri nas že lasti banko SKB, s katero bo po prevzemu združila NKBM. OTP bo tako na slovenskem bančnem trgu zavzela okrog 30-odstotni tržni delež.

Mesto generalne sekretarke Gibanja Svoboda prevzema Vesna Vuković. Nekdanja novinarka je pred tem opravljala delo strankarske piarovke. Dosedanja generalna sekretarka stranke Tamara Kozlovič, ki je funkcijo prevzela pred šestimi meseci, se bo posvetila poslanski funkciji in v okviru tega vodenju parlamentarnega odbora za zdravstvo. 

Višjih plač si želijo tudi zaposleni na Finančni upravi Republike Slovenije, krajše Furs. Oblikovali so več zahtev, med drugim želijo aktivno sodelovati pri prenovi plačnega sistema, do takrat pa naj ostane v veljavi zdajšnji sistem brez ločenih dogovorov. Ko bodo za predlog plačnega sistema potekala usklajevanja, želijo pri tem sodelovati. Če pa bo pred naslednjim letom vlada ugodila zahtevam katerekoli skupine zaposlenih v javnem sektorju s takojšnjim učinkom, zaposleni na Fursu zahtevajo mesečno izplačilo 600 evrov. Vlada je sicer že sprejela predlog zakona, po katerem bo 600 evrov izrednega dodatka namenila sodnim uslužbencem.

Ljudska iniciativa Glas upokojencev z nekdanjim poslancem Slovenske demokratske stranke Pavlom Ruparjem na čelu organizira »vseslovenski protest« pred državnim zborom. Rupar pravi, da so upokojence vsi pustili na cedilu, zato zahtevajo takojšen 20-odstotni dvig pokojnin, ki so nižje od 1000 evrov, ter 15-odstotni dvig pokojnin, ki znašajo od 1000 do 1500 evrov. Najnižja mesečna pokojnina naj bo 750 evrov, povprečna neto pokojnina pa 75 odstotkov povprečne plače v Sloveniji. Radi bi, da se v ustavo vpišeta tudi 13. pokojnina in pravica do letnega dodatka v vrednosti ene pokojnine. 

Še k drugi raboti Slovenske demokratske stranke. Ustavno sodišče je zavrnilo pobudo Vilija Kovačiča glede ustavnosti zakona o lokalnih volitvah. To je vložil potem, ko je upravno sodišče zavrnilo njegovo pritožbo zoper izid lokalnih volitev leta 2018 v Ljubljani, na katerih sta s sopritožnikom Tomažem Ogrinom oba kandidirala. Po oceni ustavnega sodišča Kovačičeva pobuda ne odpira pomembnih ustavnopravnih vprašanj, do katerih se še ne bi opredelilo. Na upravnem sodišču sta sicer pritožnika izpodbijala zakon o lokalnih volitvah, ker ta ne vsebuje določbe, da mora upravno sodišče izvesti javno in ustno obravnavo v primeru volilnega spora, zato pa gre po Kovačičevem mnenju za protiustavno pravno praznino. Pritožnika sta zahtevala razveljavitev županskih volitev v prestolnici, ker naj bi Zoran Janković oziroma njegova lista nedovoljeno uporabila sredstva za zasebne interese, saj glasilo Ljubljana v času volilne kampanje ni objavljalo stališč njegovih protikandidatov. Upravno sodišče je ugotovilo, da nepravilnosti niso imele vpliva na izid volitev v mestni svet in niso vplivale na poštenost volitev ali na enake možnosti vseh. 

Pregled vesti nadaljujemo v tujini. Evropska komisija je Romuniji odobrila 1,6 milijarde evrov za ustanovitev Romunske investicijske in razvojne banke. Državna banka bo delovala pod nadzorom Narodne banke Romunije. Zadolžena bo za odpravljanje tržnih pomanjkljivosti ter podpiranje gospodarskega razvoja in naložbenih priložnosti. 

Turčija in Južna Koreja sta podpisali sporazum o dobavi delov za proizvodnjo bojnih tankov. Južnokorejsko podjetje SNT Heavy Industries bo turškemu BMC Otomotive dobavilo avtomatske menjalnike za tanke Altay. Do leta 2030 naj bi dobavili menjalnike za proizvodnjo tisoč novih tankov, vrednost posla presega 200 milijonov evrov. Projekt Altay je trenutno ustavljen, saj Turčija ni dobila potrebnih delov od nemških proizvajalcev, potem ko je Nemčija uvedla embargo na izvoz orožja v Turčijo zaradi njenega vključevanja v sirsko državljansko vojno. Lani so Južni Korejci in Turki dosegli dogovor o dobavi motorjev za tanke, ki naj bi jih turško podjetje tudi že uspelo integrirati v nov tank.

V Veliki Britaniji poteka stavkovni dan z eno največjih stavk v zadnjem desetletju. Zahteve različnih sindikatov variirajo, skupno pa jim je zvišanje plač na raven 10,5-odstotne inflacije, odpravo plačnih razlik, pokojninska reforma in prekinitev spreminjanja pogojev za odpuščanje, ki ga je pravkar predlagala vlada. Stavkajo zaposleni v šolstvu, zdravstvu, na pošti, gasilci in pa zaposleni v javnem prometu. 

Stavkovni dan je včeraj potekal tudi v Franciji. Generalna stavka je potekala proti vladni pokojninski reformi, s katero bi se do leta 2030 upokojitvena starostna meja dvignila z 62 na 64 let. Hkrati bi se minimalna delovna doba za polno pokojnino podaljšala z 42 na 43 let. Zbralo se je več kot milijon in četrt stavkajočih, zaposlenih v javnem prometu, učiteljev v osnovnih in srednjih šolah ter med drugim tudi zaposlenih v naftni industriji.

 

Vir fotografije: STA

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness