Sušilnice sadja OFF

Aktualno-politična novica
7. 2. 2024 - 14.49
 / OFF

Kaj vzpon in padec pravosodne ministrice v stranki Socialni demokrati pove o sami stranki Socialni demokrati?
 / 31. 1. 2024

Iz kabineta premierja Roberta Goloba so sporočili, da bo Golob sprejel odstop, ki mu ga je ponudila pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan. Ministrica in premier sta se dogovorila, da ga bo Švarc Pipan predvidoma v tednu dni seznanila s končnimi ugotovitvami in dokazi glede nepravilnosti pri nakupu sodne stavbe na Litijski. Predsednik vlade bo pogovore o imenovanju novega pravosodnega ministra oziroma ministrice začel prihodnji teden. Švarc Pipan je dejala, da se je za odstop odločila, da bi demantirala obtožbe o tem, da se oklepa ministrske funkcije. 

Predstavniki občinskih organizacij socialdemokratov so se sestali z zdaj že nekdanjim glavnim tajnikom stranke Klemnom Žibertom. Sestanka se je udeležil tudi večji del poslanske skupine Socialnih demokratov na čelu z njenim predsednikom Janijem Prednikom ter podpredsednico državnega zbora Meiro Hot. Prednik je na seji parlamentarne komisije puščico še enkrat usmeril proti ministrici Švarc Pipan. 

Prednik

Predstavniki občinskih organizacij pa so od Žiberta in vodstva stranke zahtevali dodatna pojasnila glede nepravilnosti pri nakupu sodne stavbe na Litijski cesti. Čeprav so bili predstavniki terena kritični do pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan, je bilo slišati tudi pozive k odstopu celotnega vodstva stranke. Kranjski odbor Socialnih demokratov je nezaupnico vodstvu že izglasoval. Na pozive k odstopu vodstva se je odzvala predsednica stranke Tanja Fajon. 

Fajon

Odstop ministra Brežana ter ministric Šinko in Ajanović Hovnik
 / 6. 10. 2023

Poslanska skupina Socialnih demokratov se je po tem, ko Golob ni spoštoval poziva vodstva stranke, naj razreši ministrico Švarc Pipan, odločila največji koalicijski stranki ponagajati. Člani poslanske skupine socialdemokratov so se pridružili opozicijski Slovenski demokratski stranki in Novi Sloveniji ter na kolegiju predsednice državnega zbora zavrnili obravnavo dopolnitve zakona o spodbujanju digitalne vključenosti po skrajšanem postopku. S spremembo zakona bodo določili pogoje za razdelitev 13 tisoč računalnikov, ki jih je kupilo ministrstvo za digitalno preobrazbo pod vodstvom Emilije Stojmenove Duh. Računalniki od lanskega novembra čakajo na razdelitev, saj vlada kljub temu, da se je rok za opredelitev pogojev iztekel z začetkom leta, ni določila kriterijev za njihovo razdeljevanje. Da bi zdaj pospešila razdelitev računalnikov, je vlada predlagala obravnavo predloga po skrajšanem postopku, češ da gre za manj zahtevne spremembe.

Slovenska demokratska stranka je medtem zaradi nakupa sodne stavbe na Litijski in splošnega delovanja vlade, ki ima po mnenju stranke resne težave s korupcijo, zahtevala sklic izredne seje državnega zbora o stanju na področju korupcije. Poleg nakupa sodne stavbe je bil povod za sklic seje nakup 13 tisoč računalnikov ter lastništvo premierja Roberta Goloba v podjetju Star Solar, ki posluje z državno energetsko družbo Borzen. SDS sicer pripravlja tudi interpelacijo celotne vlade. Zakaj se je stranka najprej odločila za sklic izredne seje, je v oddaji 24ur zvečer pojasnil predsednik stranke Janez Janša.

Janša

Izvršni odbor SDS je poslanski skupini predlagal, da vsi člani poslanske skupine v roku sedmih dni podpišejo izjavo, s katero bi se zavezali, da bodo do konca sklica parlamenta tako v parlamentu kot izven njega delovali kot člani SDS in člani poslanske skupine SDS. Gre za teater okrog Anžeta Logarja in njegove Platforme sodelovanja. Janša je poziv k podpisu izjave komentiral: 

Janša

Nekdanjemu direktorju elektrooperaterja Eles in članu Slovenske demokratske stranke Vitoslavu Türku je uspelo legalizirati družinsko vilo z bazenom v Parecagu nad Sečovljami, poznano tudi kot sušilnica sadja. Stavba tako ni več črna gradnja, temveč je legalizirana kot objekt daljšega obstoja, kar je omogočil novi gradbeni zakon, ki je v veljavo stopil julija 2022. Zakon določa, da lahko investitor, lastnik ali imetnik stavbne pravice za objekte, izvedene brez gradbenega dovoljenja ali v nasprotju s pogoji, ki jih določa gradbeno dovoljenje, zahteva izdajo dovoljenja za objekt daljšega obstoja. To lahko stori, če objekt od januarja leta 2005 obstaja v bistveno enakem obsegu in bistveno enaki namembnosti. Za legalizacijo objekta so morali Türkovi odšteti slabih 13 tisoč evrov za uzurpacijo prostora in 40 tisoč evrov komunalnega prispevka. Koprska gradbena inšpekcija je leta 2013 Türkovim naložila, da morajo zrušiti nezakonito zgrajeno hišo v lasti družine in hišo v lasti podjetja Virtus, katerega lastnika sta Türkova sinova. Vitoslav Türk je vilo s pogledom na soline namreč zgradil na zemljišču, kjer bi po gradbenem dovoljenju lahko stala le sušilnica sadja. 

sodna dvorana
NSi, Svoboda in SD s predlogom ustavnih sprememb
 / 5. 4. 2023

Stavkovni odbor Društva državnih tožilcev Slovenije je odločil, da bodo tožilci z današnjim dnem nadaljevali stavko. Tožilci s stavko vlado pozivajo k povišanju plač oziroma izpolnitvi odločbe ustavnega sodišča o sodniških plačah. Plače tožilcev so namreč vezane na sodniške. Tožilci so delo za nekaj ur v okviru protestniške akcije prvič prekinili konec januarja. Glavni odbor Slovenskega sodniškega društva je sprejel sklep, po katerem danes na sodiščih potekajo protestni shodi. Kljub temu so se v društvu odločili, da sodniki ne bodo več omejevali dela sodišč, kot so to storili v okviru dvotedenskega protesta, ki so ga začeli 10. januarja. Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je za danes sklicala ločena sestanka za predstavnike sodstva in tožilstva, da bi obudila dialog. Tožilci pravijo, da bodo datum stavke napovedali šele po sestanku. 

O gradnji trenutno najdražjega infrastrukturnega projekta pri nas
 / 26. 10. 2022

Izvršni odbori sindikatov turških družb Yapi Merkezi, YM Construction, Yorpol in Türckan, ki gradijo drugi tir med Divačo in Koprom, so za prihodnji četrtek napovedali stavko. Sindikati prvih treh podjetij zahtevajo dvig osnovne plače vseh delavcev za 30 odstotkov, poplačilo vseh nadur, izplačilo dodatka za prevoz na oddaljeno gradbišče ter ureditev varnosti in zdravja pri delu. Ker delodajalci delavcem kršijo delovnopravne pravice in kolektivno pogodbo gradbeniške dejavnosti, zahtevajo, da je stavka plačana. V sindikatu podjetja Türckan poleg tega pozivajo k poplačilu vseh prispevkov in davkov iz delovnega razmerja za vse delavce, ki so delali oziroma še vedno delajo od začetka projekta izgradnje drugega tira. 

Stavkajo tudi na tujem. Letališki delavci nemškega letalskega ponudnika Lufthansa stavkajo ves dan, kar je povzročilo odpoved približno 90 odstotkov letov. Sindikalna centrala Verdi je ponudbo vodstva podjetja o zvišanju plač približno 25 tisoč zaposlenim zavrnila. Od podjetja zahtevajo 12,5-odstotno zvišanje plače ali zvišanje plač za vsaj 500 evrov za obdobje naslednjih 12 mesecev ter enkratno plačilo v višini 3000 evrov zaradi zvišanja cene življenjskih potrebščin. 

Evropski parlament je sprejel nova pravila za klasifikacijo gensko spremenjenih organizmov. Nova klasifikacija določa dve kategoriji. V prvo sodijo gensko spremenjene rastline, za katere bo po uredbi veljalo, da se ne razlikujejo od tistih, pridobljenih s konvencionalnim gojenjem. Te bodo po uredbi izvzete iz zakonodaje o gensko spremenjenih organizmih. V drugo kategorijo sodijo rastline s kompleksnejšimi modifikacijami, ki bodo podvržene strožji regulaciji. Za semena vseh gensko spremenjenih rastlin bo po uredbi veljalo, da morajo biti označena z oznako NGT, a za rastline prve kategorije označevanje na ravni potrošnikov ne bo potrebno. Parlament se bo zdaj o končni verziji uredbe pogajal z državami članicami v Evropskem svetu.

Foto: kolaž, delo avtorice

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness