tehnološko ambiciozni off

Oddaja
9. 6. 2021 - 15.00
 / OFF

Spoštovane zaposlene, cenjeni zaposleni na Ministrstvu za kulturo, še posebej nam najljubši svetovalec Miro Petek in še priljubljenejši, a rahlo ksenofobni vodja službe za odnose z javnostmi Mitja Iršič in ne nazadnje veliki vožd ministrstva za koltoro Vasko arghkhmm Simoniti, pozdravljeni! V minutah, ko urno zapuščate svoja delovna mesta, saj se delavnik na ministrstvih nikakor ne sme podaljševati v popoldan, boste poslušali informativni program aktualnopolitične redakcije Radia Študent. Prav temu programu ste med drugimi odrekli financiranje, medtem ko ste ga dodelili medijem, ki vas in vašega denarja sploh ne cenijo.

 

kdor ne kupuje bitcoina, ni Slovenc
 / 15. 3. 2018

Salvador je postal prva država na svetu, ki je sprejela kriptovaluto bitcoin za zakonito plačilno sredstvo. Izmed 84 poslancev jih je 62 glasovalo za, nasprotovale so manjše opozicijske stranke, za katere je bil postopek sprejemanja takšnega zakona prehiter. Namen zakona je regulirati kriptovaluto kot zakonito sredstvo, ki bi omogočilo hitrejše izvajanje nakazil in plačevanja davkov. Glavni pobudnik za bitkonizacijo salvadorskega denarnega sistema je predsednik Nayib Bukele, ki trdi, da bo to omogočilo večjo finančno vključenost približno 70 procentov prebivalstva v Salvadorju, ki nima bančnega računa. S sprejetjem zakona namerava vlada pritegniti tudi tuje investicije, predvsem pa računa na nakazila državljanov, ki delajo v tujini in del zaslužka nakazujejo svojcem doma. Vendar pa je bitcoin znan po sunkovitem nihanju vrednosti in počasnih transakcijah, kar postavlja  vprašanje, ali lahko bitcoin odigra enako pomembno vlogo kot ameriški dolar, ki je trenutno valuta Salvadorja. Aprila je namreč vrednost bitcoina presegla 50 tisoč evrov, od takrat pa je njegova vrednost upadla skoraj za polovico. 

O Trumpovi trgovinski vojni proti Kitajski in ali ZDA sploh lahko znižajo svoj trgovinski primanjkljaj.
 / 12. 8. 2019

Ameriški senat je sprejel zakonodajni paket, ambiciozno poimenovan kar Zakon o neskončnih mejah, s katerim bi državi omogočil konkurirati z Kitajsko v tehnološko-ekonomski bitki. Z ukrepom bodo ZDA vložile približno 156 milijard evrov za krepitev lastne tehnologije v namene za raziskovanje, od tega pa bi za industrijo mikročipov ločeno zapravili približno 44 milijard evrov. Podobno kot to že počne Peking, bo sedaj tudi Washington neposredno finančno podpiral razvoj tehnologij, kot so umetna inteligenca in kvantno računalništvo. Poleg tega bo zakon omejil trgovanje s kitajskimi podjetji, prepovedal kupovanje dronov in prenos kitajske aplikacije TikTok zveznim uslužbencem na vladne naprave. Kitajska se je na zakonski predlog odzvala ogorčeno in meni, da ta ponazarja paranoično naravo ZDA in njeno agendo ‘America first’, za katero je vneto stal prejšnji predsednik Donald Trump. 

Ostajamo v Washingtonu. Ameriški predsednik Joe Biden je izdal izvršilni ukaz o sankcijah proti vsem, ki prispevajo k destabilizaciji položaja na Zahodnem Balkanu, kot zahodnjaki radi na politično korekten način rečejo območju držav bivše Jugoslavije. Izvršilna odredba proti zaseganju lastnine tistim, ki ogrožajo mednarodne stabilizacijske napore na Balkanu, je bila sprejeta že 2001, a so jo sedaj »nadgradili« z dodatnimi sankcijami. Med te vključuje zamrznitev premoženja in prepoved vstopa v ZDA vsaki osebi, ki posredno ali neposredno ogroža mir, varnost ali zemeljsko celovitost katerekoli države na Zahodnem Balkanu ali mednarodne odnose, ki ciljajo v smeri učinkovitega demokratičnega vladanja in sprejemanja povojnih sporazumov. Sankcije tako grozijo vsem, ki so z raznolikimi sporazumi, kot sta prespanski iz leta 2018 ali ohridski iz 2001, ovirali regionalne mirovne sporazume na tem območju. Ali bodo sankcije doletela tudi Bidna samega, nam do redakcije ni uspelo ugotoviti. 

Karadžić obsojen na 40 let zapora, poljska zavrnitev beguncev, vzpostavitev trhlega premirja v Jemnu
 / 24. 3. 2016

Mednarodno kazensko sodišče je potrdilo prvostopenjsko sodbo izpred štirih let in tako nekdanjega poveljnika sil Republike srbske, Ratka Mladića, obsodilo na dosmrtno kazen. Spoznalo ga je krivega v desetih od enajstih točk obtožnice. Oproščen je bil samo obtožbe odgovornosti za genocid nad Bošnjaki in bosanskimi Hrvati leta 1992 v petih občinah Bosne in Hercegovine. Mladić je sicer skušal v svoji pritožbi zavrniti lastno odgovornost za zločine, kot so genocid v Srebrenici, zajetje opazovalcev Združenih narodov in modrih čelad med vojno v Bosni in Hercegovini ter obleganje Sarajeva, vendar je senat zaradi neutemeljitve pritožbo v vseh točkah zavrnil. Sojenje Mladiću se je začelo maja 2012 in trajalo do leta 2016, dokler se ni po pritožbah na prvostopenjsko sodbo in preložitvah zaradi Mladićevega zdravja med pandemijo prizivni postopek začel avgusta lani.

Stranka Levica je napovedala ovadbo zoper 11 ljudi in organizacij, med katere sodita stranka SDS in generalni direktorju policije, Anton Olaj. Prvoobtoženi je neznani avtor lažnega dokumenta ‘Socializem 21. stoletja’. Stranki SDS in nekaterim provladnim medijem očitajo širjenje neresnic na podlagi tega dokumenta, direktorja policije pa nameravajo obtožiti zlorabe uradnega položaja, saj je sodelavcem naročil, naj preučijo, ali je v omenjenem besedilu mogoče najti znake kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Stranki SDS in NSi sta sicer nedavno zahtevali sklic izredne seje državnega zbora o domnevni neustavnosti programa Levice, kar je predsednik državnega zbora Igor Zorčič včeraj zavrnil. 

 Slovenija si v zadnjih dneh prizadeva za krepitev mednarodnih odnosov, še zlasti z državami v ali bližini Tihega oceana. V prostorih slovenske misije pri Združenih narodov v New Yorku sta namreč veleposlanica Slovenije, Darja Bavdaž Kuret, in veleposlanik republike Kiribatov, Teburoro Tito, podpisala skupno izjavo o navezavi diplomatskih odnosov med državama. Z izjavo si državi prizadevata utrditi prijateljske vezi in možnost sodelovanja na osnovi enakopravnosti in medsebojnega spoštovanja neodvisnosti. 

Hkrati pa se je zunanji minister Anže Logar v državi severno od Kiribatov, Južni Koreji, na svoj drugi dan obiska sestal z zunanjim ministrom Čung Eui-Jongom v namen krepitev gospodarskih in političnih vezi med državama. Med drugimi sta spregovorila o aktualnih spremembah na Korejskem polotoku ter se zavzela za sodelovanje med Evropsko unijo in azijsko državo na področju boja proti podnebnim spremembam in zelenega okrevanja. Logar se je na svojem obisku srečal tudi s predstavniki južnokorejskega parlamenta in nekaterimi evropskimi veleposlaniki, saj namerava Slovenija kmalu odpreti tudi svoje veleposlaništvo v Seulu. Tja je bil kot veleposlanik napoten Janez Premože, ki pa sicer še ni uradno imenovan na položaj. 

»Medije in kulturo na trg,« so pred časom klicali najklenejši sinovi slovenskega naroda, ki jih ni sram razkriti svojih kolaborantskih, še več, neonacističnih simbolov - Rumeni jopiči - v javnosti bolj znani kot nedojebani fantiči iz okolice Ljubljane, ki jim v osnovni šoli nihče ni želel podati žoge. Še pred vzklikanjem neoliberalnih gesel so se spomnili,  da prav njihov medij, tako imenovana Nacionalna tiskovna agencija pod urednikovanjem Aleša kolaborantoljuba Ernecla, ni zmožna na trgu pridobiti dovolj sredstev za svoj milo rečeno skromen, ali z Vaskotovimi besedami - šibek - program. Odločili so se ustanoviti nevladno organizacijo - desničarji pa v jok in na drevo - in jo poimenovali Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot, ki jo zastopa Urban Purgar, najslavnejši med vsemi rumenimi jopičnjaki. Še več, nevladna organizacija Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot se je brez pretiranega upiranja odločila, da bo sodelovala pri sorošoidnem nabiranju javnega denarja, namenjenega interesom globalističih judeokomunistov, saj jim je Ministrstvo za kulturo podelilo status nevladne organizacije v javnem interesu na področju kulture. Društvo je sicer prijavljeno na naslovu Mestni trg 10 v Ljubljani, kjer čisto slučajno deluje podjetje za vezenje personificiranih prtičkov Rverona pod lastniško in direktorsko oblastjo Andreja Okorna, prvega govorca neonacističnih Rumenih Jopičev in nekdanjega vodje ksenofobne skupine dijakov Tu je Slovenija.

Drage zaposlene, dragoceni zaposleni na Ministrstvu za kulturo, še posebej zlata vreden svetovalec Miro Petek in še cenenejši, a rahlo shizofreni vodja službe za odnose z javnostmi Mitja Iršič in nazadnje veliki paša ministrstva za kultoro Vasko arghkhmm Simoniti, hvala za pozornost! To je to za ta denar. Oziroma za nič denarja. 

 

Hvaljen Vasko, kakor na ministrstvu tako na zemlji.

Daj nam danes naš vsakdanji kruh

in odpusti nam naše dolge,

kakor tudi mi odpuščamo svojim ustanoviteljem,

in ne vpelji nas v skušnjavo,

temveč reši nas hudega.

Amen.

 

OFF sta brez honorarja, ker ga el jeffe Vasko ne da, pripravila vajenka Hana in navajenec Virant.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.