Thomas Cook OFF

Aktualno-politična novica
23. 9. 2019 - 15.00
 / OFF

Britanska potovalna agencija Thomas Cook je potem, ko ji pri zasebnih vlagateljih ni uspelo zagotoviti sredstev, predvidenih za izvedbo sanacije, razglasila stečaj. Zaradi tega je na različnih destinacijah po svetu v negotovosti približno 600 tisoč turistov, od tega 150 tisoč britanskih. V prizadevanja za njihovo vrnitev se je vključila britanska vlada, ki je v okviru tako imenovane operacije Matterhorn z domačo agencijo za civilno letalstvo, poznano pod kratico CAA, najela več letal. Ta bodo dopustnike poskušala v skladu z njihovimi aranžmaji pripeljati domov, CAA pa je ponudnikom turističnih namestitev zagotovila, da bo britanska vlada krila morebitne neplačane obveznosti podjetja. Začetki tega sicer segajo v leto 1841, s čimer je Thomas Cook najstarejša potovalna agencija na svetu, ki danes zaposluje 22 tisoč ljudi, katerih usoda je pod vprašajem, stečaj podjetja pa bo močno vplival tudi na turistične kraje, v katerih je Thomas Cook ponujal dopustovanje.

Bojazen, da bi po izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije ostali ujeti v tujini, pa je prisotna tudi med Britanci v španski Malagi. Nekaj ducatov se jih je tako zbralo na ulici, kjer so opozorili na negotovost svojega statusa v primeru brexita. Španija je namreč dom več kot 300 tisoč Britancev, večinoma upokojencev, tretjina katerih je starejša od 65 let. Med tujimi državljani so daleč največja skupina uporabnikov španskega zdravstvenega sistema, brezplačni dostop do katerega omogoča Evropska unija, dogovora o nadaljnji dostopnosti le-tega pa britanska vlada tudi po obisku Stephena Barclaya, ministra za izstop iz Evropske unije, še ni uspela skleniti.

Brazilske volitve: od whatsapp fake news kampanje do neoliberalne čikaške šole
 / 31. 10. 2018
Protestirali so tudi v Riu de Janeiru, natančneje v Alemãu, eni največjih favel v mestu, kjer naj bi policija med zasledovanjem streljala na ubežnega motorista, a zadela in ubila osemletno Agatho Felix. Čeprav policijsko pojasnilo navaja navzkrižni ogenj, so po pričanju očividcev streljali le policisti, ki so tako povzročili že peto otroško žrtev letos. Mnogi za porast policijske objestnosti - v letošnjem letu je policija v zvezni državi Rio de Janeiro ubila 1249 ljudi, torej dobrih pet na dan - krivijo guvernerja Wilsona Witzla, političnega zaveznika brazilskega predsednika Jaira Bolsonara, ki je v kampanji pred izvolitvijo minulega januarja napovedal “masaker” nad prekupčevalci z drogami in napovedal vojno proti razmahnjenemu kriminalu. Nad njegovo politiko je zaskrbljenost izrazila tudi visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice in nekdanja predsednica Čila Michelle Bachelet, saj uradne statistike beležijo 16-odstotni porast policijskih umorov v primerjavi z lanskim letom, sama številka pa je najvišja od začetkov uradnega štetja leta 2003.

Konec tedna so se protesti vrstili tudi v Egiptu; na ulicah prestolnice Kaira, Aleksandrije in Sueza je več sto ljudi zahtevalo odstop predsednika Abdela Fataha al-Sisija. Povod za demonstracije je bil eden izmed posnetkov Mohameda Alija, podjetnika v prostovoljnem izgnanstvu, v katerih ta vse od začetka septembra kritizira korupcijo in avtoritaren način vladanja. Policija je proti udeležencem neavtoriziranih protestov, ki so prepovedani od al-Sisijevega državnega udara leta 2013, uporabila solzivec ter gumijaste, pa tudi prave naboje. Aretirali so najmanj 365 ljudi, naknadno tudi Mahienur el-Masri, aktivistko za človekove pravice, ko je ta zapuščala sedež državnega varnostnega tožilca, kjer je kot odvetnica prisostvovala zaslišanjem pridržanih demonstrantov. El-Masri sicer velja za glasno nasprotnico oblasti, ki je zaradi svojega nasprotovanja po državnem udaru v zaporu preživela slabo leto dni, leta 2015 pa so jo obsodili še na leto dni zaradi sodelovanja pri protestih proti prejšnjemu predsedniku Mohamedu Morsiju.

Kako so domače osamosvajanje in po-osamosvojitveno zgodovino zaznamovale paravojaške formacije SDS & Co.?
 / 5. 9. 2018
Slovenska vojska je ponovno povečala podporo policiji pri varovanju državne meje. Pri preprečevanju nezakonitih migracij bosta sedaj sodelovali dve pehotni četi, ki jima od avgusta pri nadzoru iz zraka pomaga helikopter Bell 206. Slovenska vojska je število svojih pripadnikov na meji maja in julija povečala za 70, podatka, koliko dodatnih vojakov na mejo odhaja tokrat, pa vojska ne razkriva.

Državni zbor je na pobudo Šahovske zveze Slovenije, krajše ŠZS, gostil alternativno šahovsko simultanko, namenjeno promociji šahovske igre. Velemojstra Darja Kapš in Jure Škoberne sta proti nasprotnikom zabeležila 14 zmag in tri remije, dva sta iztržila tudi poslanca Samo Bevk in Tadeja Šuštar. Predsednik ŠZS in evropski poslanec Milan Brglez se je ob robu dogodka zavzel za večjo prisotnost šaha kot dejavnosti ali izbirnega predmeta v osnovnih šolah, vpeljal pa bi ga tudi v vrtce in pri boju proti demenci v institucijah, ki izvajajo vsebine za tretje življenjsko obdobje.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.